Uutiset Asekauppa

Europarlamentti haluaa Saudi-Arabian asevientikieltoon

Äänestystulos ei ole sitova, mutta se asettaa lisää paineita Jemeniä pommittavalle Saudi-Arabialle.
(Kuva: edward musiak / Flickr.com / CC BY 2.0)

Euroopan parlamentti hyväksyi eilen päätöslauselman, jossa vaaditaan asevientikieltoa Saudi-Arabialle. Äänestystulos ei ole juridisesti sitova, mutta se asettaa paineita Saudi-Arabialle, jota on viime aikoina kritisoitu sen pommituskampanjasta Jemeniin.

Uutislähteiden mukaan päätöslauselman puolesta äänesti 359 meppiä ja vastaan 212. Toisessa torstaina hyväksytyssä päätöslauselmassa vaadittiin Jemeniin myös tulitaukoa ja uusia rauhanneuvotteluita.

"Tässä on kyse Jemenistä. Ihmisoikeusloukkaukset ovat saavuttaneet tason, joka tarkoittaa, että Euroopalla on velvollisuus toimia ja lopettaa aseiden myynti Saudi-Arabialle", sanoi päätöslauselman takana oleva brittimeppi Richard Howitt uutistoimisto Reutersille.

Hänen mukaansa Saudi-Arabia on uhannut suhteiden katkaisulla äänestyksen vuoksi.

Eurooppalaiset rauhanjärjestöt, mukaan lukien Suomen Rauhanliitto ja Suomen Sadankomitea, kampanjoivat äänestyksen alla asevientikiellon puolesta. Avaaz-kampanjanjärjestön vetoomuksen asevientikiellon puolesta on allekirjoittanut jo yli 740 000 ihmistä.

"Vaikka parlamentin julkilausuma ei sido jäsenmaita, on lausuma viesti EU:n jäsenmaiden päättäjille. Asekauppa Lähi-itään ja Saudi-Arabiaan ei ole mitä tahansa normaalia kaupankäyntiä", toteaa Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen järjestöjen tiedotteessa.

Saudi-Arabia liittolaisineen alkoi pommittaa Jemeniä viime vuoden maaliskuussa. Kohteena ovat Jemenin shiialaiset huthikapinalliset. Pommituksissa on kuollut myös siviilejä, ja sekä YK että ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Saudi-Arabiaa ihmisoikeusrikkomuksista. Saudi-Arabian on kerrottu käyttäneen myös rypäleaseita.

EU-maiden asevientiä säätelee muun muassa jäsenmaiden yhteinen kanta. Sen mukaan aseita ei saa myydä maihin, joissa niitä saatettaisiin käyttää vakaviin kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin.

Suomen toiseksi tärkein asekauppakumppani

Jemen oli jo ennen konfliktin kärjistymistä humanitaarisessa kriisissä. Nyt jo noin 14,4 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua. Konfliktissa on kuollut YK:n mukaan lähes 3 000 siviiliä.

Tällä viikolla julkistettujen Tukholman rauhantutkimusinstituutti Siprin tilastojen mukaan Saudi-Arabiaan viedään maailmassa toiseksi eniten aseita heti Kiinan jälkeen. Asevienti maahan on kasvanut viime vuosina 275 prosenttia.

EU-maista maalle myyvät aseita etenkin Iso-Britannia, Ranska ja Saksa. Vuonna 2014 maa oli myös Suomen toiseksi tärkein asekauppakumppani. Rauhanjärjestöt kritisoivat aiemmin tänä vuonna myös vientilupaa, joka myönnettiin viime vuoden lopulla Patrialle panssariajoneuvojen viemiseksi Arabiemiirikuntiin. Arabiemiirikunnat on mukana Saudi-Arabian johtamassa Jemeniä pommittavassa liittoumassa.

Asekauppa politiikkaEUaseet & armeijakonflikti JemenSaudi-Arabia SadankomiteaSuomen Rauhanliitto

Lue myös

Kuva EU-parlamentin istuntosalissa

Aseteollisuus lobbaa EU:ssa – järjestöt huolissaan

Aseteollisuuden lobbareilla oli suuri valta, kun EU:n uudesta puolustusrahastosta päätettiin, sanotaan tuoreessa raportissa.
Euroopan komission rakennus

EU haluaa tiivistää puolustusyhteistyötä – rauhanjärjestöt kritisoivat militarisoitumista

EU haluaa ohjata lähivuosina satoja miljoonia euroja puolustusteollisuudelle ja -yhteistyölle. Järjestöjen mukaan se hyödyttäisi lähinnä asevalmistajia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.