Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Eurooppaan Välimeren kautta saapuvien siirtolaisten määrä romahti viime vuonna

Eurooppaan saapui Välimeren kautta yli puolet vähemmän siirtolaisia kuin edellisvuonna.
Punaisen Ristin työntekijä ja siirtolaisia Italiassa
Italiaan suuntautui viime vuonna 70 prosenttia Välimeren siirtolaisuudesta. Kuva Sisilian Messinasta vuodelta 2015. (Kuva: Carlos Spottorno / British Red Cross, IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Eurooppaan saapui Välimeren kautta viime vuonna yhteensä 171 635 siirtolaista tai pakolaista. Määrä on yli kaksi kertaa vähemmän kuin edellisvuonna, kertoo kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM tuoreissa tilastoissaan.

70 prosenttia siirtolaisista saapui Italiaan, loput tulijat jakautuivat Kreikan, Kyproksen ja Espanjan kesken. Espanjaan ja Kyprokselle saapuneiden määrä kasvoi. Kreikkaan tulijoiden määrä taas putosi yli 80 prosenttia.

Siirtolaisten tulon vähenemisen taustalla uskotaan olevan muun muassa Turkin ja EU:n vuonna 2016 solmima sopimus Kreikkaan saapuvien siirtolaisten palauttamisesta. Niinpä niin sanottu keskisen Välimeren reitti Pohjois-Afrikasta Italiaan on noussut suosituimmaksi. Keskisen Välimeren reitin liikennekin alkoi kuitenkin vähentyä viime vuoden loppupuoliskolla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Monet Italiaan saapuvat tulevat Libyasta, jonka kaoottinen tilanne on sallinut räikeän salakuljetusbisneksen. EU on ryhtynyt tukemaan Libyan rajavartiostoa siirtolaisten pysäyttämisessä, mutta se on saanut kritiikkiä sekä YK:lta että ihmisoikeusjärjestöiltä, sillä siirtolaisia pidetään Libyassa epäinhimillisissä oloissa pidätyskeskuksissa ja heitä jopa myydään orjiksi.

IOM tilastoi myös siirtolaisten kuolemia. Välimeri osoittautui kaikkein vaarallisimmaksi reitiksi. Siellä hukkui viime vuonna ainakin 3 116 ihmistä. Yhteensä siirtolaisia kuoli maailmanlaajuisesti 5 376. Määrä on kolmanneksen vähemmän kuin edellisvuonna, mutta esimerkiksi Saharan eteläpuolisen Afrikan siirtolaiskuolemat yli kolminkertaistuivat, järjestö kertoo.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuus

Lue myös

Siirtolaisten telttoja Kreikassa

”EU valitsi pelon myötätunnon sijasta” – järjestöt pettyneitä siirtolaisuuskokouksen antiin

EU:n aikomukset perustaa siirtolaisille maihinnousukeskuksia eivät saa järjestöjen kiitoksia. Niiden mukaan unioni on keskittynyt vain omien etujensa ajamiseen.
Mielenosoittajia, Io tifo Aquarius -kyltti

Euroopassa tarvitaan yhteisvastuuta turvaa etsivistä ihmisistä

Keskustelu siirtolaisista on jälleen kärjistynyt EU:ssa, vaikka tulijoita on vain murto-osa muutaman vuoden takaiseen verrattuna. Epämääräiset ehdotukset koontileireistä EU:n ulkopuolella eivät riitä, vaan jokaisen jäsenmaan on kannettava vastuunsa Euroopasta turvaa hakevista ihmisistä – etenkin lapsista, vaatii Pelastakaa Lapset ry:n vaikuttamistyön asiantuntija Tapio Laakso.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.