Uutiset

Euroopan sosiaalifoorumissa puhuttavat perustuslaki ja militarisaatio

Eurooppalaiset kansalaisjärjestöt kokoontuvat marraskuussa jo toisen kerran maanosan yhteiseen sosiaalifoorumiin, tällä kertaa Pariisiin. Paikalle on lähdössä runsaasti myös suomalaisia järjestöaktiiveja. Attacin Juhani Lohikoski arvioi, että foorumin keskeisiä teemoja tulevat olemaan ainakin Euroopan perustuslaki ja militarisaatio.

Maailmanlaajuinen sosiaalifoorumiliike alkaa vakiinnuttaa asemaansa. Eurooppalaiset kansalaisjärjestöt kokoontuvat marraskuussa jo toisen kerran maanosan yhteiseen foorumiin etsimään vaihtoehtoja nykymenolle, verkostoitumaan ja suunnittelemaan tulevaa. Pariisin sosiaalifoorumista odotetaan vakiintuvan instituution voimannäyttöä - ja näkemyseroja pursuavaa tilaisuutta.

Suomalaiset tulevat nyt ensi kertaa olemaan toden teolla mukana. Viime vuoden foorumiin Firenzeen oli eksynyt vain kymmenkunta aktivistia. Nyt Suomen Attac on järjestämässä bussikuljetusta Pariisiin, ja yhteensä suomalaisia järjestöihmisiä paikan päällä tulee olemaan arviolta satakunta. Foorumiin valmistautuvat aktivistit kerääntyivät maanantaina Uudelle ylioppilastalolle keskustelemaan ESF-prosessista ja kuuntelemaan, mitä Attacin Juhani Lohikoskella ja tutkija Petri Minkkisellä oli sanottavana.

Mielipiteitä, ihmisiä, tapahtumia

Euroopan sosiaalifoorumi noudattelee globaalin esikuvansa mallia. Yhteisesti hyväksytyt periaatteet ovat samat, ja poliittiset huolenaiheetkin kovasti samanoloisia: neljän päivän aikana keskustellaan varmasti sodasta, uusliberalismista, rasismista, patriarkaatista ja ympäristöstä.

Tapahtuma jopa pyörii samanlaisilla aikatauluilla kuin esikuvansa: aamupäivät on varattu suurille puhetilaisuuksille, iltapäiviksi jakaannutaan pienempiin työpajoihin. Eroja Maailman sosiaalifoorumiin löytyy Juhani Lohikosken mukaan lähinnä siitä, että Pariisin on odotettavissa enemmän ruohonjuuritason toimijoita - useilla aktivisteilla kun ei ole varaa matkustaa globaaliin foorumiin.

Lohikoski muistutti ihmisiä foorumin prosessiluonteisuudesta. Pariisiin ei lähdetä hakemaan valmiita vastauksia. "Ainutlaatuista sosiaalifoorumissa on, että sen ei tarvitse muodostaa poliittista ohjelmaa puolueen tavoin. Liikkeen sisällä on paljon eriäviä näkemyksiä ja tämä pitää hyväksyä."

Lohikosken mukaan Firenzen foorumin kuitenkin osoitti, että löyhäkin verkosto voi saada hyvin konreettisia tuloksia aikaiseksi: sosiaalifoorumin loppulausumassa esitettiin kansainvälistä toimintapäivää sotaa vastaan, ja helmikuun mielenosoitusten laajuushan on hyvin muistissa.

Näkemyksiä on paljon, koska niin on ihmisiäkin. Viime vuoden sosiaalifoorumiin Firenzeen odotettiin 20 000 osallistujaa, ja paikalle ilmestyi 50 000. Loppumielenosoitus kokosi miljoona ihmistä vastustamaan sotaa. Pariisin sosiaalifoorumin tulevaa osallistujamäärää ei tiedä kukaan, mutta tuskin ainakaan alle Firenzen lukujen jäädään.

Euroopan tulevaisuus puhuttaa

Vaikka käsittelyyn tuntuisikin mahtuvan koko maailma, joitain linjoja foorumissa näkyy. Tunnelma tulee olemaan toisenlainen kuin Firenzessä, jolloin Yhdysvaltain sotaretkisuunnitelmat yhdistivät laajoja joukkoja rauhanasian taakse. "Nyt ei varmasti samanlaista intoa sodan vastustamiseen ole, kun sotaa ei voida enää estää", Petri Minkkinen sanoi.

Sen sijaan eurooppalaisten järjestöjen odotetaan keskittyvän Euroopan Unionin tulevaisuudensuunnitelmien pohtimiseen. Juhani Lohikoski arvioi, että Euroopan perustuslaki ja militarisaatio tulevat olemaan Pariisissa keskeisiä teemoja. Nämä ovat sikäli vaikeampia teemoja kuin sodan vastustaminen, että yksimielisyys liikkeen sisällä on käytännössä mahdottomuus.

Sosiaalifoorumissa tulevat varmasti näkymään samanlaiset mielipide-erot kuin eurooppalaisessa poliittisessa keskustelussa laajemminkin. Joidenkin mielestä Yhdysvaltain nykypolitiikkaan on vastattava Euroopan sotilaallisella varustautumisella. Ajattelumallin mukaan tämä vähentäisi Yhdysvaltain poliittista otetta Euroopasta, jota se NATOn kautta pitää.

Minkkinen katsoi, että "varustatuminen on aina aseteollisuuden piikkiin pelaamista", mutta muistutti että tärkeintä on Euroopan poliittinen suunta eikä se, miten tämä suunta luodaan. Militarisointi ei vielä kerro sitä, olisiko tämän Euroopan maailmanvaltaa palauttavan kehityksen lopputulos vanha kolonialistinen Eurooppa vai uusi, solidaarinen Eurooppa.

"Ehdoton lähtökohta pitäisi olla, että EU:sta ei kehitetä imperialistista maailmanvaltaa. Jos tästä päästään yksimielisyyteen, ollaan jo pitkällä", Minkkinen sanoo.

Sosiaalifoorumilta odotetaan myös jonkinlaista loppulausumaa. Kaikkia yhdistävä aihe voisi löytyä vaikka EU:n demokratiasta. Vaikka aktivisteista löytyy sekä Unionin integraation kannattajia että vastustajia, demokratiavaatimuksiin voivat kaikki yhtyä. Loppulausuma saattaa päätyä vaatimaan esimerkiksi kansanäänestystä EU:n perustuslaista kaikissa jäsenvaltioissa.

Minkkinen muistutti vielä, että perustuslain sisältökin on vielä muutettavissa, jos riittävän voimakas lobbaustaho löytyy. "Maanosan laajuisen sosiaalifoorumin kannanotto voisi olla hyvin merkittävä asia".


Euroopan sosiaalifoorumin virallisen sivut:
www.fse-esf.org

Lisätietoa foorumista ja bussikuljetuksesta suomeksi:
www.attac.kaapeli.fi/paikallis/helsinki/esf.html

kansalaisyhteiskuntaglobalisaatio

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas