Europarlamentti vaatii myös Suomea selvittämään CIA-lennot | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Europarlamentti vaatii myös Suomea selvittämään CIA-lennot

EU-maat ovat epäonnistuneet ihmisoikeusloukkausten tutkimisessa, moittivat mepit.

(Kuva: Sean MacEntee / cc 2.0)

Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina täysistunnossaan päätöslauselman, joka vaatii useita EU-maita avaamaan uudelleen tutkimukset CIA:n salaisista pidätyskeskuksista ja vankilennoista. Myös Suomi mainitaan lauselmassa.

Ranskalaisen europarlamentaarikon Hélène Flautren tekemä mietintö vaatii etenkin Liettuaa, Puolaa ja Romaniaa avaamaan tutkimukset uudelleen tai jatkamaan niitä.

Parlamentin mukaan CIA-tutkimukset ovat epäonnistuneet aiemmin muun muassa avoimuuden puutteen, asiakirjojen luokittelun sekä kansallisten ja poliittisen etujen ajamisen vuoksi.

"On häpeä, että Euroopan hallitukset kieltäytyvät kertomasta ihmisille vastuustaan ja kieltäytyvät myös pyytämästä anteeksi. Pidämme asiaa esillä niin kauan, että ihmiset joutuvat vastuuseen ihmisoikeusloukkauksista, jotka tehtiin nimissämme", sanoo muun muassa hollantilaismeppi Sophie in 't Veld parlamentin verkkosivulla.

Parlamentti vetoaa 11 muun maan lisäksi myös Suomeen, jotta se antaisi kaikki tarvittavat tiedot kaikista lentokoneista, joiden epäillään liittyvän CIA:n ohjelmaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on epäillyt, että Suomen ilmatilaa käytettiin CIA:n lentoihin. Ulkoministeriö toimitti asiasta tiedot viime marraskuussa, mutta Amnestyn mukaan se ei riitä, vaan lisätietoa on löydyttävä.

Euroopan parlamentti raportoi Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n vankiohjelmasta ensimmäisen kerran vuonna 2007. Ohjelma oli osa maan terrorismin vastaista sotaa. CIA lennätti vankeja myös Euroopassa salaisiin pidätyskeskuksiin.

Lisää uusi kommentti