Eurooppa on siirtolaisille yhä vaarallisempi paikka – Vuoden 2021 alusta lähtien on kuollut yli 5 600 ihmistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eurooppa on siirtolaisille yhä vaarallisempi paikka – Vuoden 2021 alusta lähtien on kuollut yli 5 600 ihmistä

Etenkin keskisen Välimeren reitti on siirtolaisille yhä vaarallisempi. Turvallisempia reittejä tarvitaan epätoivoisesti, sanoo Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö.

Kivinen merenranta.

Englannin kanaali on vienyt hengen vuoden 2021 alusta alkaen ainakin 53 ihmiseltä, kertoo IOM. Kuva: adam w / Flickr.com / CC BY 2.0.

Eurooppaan suuntautuvilla siirtolaisreiteillä sekä Euroopan sisäisillä reiteillä on kuollut ainakin 5 684 siirtolaista vuoden 2021 alusta alkaen. Kuolemia on yhä enemmän sekä Välimerellä, Euroopan maarajoilla että maanosan sisällä, käy ilmi Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) uudesta raportista.

Luvut perustuvat sen kadonneita siirtolaisia tilastoivan Missing Migrants Projectin keräämiin tietoihin. 

Tilastoiduista kuolemista vajaa puolet on tapahtunut keskisen Välimeren reitillä. Kasvua on noin 25 prosenttia vuosiin 2019–2020 verrattuna.

Länsi-Afrikan–Atlantin reitillä Kanariansaarille on kuollut 1 532 ihmistä. Määrä on suurempi kuin koskaan kahden vuoden aikana sen jälkeen, kun IOM aloitti tilastoinnin vuonna 2014. 

Molempien reittien tilastotiedot ovat todennäköisesti epätäydelliset, sillä esimerkiksi tapauksissa, joissa kokonaisia veneitä katoaa mereen, tutkimuksia on vaikea tehdä, järjestö sanoo.

Myös Turkin ja Kreikan maarajalla, Länsi-Balkanin reitillä, Englannin kanaalissa sekä Valko-Venäjän ja EU:n rajalla on tapahtunut kuolemia. Myös 17 ukrainalaista on kuollut paetessaan nykyistä konfliktia, IOM kertoo.

Ainakin 252 ihmistä on kuollut Euroopan viranomaisten suorittamien väitettyjen ”pushbackien” eli takaisin pakottamisen seurauksena, se sanoo. Tapauksia on kuitenkin lähes mahdotonta varmistaa.

Haasteena on myös siirtolaisten tunnistamisen vaikeus. Missing Migrants Project on tilastoinut 29 000 kuolemaa Euroopan reiteillä vuodesta 2014 alkaen, mutta yli puolessa tapauksista lähtömaata ei ole pystytty selvittämään. 

IOM vaatii Euroopan maita priorisoimaan etsintä- ja pelastusoperaatiot ja lisäämään mahdollisuuksia turvalliseen maahanmuuttoon. Monet kuolemat olisi sen mukaan voitu estää auttamalla siirtolaisia paremmin.

”Nämä jatkuvat kuolemat ovat synkkä muistutus siitä, että laillisempia ja turvallisempia teitä tarvitaan epätoivoisesti”, toteaa raportin tekijä Julia Black tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti