Euroopan neuvostolta huomautus Suomelle vihapuheesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Euroopan neuvostolta huomautus Suomelle vihapuheesta

Rasistinen kielenkäyttö politiikassa ja somalinuorten marginalisoituminen huolestuttavat Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettua.

Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muižnieks on huolissaan Suomessa esiintyvästä rasistisesti värittyneestä vihapuheesta, jota myös poliitikot osaltaan lietsovat, sekä nuorten somalien syrjäytymisestä, ilmenee tuoreesta raportista.

Syyttäjien ja oikeuslaitoksen tulisi nostaa aktiivisemmin syytteitä rotuvihan lietsonnasta, Muižnieks kehottaa.

Somalien ja venäjänkielisen väestön kohtaamien ongelmien poistamiseksi Muižnieks suosittaa laajempaa viranomaisten ja kyseisten väestöryhmien välistä yhteistyötä.

Sukupuolten tasa-arvo on raportin mukaan Suomessa hyvin toteutunut erityisesti poliittisessa osallistumisessa. Sen sijaan naisten palkkataso on yhä noin viidenneksen pienempi kuin miehillä ja naisiin kohdistuva väkivalta on yleistä, raportti toteaa.

Muižnieks kehottaakin Suomea viivytyksettä ratifioimaan Euroopan Neuvoston sopimuksen naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi.

Raportissa myös huomautetaan, että yli kaksi vuosikymmentä kestäneiden valmistelujen jälkeenkään Suomi ei ole kyennyt allekirjoittamaan saamelaisia koskevaa ILO:n alkuperäiskansasopimusta.

Ruusuja Suomi saa ihmisoikeuksien toimintaohjelmasta sekä kuluvan vuoden alussa toimintansa aloittaneesta ihmisoikeuskeskuksesta. Erityisen hyvänä Muižnieks pitää kansalaisyhteiskunnan ja ammattiyhdistysliikkeen laajaa osallistumista toimintaohjelman valmisteluun.

Ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muižnieks tapasi kesäkuisen vierailunsa aikana ministeriöiden, laillisuusvalvojien ja kansalaisyhteiskunnan edustajia. Raporttia käsitellään ihmisoikeuskeskuksen ja kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan seminaarissa marraskuun lopussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia