Uutiset Asekauppa

Europarlamentti haluaa Saudi-Arabian asevientikieltoon

Äänestystulos ei ole sitova, mutta se asettaa lisää paineita Jemeniä pommittavalle Saudi-Arabialle.
(Kuva: edward musiak / Flickr.com / CC BY 2.0)

Euroopan parlamentti hyväksyi eilen päätöslauselman, jossa vaaditaan asevientikieltoa Saudi-Arabialle. Äänestystulos ei ole juridisesti sitova, mutta se asettaa paineita Saudi-Arabialle, jota on viime aikoina kritisoitu sen pommituskampanjasta Jemeniin.

Uutislähteiden mukaan päätöslauselman puolesta äänesti 359 meppiä ja vastaan 212. Toisessa torstaina hyväksytyssä päätöslauselmassa vaadittiin Jemeniin myös tulitaukoa ja uusia rauhanneuvotteluita.

"Tässä on kyse Jemenistä. Ihmisoikeusloukkaukset ovat saavuttaneet tason, joka tarkoittaa, että Euroopalla on velvollisuus toimia ja lopettaa aseiden myynti Saudi-Arabialle", sanoi päätöslauselman takana oleva brittimeppi Richard Howitt uutistoimisto Reutersille.

Hänen mukaansa Saudi-Arabia on uhannut suhteiden katkaisulla äänestyksen vuoksi.

Eurooppalaiset rauhanjärjestöt, mukaan lukien Suomen Rauhanliitto ja Suomen Sadankomitea, kampanjoivat äänestyksen alla asevientikiellon puolesta. Avaaz-kampanjanjärjestön vetoomuksen asevientikiellon puolesta on allekirjoittanut jo yli 740 000 ihmistä.

"Vaikka parlamentin julkilausuma ei sido jäsenmaita, on lausuma viesti EU:n jäsenmaiden päättäjille. Asekauppa Lähi-itään ja Saudi-Arabiaan ei ole mitä tahansa normaalia kaupankäyntiä", toteaa Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen järjestöjen tiedotteessa.

Saudi-Arabia liittolaisineen alkoi pommittaa Jemeniä viime vuoden maaliskuussa. Kohteena ovat Jemenin shiialaiset huthikapinalliset. Pommituksissa on kuollut myös siviilejä, ja sekä YK että ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Saudi-Arabiaa ihmisoikeusrikkomuksista. Saudi-Arabian on kerrottu käyttäneen myös rypäleaseita.

EU-maiden asevientiä säätelee muun muassa jäsenmaiden yhteinen kanta. Sen mukaan aseita ei saa myydä maihin, joissa niitä saatettaisiin käyttää vakaviin kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin.

Suomen toiseksi tärkein asekauppakumppani

Jemen oli jo ennen konfliktin kärjistymistä humanitaarisessa kriisissä. Nyt jo noin 14,4 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua. Konfliktissa on kuollut YK:n mukaan lähes 3 000 siviiliä.

Tällä viikolla julkistettujen Tukholman rauhantutkimusinstituutti Siprin tilastojen mukaan Saudi-Arabiaan viedään maailmassa toiseksi eniten aseita heti Kiinan jälkeen. Asevienti maahan on kasvanut viime vuosina 275 prosenttia.

EU-maista maalle myyvät aseita etenkin Iso-Britannia, Ranska ja Saksa. Vuonna 2014 maa oli myös Suomen toiseksi tärkein asekauppakumppani. Rauhanjärjestöt kritisoivat aiemmin tänä vuonna myös vientilupaa, joka myönnettiin viime vuoden lopulla Patrialle panssariajoneuvojen viemiseksi Arabiemiirikuntiin. Arabiemiirikunnat on mukana Saudi-Arabian johtamassa Jemeniä pommittavassa liittoumassa.

Asekauppa politiikkaEUaseet & armeijakonflikti JemenSaudi-Arabia SadankomiteaSuomen Rauhanliitto

Lue myös

Jeff Halper, Syksy Räsänen ja Kari Paasonen istuvat rauhanjärjestöjen seminaarissa

”Keskustelu asekaupasta pitäisi nostaa moraaliselle tasolle” – EU-maiden asevienti herättää huolta asiantuntijoissa

Rauhanjärjestöjen seminaarissa keskusteltiin EU:n aseviennistä ja uudesta puolustusrahastosta. Vaikka EU:n yhteinen kanta kieltää aseviennin konfliktimaihin, käytännössä se ei ole estänyt kauppaa muun muassa Saudi-Arabian kanssa. Todellisuudessa kansainvälisissä säännöissä ei pitäisi olla tulkinnanvaraa, totesi ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.
Solmuun vedetty aseen piippu

Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja

Maailman asekauppa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jälleen, selviää Tukholman rauhantutkimustinstituutin tuoreista tilastoista. Länsimaisilla aseilla on kysyntää etenkin Persianlahden sotaa käyvissä maissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Nuoria istumassa riveissä muovituoleilla

Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas

Afrikkalainen koulu ei ole muuntunut vastaamaan tulevaisuuden taitojen tarvetta, linjaa tuore raportti. Tämä heikentää myös talouskasvun mahdollisuuksia.
Opiskelijoita luentosalissa

Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen

Yli 4 000 afrikkalaisnuoren haastatteluihin perustuvan tutkimuksen mukaan afrikkalaisnuoret uskovat maanosan tulevaisuuteen ja kykyynsä ratkoa ongelmat. Toisaalta myös epävarmuutta on paljon.
Viljelijät kyntävät peltoa lehmien vetämien aurojen avulla

Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon

Intian talous nojautuu ruumiilliseen työhön, mutta vuonna 2050 maassa saattaa olla niin lämmintä ja kosteaa, että 30 prosenttia valoisan ajan työtunneista menetetään.