Europarlamentti äänesti seksinoston täyskiellon puolesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Europarlamentti äänesti seksinoston täyskiellon puolesta

Niin sanottua Honeyballin esitystä vastustaneet järjestöt katsovat kriminalisoinnin vain pahentavan seksityöläisten asemaa.

Euroopan parlamentti kriminalisoisi seksipalveluiden oston koko EU:ssa ihmiskaupan kitkemiseksi.

Keskiviikkona järjestetyssä epäsitovassa äänestyksessä keskiviikkona 343 meppiä puolsi europarlamentaarikko Mary Honeyballin ja parlamentin tasa-arvovaliokunnan esittämää niin sanottua pohjoismaista mallia seksipalveluiden ostamisen täyskiellosta. Esitystä vastusti 139 edustajaa ja 105 äänesti tyhjää.

Suomalaisista mepeistä ainoastaan Sampo Terho (ps.) äänesti esitystä vastaan. Riikka Pakarinen (kesk.) ei osallistunut äänestykseen.

Parlamentti toteaa prostituution rikkovan aina ihmisoikeuksia riippumatta siitä, onko kyseessä valinta vai pakko.

Esitystä vastustaneille järjestöille tulos oli paha pettymys, sillä niiden mukaan kriminalisointi ei juurikaan toimi ihmiskaupan vähentämisessä ja lähinnä pahentaa seksityöläisten asemaa.

Ennen äänestystä esitystä vastaan oli ottanut kantaa 560 seksityöläisten ja naisten oikeuksia ajavaa järjestöä ympäri Eurooppaa. Vetoomuksessaan järjestöt kritisoivat jo ennestään marginalisoituun väestöryhmään kohdistuvan päätöksen tekemistä puutteellisella tietopohjalla sekä seksityön ja ihmiskaupan samaistamista.

"Ruotsissa asiakkaiden kriminalisointi on paitsi epäonnistunut hillitsemään ihmiskauppaa, myös luonut ympäristön, jossa seksin myyjiin kohdistuva stigma on lisääntynyt. Seksinoston täyskriminalisoinnin on todettu lisäävän seksityöntekijöiden haavoittuvuutta ja kohdistuvan erityisesti jo heikossa asemassa oleviin kuten siirtolaisiin", totesi Feministinen aloite -järjestö tiedotteessaan.

Järjestön mukaan mukaan oston kriminalisointi edustaa politiikkaa, jossa seksityöläisten oikeudet sivuutetaan ideologisin perustein, kun ne sen sijaan tulisi nostaa kaiken prostituutiopolitiikan lähtökohdaksi. Myös Pro-Tukipiste on vaatinut europarlamentilta seksityöläisten oikeuksia, sosiaali- ja terveyspalveluita sekä rikosten uhrien suojelua vahvistavaa politiikkaa.

Lisää uusi kommentti