Uutiset Seksityöläisten oikeudet

Europarlamentti äänesti seksinoston täyskiellon puolesta

Niin sanottua Honeyballin esitystä vastustaneet järjestöt katsovat kriminalisoinnin vain pahentavan seksityöläisten asemaa.

Euroopan parlamentti kriminalisoisi seksipalveluiden oston koko EU:ssa ihmiskaupan kitkemiseksi.

Keskiviikkona järjestetyssä epäsitovassa äänestyksessä keskiviikkona 343 meppiä puolsi europarlamentaarikko Mary Honeyballin ja parlamentin tasa-arvovaliokunnan esittämää niin sanottua pohjoismaista mallia seksipalveluiden ostamisen täyskiellosta. Esitystä vastusti 139 edustajaa ja 105 äänesti tyhjää.

Suomalaisista mepeistä ainoastaan Sampo Terho (ps.) äänesti esitystä vastaan. Riikka Pakarinen (kesk.) ei osallistunut äänestykseen.

Parlamentti toteaa prostituution rikkovan aina ihmisoikeuksia riippumatta siitä, onko kyseessä valinta vai pakko.

Esitystä vastustaneille järjestöille tulos oli paha pettymys, sillä niiden mukaan kriminalisointi ei juurikaan toimi ihmiskaupan vähentämisessä ja lähinnä pahentaa seksityöläisten asemaa.

Ennen äänestystä esitystä vastaan oli ottanut kantaa 560 seksityöläisten ja naisten oikeuksia ajavaa järjestöä ympäri Eurooppaa. Vetoomuksessaan järjestöt kritisoivat jo ennestään marginalisoituun väestöryhmään kohdistuvan päätöksen tekemistä puutteellisella tietopohjalla sekä seksityön ja ihmiskaupan samaistamista.

"Ruotsissa asiakkaiden kriminalisointi on paitsi epäonnistunut hillitsemään ihmiskauppaa, myös luonut ympäristön, jossa seksin myyjiin kohdistuva stigma on lisääntynyt. Seksinoston täyskriminalisoinnin on todettu lisäävän seksityöntekijöiden haavoittuvuutta ja kohdistuvan erityisesti jo heikossa asemassa oleviin kuten siirtolaisiin", totesi Feministinen aloite -järjestö tiedotteessaan.

Järjestön mukaan mukaan oston kriminalisointi edustaa politiikkaa, jossa seksityöläisten oikeudet sivuutetaan ideologisin perustein, kun ne sen sijaan tulisi nostaa kaiken prostituutiopolitiikan lähtökohdaksi. Myös Pro-Tukipiste on vaatinut europarlamentilta seksityöläisten oikeuksia, sosiaali- ja terveyspalveluita sekä rikosten uhrien suojelua vahvistavaa politiikkaa.

Seksityöläisten oikeudet ihmisoikeudetgendersiirtolaisuusEUlaki Pro-tukipiste ry

Lue myös

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.