Euroalueen pankit perääntyvät ruokakeinottelusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Euroalueen pankit perääntyvät ruokakeinottelusta

Eurooppalaiset pankit pelkäävät ruuan hinnalla keinottelun lisäävän hintojen epävakautta, arvioi Oxfam.

Pankit Ranskassa, Saksassa, Itävallassa ja Britanniassa ovat alkaneet vetäytyä ruuan hinnalla keinottelusta. Hinnoilla spekuloiminen on kiistanalaista, sillä se lisää maataloustuotteiden hintojen epävakautta, kertoo Oxfam, joka on kampanjoinut keinottelun lopettamisen puolesta eri puolilla Eurooppaa.

Tähän mennessä pankit ovat sulkeneet maataloustuotteilla keinottelevia rahastojaan.

Toisaalta esimerkiksi Allianz ja Deutsche Bank, jotka ovat kuuluvat Saksan suurimpiin hyödykekauppaa tekeviin pankkeihin, ovat kieltäytyneet keinottelun lopettamisesta, sillä ne eivät usko sen vaikuttavat hintoihin.

Tästä huolimatta tutkijoiden ja taloustieteilijöiden keskuudessa on levinnyt konsensus siitä, että keinottelu vaikuttaa hintoihin, Oxfam sanoo.

Oxfam tavoitteena on vahvistaa vahvempaa sääntelyä ja avoimuutta hyödykkeitä käsitteleville rahoitusmarkkinoille. Järjestö on ajanut asiaa EU:ssa, Yhdysvalloissa sekä G20-maissa. Euroopan parlamentti on jo äänestänyt pakollisista rajoituksista hyödykejohdannaisille, mutta Euroopan neuvosto ei ole vielä hyväksynyt muutosta.

Suomessa asian puolesta on kampanjoinut Kepa. Järjestön mukaan hintakeinottelu uhkaa erityisesti pienempia maita, joiden keskuspankit ovat alttiimpia hyökkäyksille.

Lisää uusi kommentti