Uutiset Asekauppa

Europarlamentti haluaa Saudi-Arabian asevientikieltoon

Äänestystulos ei ole sitova, mutta se asettaa lisää paineita Jemeniä pommittavalle Saudi-Arabialle.
(Kuva: edward musiak / Flickr.com / CC BY 2.0)

Euroopan parlamentti hyväksyi eilen päätöslauselman, jossa vaaditaan asevientikieltoa Saudi-Arabialle. Äänestystulos ei ole juridisesti sitova, mutta se asettaa paineita Saudi-Arabialle, jota on viime aikoina kritisoitu sen pommituskampanjasta Jemeniin.

Uutislähteiden mukaan päätöslauselman puolesta äänesti 359 meppiä ja vastaan 212. Toisessa torstaina hyväksytyssä päätöslauselmassa vaadittiin Jemeniin myös tulitaukoa ja uusia rauhanneuvotteluita.

"Tässä on kyse Jemenistä. Ihmisoikeusloukkaukset ovat saavuttaneet tason, joka tarkoittaa, että Euroopalla on velvollisuus toimia ja lopettaa aseiden myynti Saudi-Arabialle", sanoi päätöslauselman takana oleva brittimeppi Richard Howitt uutistoimisto Reutersille.

Hänen mukaansa Saudi-Arabia on uhannut suhteiden katkaisulla äänestyksen vuoksi.

Eurooppalaiset rauhanjärjestöt, mukaan lukien Suomen Rauhanliitto ja Suomen Sadankomitea, kampanjoivat äänestyksen alla asevientikiellon puolesta. Avaaz-kampanjanjärjestön vetoomuksen asevientikiellon puolesta on allekirjoittanut jo yli 740 000 ihmistä.

"Vaikka parlamentin julkilausuma ei sido jäsenmaita, on lausuma viesti EU:n jäsenmaiden päättäjille. Asekauppa Lähi-itään ja Saudi-Arabiaan ei ole mitä tahansa normaalia kaupankäyntiä", toteaa Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen järjestöjen tiedotteessa.

Saudi-Arabia liittolaisineen alkoi pommittaa Jemeniä viime vuoden maaliskuussa. Kohteena ovat Jemenin shiialaiset huthikapinalliset. Pommituksissa on kuollut myös siviilejä, ja sekä YK että ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Saudi-Arabiaa ihmisoikeusrikkomuksista. Saudi-Arabian on kerrottu käyttäneen myös rypäleaseita.

EU-maiden asevientiä säätelee muun muassa jäsenmaiden yhteinen kanta. Sen mukaan aseita ei saa myydä maihin, joissa niitä saatettaisiin käyttää vakaviin kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin.

Suomen toiseksi tärkein asekauppakumppani

Jemen oli jo ennen konfliktin kärjistymistä humanitaarisessa kriisissä. Nyt jo noin 14,4 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua. Konfliktissa on kuollut YK:n mukaan lähes 3 000 siviiliä.

Tällä viikolla julkistettujen Tukholman rauhantutkimusinstituutti Siprin tilastojen mukaan Saudi-Arabiaan viedään maailmassa toiseksi eniten aseita heti Kiinan jälkeen. Asevienti maahan on kasvanut viime vuosina 275 prosenttia.

EU-maista maalle myyvät aseita etenkin Iso-Britannia, Ranska ja Saksa. Vuonna 2014 maa oli myös Suomen toiseksi tärkein asekauppakumppani. Rauhanjärjestöt kritisoivat aiemmin tänä vuonna myös vientilupaa, joka myönnettiin viime vuoden lopulla Patrialle panssariajoneuvojen viemiseksi Arabiemiirikuntiin. Arabiemiirikunnat on mukana Saudi-Arabian johtamassa Jemeniä pommittavassa liittoumassa.

Asekauppa politiikkaEUaseet & armeijakonflikti JemenSaudi-Arabia SadankomiteaSuomen Rauhanliitto

Lue myös

Jeff Halper, Syksy Räsänen ja Kari Paasonen istuvat rauhanjärjestöjen seminaarissa

”Keskustelu asekaupasta pitäisi nostaa moraaliselle tasolle” – EU-maiden asevienti herättää huolta asiantuntijoissa

Rauhanjärjestöjen seminaarissa keskusteltiin EU:n aseviennistä ja uudesta puolustusrahastosta. Vaikka EU:n yhteinen kanta kieltää aseviennin konfliktimaihin, käytännössä se ei ole estänyt kauppaa muun muassa Saudi-Arabian kanssa. Todellisuudessa kansainvälisissä säännöissä ei pitäisi olla tulkinnanvaraa, totesi ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.
Solmuun vedetty aseen piippu

Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja

Maailman asekauppa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jälleen, selviää Tukholman rauhantutkimustinstituutin tuoreista tilastoista. Länsimaisilla aseilla on kysyntää etenkin Persianlahden sotaa käyvissä maissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä