Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Eurooppaan saapuvat nais- ja lapsipakolaiset ahtaalla

Naiset ovat kohdanneet seksuaalista häirintää matkansa varrella. Lapsia uhkaa etenkin pakkanen, kertovat järjestöt.
(Kuva: Rasande Tyskar / CC BY-NC 2.0)

Eurooppaan saapuneet nais- ja tyttöpakolaiset ovat joutuneet kokemaan matkansa jokaisella etapilla seksuaalista häirintää ja muuta hyväksikäyttöä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestö kertoo haastatelleensa 40:tä Pohjois-Eurooppaan saapunutta naista tai tyttöä, joista monia oli pahoinpidelty, riistetty taloudellisesti, kähmitty tai painostettu seksiin matkansa varrella, myös Euroopan maaperällä. Tekijöinä olivat niin salakuljettajat, turvallisuusviranomaiset kuin muutkin siirtolaiset ja turvapaikanhakijat.

Naiset tunsivat usein olonsa turvattomiksi. He kertoivat muun muassa joutuneensa nukkumaan yhdessä miesten kanssa Unkarissa, Kreikassa ja Kroatissa. Eräs nainen kertoi miesten katselleen, kun naiset menivät kylpyhuoneeseen ja toinen puolestaan, että Saksassa vartija oli tarjonnut hänelle vaatteita vastineeksi "kahdenkeskisestä ajasta".

Myöskään YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin mukaan naisten erityistarpeisiin ei ole kiinnitetty pakolaiskriisin aikana riittävästi huomiota. Järjestön selvityksen mukaan naisilla on vain harvoin mahdollisuuksia peseytyä tai levätä paikoissa, joissa heidän yksityisyyttään kunnioitetaan. Myös psykososiaalinen stressi ja traumat, terveysongelmat ja perheestä eroon joutuminen koettelevat heidän hyvinvointiaan.

Osa naisista saapuu Eurooppaan lapsien kanssa. Pelastakaa Lapset sekä YK:n lapsijärjestö Unicef nostivat eilen esiin myös huolen Euroopan rankkojen talviolosuhteiden vaikutuksista lapsiin.

Unicefin mukaan monilla lapsilla ei ole riittävästi vaatteita ja liikennevälineet ovat huonosti lämmitettyjä. Esimerkiksi Serbiassa vastaanottokeskukseen on saapunut lapsia huulet sinisinä ja kylmästä täristen, kertoo Pelastakaa Lapset, jonka henkilökunta on jo raportoinut useista paleltumis- ja hypotermiatapauksista.

Eurooppaan saapui viime vuonna yli miljoona siirtolaista tai turvapaikanhakijaa, joista vajaan viidenneksen on arveltu olevan naisia. Lapsia on tulijoista noin neljännes.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa genderlapsetpakolaisetsiirtolaisuus Amnesty InternationalPelastakaa Lapset rySuomen UN WomenSuomen UNICEF

Lue myös

Siirtolaisten telttoja Kreikassa

”EU valitsi pelon myötätunnon sijasta” – järjestöt pettyneitä siirtolaisuuskokouksen antiin

EU:n aikomukset perustaa siirtolaisille maihinnousukeskuksia eivät saa järjestöjen kiitoksia. Niiden mukaan unioni on keskittynyt vain omien etujensa ajamiseen.
Mielenosoittajia, Io tifo Aquarius -kyltti

Euroopassa tarvitaan yhteisvastuuta turvaa etsivistä ihmisistä

Keskustelu siirtolaisista on jälleen kärjistynyt EU:ssa, vaikka tulijoita on vain murto-osa muutaman vuoden takaiseen verrattuna. Epämääräiset ehdotukset koontileireistä EU:n ulkopuolella eivät riitä, vaan jokaisen jäsenmaan on kannettava vastuunsa Euroopasta turvaa hakevista ihmisistä – etenkin lapsista, vaatii Pelastakaa Lapset ry:n vaikuttamistyön asiantuntija Tapio Laakso.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.