Uutiset Demokratia

Europarlamentti väläyttää avun vetämistä Kambodžalta

Maa on kiihdyttänyt ihmisoikeusaktivistien ja opposition vainoa. Yli 30 vuotta hallinnut pääministeri Hun Sen ei piittaa varoituksesta.
(Kuva: Chuck Moravec / CC BY-SA 2.0)

Europarlamentti kritisoi voimakkaasti Kambodžaa, jossa ihmisoikeusaktivistien ja opposition edustajien vaino on viime aikoina kiihtynyt. Parlamentti äänesti viime viikolla päätöslauselmasta, jossa muun muassa vaaditaan EU:n ulkoasiainhallintoa sitomaan maalle vuoteen 2020 mennessä luvattu 410 miljoonan euron apupaketti ihmisoikeustilanteen parantamiseen.

Parlamentti vaatii myös viiden vangittuna olevan ihmisoikeusaktivistin vapauttamista sekä oppositiopuolueen johtajan Sam Rainsyn pidätysmääräyksen perumista. Rainsy on maanpaossa, aktivisteja taas syytetään lahjonnasta.

Poliittinen vaino on kovia otteita käyttävän valtapuolueen hallitsemassa Kambodžassa yleistä, mutta tänä keväänä sorto on kiihtynyt. Sekä YK että ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Kambodžaa lopettamaan aktivistien ja oppositiopoliitikkojen häirinnän. Monia on pidätetty ja kuulusteltu, ja heitä vastaan on nostettu syytteitä. Muun muassa erään oppositioparlamentaarikon kohdalla tutkitaan avioliiton ulkopuolista suhdetta, ja myös YK:n työntekijä on ollut syytösten kohteena. Ihmisoikeusjärjestöjen liiton FIDHin mukaan kyseessä on pahin hyökkäys järjestöjä vastaan vuosiin.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sanoi toukokuussa, että ihmisoikeusaktivisteja vastaan nostetut syytteet ovat pääministerin, vuodesta 1985 hallinneen Hun Senin yritys tehdä tyhjäksi järjestöjen ja YK:n työ maan ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan pääministeri Hun Sen on sivuuttanut uhkauksen. Hänen mukaansa apuleikkauksista kärsisi vain maan järjestösektori. Hän myös kiitteli maan tärkeä avunantajaa Kiinaa, joka ei ihmisoikeusehtoja aseta.

Demokratia ihmisoikeudetkansalaisoikeudetkehitysyhteistyöpolitiikkademokratiaEU Kambodža Human Rights Watch

Lue myös

Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Sotilas mielenosoittajien edessä Tunisiassa

Työttömyyttä on pidetty yhtenä syynä arabikevään mielenosoituksiin – Tuoreen tutkimuksen mukaan merkitystä on liioiteltu

Sotiin ja mielenosoituksiin johtaneen arabikevään on usein ajateltu saaneen alkunsa etenkin työttömien tyytymättömyydestä, mutta todellisuudessa protesteihin osallistumista selittää enemmän esimerkiksi nuoruus ja kiinnostus politiikkaan, selviää Kari Paasosen tutkimuksesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat