Uutiset

Euroopan neuvosto: Vyönkiristykset heikentäneet ihmisoikeuksia

Jo ennestään marginalisoituneiden ja haavoittuvien ryhmien asema on murentunut eniten, todetaan ihmisoikeuskomissaarin raportissa.

Ympäri Eurooppaa harjoitettua talouskriisin jälkeistä vyönkiristyspolitiikkaa on varjostanut läpinäkyvyyden, vuorovaikutuksen ja vastuunalaisuuden puute, ja leikkaustoimenpiteiden seurauksena ihmisoikeudet ovat heikentyneet usealla elämänalueella, todetaan Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaarin raportissa.

"Ihmisoikeuksille koituvat seuraamukset tulisi ottaa paremmin huomioon, kun EU keskeisenä toimijana tekee päätöksiä jäsenmaidensa talouden hallinnasta ja kun troikka asettaa ehtoja pelastuspaketeille ja lainasopimuksille", Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Nils Muižnieks toteaa.

Raportin mukaan julkisten menojen leikkaukset, regressiiviset veronkorotukset sekä työsuojelun ja eläkkeiden heikennykset ovat horjuttaneet oikeuksia ihmisarvoiseen työhön, riittävään elintasoon, mielipiteen ilmaisuun ja osallistumiseen. Pahiten vyönkiristyspolitiikan sanotaan heikentäneen jo ennestään marginalisoituneiden ja haavoittuvien ryhmien, kuten siirtolaisten, nuorten, naisten ja vammaisten asemaa.

"Lapsilisiin, terveydenhuoltoon ja koulutukseen kohdistuneet leikkaukset ovat lisänneet miljoonien perheiden taakkaa. Kasvava joukko lapsia jättäytyy pois koulusta etsiäkseen töitä ja tukeakseen perheitään", Muižnieks toteaa.

Tilanteen parantamiseksi Muižnieks kehottaa hallituksia keskittymään nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden hoitamiseen sekä kaikkien saatavilla olevan perustoimeentulon ja terveydenhoidon varmistamiseen. Lisäksi raportissa ohjeistetaan lisäämään heikko-osaisten ryhmien positiivista erityiskohtelua sekä tarjoamaan riittävät resurssit viranomaisille kuten oikeusasiamiehelle ja vähemmistövaltuutelulle.

ihmisoikeudetköyhyyspolitiikkatalous Eurooppa

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria