Uutiset Demokratia

Europarlamentti väläyttää avun vetämistä Kambodžalta

Maa on kiihdyttänyt ihmisoikeusaktivistien ja opposition vainoa. Yli 30 vuotta hallinnut pääministeri Hun Sen ei piittaa varoituksesta.
(Kuva: Chuck Moravec / CC BY-SA 2.0)

Europarlamentti kritisoi voimakkaasti Kambodžaa, jossa ihmisoikeusaktivistien ja opposition edustajien vaino on viime aikoina kiihtynyt. Parlamentti äänesti viime viikolla päätöslauselmasta, jossa muun muassa vaaditaan EU:n ulkoasiainhallintoa sitomaan maalle vuoteen 2020 mennessä luvattu 410 miljoonan euron apupaketti ihmisoikeustilanteen parantamiseen.

Parlamentti vaatii myös viiden vangittuna olevan ihmisoikeusaktivistin vapauttamista sekä oppositiopuolueen johtajan Sam Rainsyn pidätysmääräyksen perumista. Rainsy on maanpaossa, aktivisteja taas syytetään lahjonnasta.

Poliittinen vaino on kovia otteita käyttävän valtapuolueen hallitsemassa Kambodžassa yleistä, mutta tänä keväänä sorto on kiihtynyt. Sekä YK että ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Kambodžaa lopettamaan aktivistien ja oppositiopoliitikkojen häirinnän. Monia on pidätetty ja kuulusteltu, ja heitä vastaan on nostettu syytteitä. Muun muassa erään oppositioparlamentaarikon kohdalla tutkitaan avioliiton ulkopuolista suhdetta, ja myös YK:n työntekijä on ollut syytösten kohteena. Ihmisoikeusjärjestöjen liiton FIDHin mukaan kyseessä on pahin hyökkäys järjestöjä vastaan vuosiin.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sanoi toukokuussa, että ihmisoikeusaktivisteja vastaan nostetut syytteet ovat pääministerin, vuodesta 1985 hallinneen Hun Senin yritys tehdä tyhjäksi järjestöjen ja YK:n työ maan ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan pääministeri Hun Sen on sivuuttanut uhkauksen. Hänen mukaansa apuleikkauksista kärsisi vain maan järjestösektori. Hän myös kiitteli maan tärkeä avunantajaa Kiinaa, joka ei ihmisoikeusehtoja aseta.

Demokratia ihmisoikeudetkansalaisoikeudetkehitysyhteistyöpolitiikkademokratiaEU Kambodža Human Rights Watch

Lue myös

Temppelin raunioituneita pylväitä

Poliitikot, nobelistit ja järjestöt vetoavat demokratian puolesta: ”Autoritaariset johtajat käyttävät koronakriisiä hyväkseen”

Tänään julkaistun avoimen kirjeen mukaan koronapandemia on valtava haaste demokratian kannalta, sillä sen varjolla monet johtajat yrittävät heikentää demokratiaa. ”Meidän on tehtävä selväksi kaikille, mitä on pelissä”, vetoaa International IDEAn pääsihteeri Kevin Casas-Zamora.
Kaksi kasvomaskein suojautunutta ihmistä liikenteen seassa.

Maailman haavoittuvimmat kärsivät koronaviruspandemiasta eniten – Ympäri maailman raportoidaan köyhimpiin kohdistuvia väkivallantekoja

Niin Nigeriassa, Intiassa, Filippiineillä kuin Etelä-Afrikassakin on raportoitu viranomaisten väkivallan kasvaneen koronaviruspandemian aikana. Kohteina ovat useimmiten köyhimmät, kirjoittaa Olli-Pekka Haavisto.
Rakennus ja ihmisiä kadulla

Burundi äänestää presidentistä koronaviruksesta huolimatta – Kampanjointia on leimannut väkivalta ja häirintä

Kolme kautta istunut presidentti Pierre Nkurunziza on väistymässä syrjään, mutta vaalikampanjoita on käyty väkivallan ja ihmisoikeusloukkausten keskellä. Koronaviruksesta huolimatta maassa on nähty kymmenien tuhansien ihmisten kokoontumisia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.