Eurooppalaiset sotilaat jättivät pakolaisia kuolemaan Välimerelle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eurooppalaiset sotilaat jättivät pakolaisia kuolemaan Välimerelle

Yli 60 Libyan levottomuuksia paennutta nääntyi Välimerelle eurooppalaisten sotilaiden ja viranomaisten kieltäydyttyä auttamasta heitä.

61 afrikkalaista pakolaista kuoli huhtikuun alussa Välimerellä, kun Italian rajavartiosto ja alueella toimineet eurooppalaiset sota-alukset kieltäytyivät auttamasta heidän ajelehtivaa laivaansa, raportoi Guardian-lehti.

Aluksen 72 matkustajaa lähtivät maaliskuun lopussa Tripolista kohti Italiaa, mutta heidän laivansa joutui 18 tuntia lähtönsä jälkeen merihätään. Alus ajelehti sen jälkeen merellä 16 päivää.

"Alukselta loppui polttoaine, ruoka ja vesi, meiltä loppui kaikki", kuvailee Abu Kurke, yksi pelastuneista pakolaisten olosuhteita. "Joka aamu herättyämme löysimme ruumiita. Säilytimme ruumiita vuorokauden aluksessa, sitten heitimme ne mereen."

Aluksen kapteeni lähetti hätäkutsun Italian rannikkovartiostolle, minkä lisäksi se oli ajelehtimisensa aikana yhteydessä sekä sotilashelikopteriin että lentotukialukseen.

Kansainväliset säännöt edellyttävät kaikkien lähistöllä olevien alusten, mukaan lukien sotilasalukset, avustavan mahdollisuuksiensa mukaan merihätään joutuneita.

Guardian ei ole onnistunut lopullisesti selvittämään lentotukialuksen nimeä, mutta todennäköisesti kyseessä on ranskalainen Charles de Gaulle, joka tuolloin operoi Välimerellä.

Ranskan laivasto aluksi kielsi tukialuksen olleen tuolloin alueella. Kun laivastolle oli näytetty uutisraportteja, jotka todistivat sen väitteet vääriksi, laivaston tiedottaja kieltäytyi kommenteista. Mikään maa ei myöskään ole ilmoittanut lähettäneensä helikopteria alukselle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia