Eurooppaan Välimeren kautta saapuvien siirtolaisten määrä romahti viime vuonna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eurooppaan Välimeren kautta saapuvien siirtolaisten määrä romahti viime vuonna

Eurooppaan saapui Välimeren kautta yli puolet vähemmän siirtolaisia kuin edellisvuonna.

Punaisen Ristin työntekijä ja siirtolaisia Italiassa

Italiaan suuntautui viime vuonna 70 prosenttia Välimeren siirtolaisuudesta. Kuva Sisilian Messinasta vuodelta 2015. Kuva: Carlos Spottorno / British Red Cross, IFRC / CC BY-NC-ND 2.0.

Eurooppaan saapui Välimeren kautta viime vuonna yhteensä 171 635 siirtolaista tai pakolaista. Määrä on yli kaksi kertaa vähemmän kuin edellisvuonna, kertoo kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM tuoreissa tilastoissaan.

70 prosenttia siirtolaisista saapui Italiaan, loput tulijat jakautuivat Kreikan, Kyproksen ja Espanjan kesken. Espanjaan ja Kyprokselle saapuneiden määrä kasvoi. Kreikkaan tulijoiden määrä taas putosi yli 80 prosenttia.

Siirtolaisten tulon vähenemisen taustalla uskotaan olevan muun muassa Turkin ja EU:n vuonna 2016 solmima sopimus Kreikkaan saapuvien siirtolaisten palauttamisesta. Niinpä niin sanottu keskisen Välimeren reitti Pohjois-Afrikasta Italiaan on noussut suosituimmaksi. Keskisen Välimeren reitin liikennekin alkoi kuitenkin vähentyä viime vuoden loppupuoliskolla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Monet Italiaan saapuvat tulevat Libyasta, jonka kaoottinen tilanne on sallinut räikeän salakuljetusbisneksen. EU on ryhtynyt tukemaan Libyan rajavartiostoa siirtolaisten pysäyttämisessä, mutta se on saanut kritiikkiä sekä YK:lta että ihmisoikeusjärjestöiltä, sillä siirtolaisia pidetään Libyassa epäinhimillisissä oloissa pidätyskeskuksissa ja heitä jopa myydään orjiksi.

IOM tilastoi myös siirtolaisten kuolemia. Välimeri osoittautui kaikkein vaarallisimmaksi reitiksi. Siellä hukkui viime vuonna ainakin 3 116 ihmistä. Yhteensä siirtolaisia kuoli maailmanlaajuisesti 5 376. Määrä on kolmanneksen vähemmän kuin edellisvuonna, mutta esimerkiksi Saharan eteläpuolisen Afrikan siirtolaiskuolemat yli kolminkertaistuivat, järjestö kertoo.

Lisää uusi kommentti