Euroopan lintujen määrä vähentynyt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Euroopan lintujen määrä vähentynyt

Tutkijoiden mukaan yleisten lintulajien väheneminen voi johtua siitä, että suojelussa on keskitytty harvinaisempiin lajeihin.

Euroopan lintupopulaatiot ovat vähentyneet jyrkästi viimeisten 30 vuoden aikana. Yksittäisiä lintuja on noin 421 miljoonaa vähemmän, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Ecology Letters -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin 144:ää lintulajia 25 Euroopan maassa. Sen mukaan 90 prosenttia häviämisestä on tapahtunut yleisimpien lajien, kuten varpusten, peltopyiden, kottaraisten ja kiurujen, keskuudessa.

Lintujen katoaminen voi tutkijoiden mukaan johtua moderneista viljelymetodeista, elinalueiden pirstaloitumisesta ja ympäristön pilaantumisesta. Yksi syy on kuitenkin myös se, että suojelutoimenpiteissä on keskitytty harvinaisiin lajeihin. Tutkijoiden mukaan onkin tärkeää suojella kaikkia lintulajeja ja niiden elinalueita yhtä aikaa.

Tutkimukseen osallistuneen Exeterin yliopiston tutkijan Richard Ingerin mukaan yleisten lajien häviäminen on huolestuttavaa, sillä juuri niistä ihmiset hyötyvät eniten. Linnut auttavat esimerkiksi kontrolloimaan maatalouden tuhoeläimiä, levittävät siemeniä sekä hävittävät raatoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia