Europarlamentti hyväksyi Länsi-Saharan oikeuksia loukkaavan kauppasopimuksen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Europarlamentti hyväksyi Länsi-Saharan oikeuksia loukkaavan kauppasopimuksen

Marokon miehittämä Länsi-Sahara olisi pitänyt rajata sopimuksen ulkopuolelle, kritisoi ihmisoikeusjärjestö.

Euroopan unionin parlamentti on päättänyt tukea marokkolaisten maatalous- ja kalatuotteiden pääsyä unionin markkinoille. Lopullisesti hyväksyttynä kauppasopimus laskisi tai poistaisi välittömästi 55 prosenttia sopimuksen piiriin kuuluvien tuotteiden vientitariffeista unionin alueelle.

Sopimuksella unioni haluaa vahvistaa unionin ja Marokon suhteita sekä tukea demokratiaa.

Päätöksessään parlamentti ei kuitenkaan rajannut Marokon laittomasti miehittämää Länsi-Saharaa sopimuksen ulkopuolelle, kritisioi länsisaharalaisten oikeuksia alueen luonnonvaroihin puolustava Western Sahara Resource Watch (WSRW).

WSRW:n mukaan useat valtiot, muun muassa Yhdysvallat ja Norja, ovat rajanneet Länsi-Saharan Marokon kanssa tehtyjen vapaakauppasopimuksien ulkopuolelle. Tämän lisäksi esimerkiksi suomalainen Kesko on lopettanut vuonna 2011 tomaattien ostamisen yhtiöltä, jolla on kasvihuoneita miehitetyillä alueilla. Norjalaiset ja ruotsalaiset kauppaketjut ovat tehneet vastaavanlaisia päätöksiä.

Tukholman Emmauksen ja WSRW:n kirjoittamassa yhteisraportissa arvioidaan, että toukokuun alussa voimaan astuvasta kauppasopimuksesta hyötyvät eniten maanomistajana toimiva Marokon kuningas Muhammad VI, marokkolaiset monialayritykset sekä ranskalaiset monikansalliset yhtiöt, jotka pääsevät tuomaan miehitetyillä alueilla kasvatettuja tuotteita EU:n alueelle vapaasti.

Europarlamentti on itsekin aikaisemmin tehnyt länsisaharalaisten oikeuksia kunnioittavia ratkaisuja. Joulukuussa parlamentti hylkäsi EU:n ja Marokon välisen kalastussopimuksen, joka olisi sallinut kalastuksen Länsi-Saharan rannikolla, koska sitä pidettiin kansainvälisen oikeuden vastaisena.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia