Uutiset Ilmastopolitiikka

EU:n sopi päästövähennyksistä – "aivan liian vähän"

Järjestöjen mukaan 40 prosentin päästövähennykset eivät riitä.
(Kuva: Konstantinos Dafalias / cc 2.0)

Kansalaisjärjestöt ovat pettyneitä EU:n eilisiin linjauksiin tulevasta ilmasto- ja energiapolitiikasta. Niiden mukaan sopimus ei ole linjassa ilmastonmuutoksen kiireellisyyden kanssa.

Eurooppa-neuvosto päätti eilen, että unioni vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi uusiutuvan energian käyttöä lisätään koko unionin tasolla 27 vähintään prosenttia, ja energiankysyntää vähennetään 27 prosenttia, joskin tavoite on vapaaehtoinen.

"Päästövähennykset ovat tervetulleita, mutta ne ovat vain ensimmäinen askel, joka aivan liian vähän siihen nähden, mitä EU tarvitsee tehdäkseen osuutensa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Rikkaiden maiden riittämätön toiminta asettaa yhä enemmän paineita köyhimmille ihmisille, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa eniten ja jotka ovat vähiten vastuussa kriisistä", sanoo kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamin apulaiskampanjajohtaja Natalia Alonso.

Hänen mukaansa EU:ta pidättelee etenkin fossiilisten polttoaineiden teollisuus.

Euroopan ilmastonmuutoksen vastaisen verkoston CAN Europen mukaan sopimus ei anna Euroopan teollisuudelle riittäviä kannusteita investoida matalahiilisiin teknologioihin, eivätkä 40 prosentin päästövähennykset riitä, mikäli Euroopan on tarkoitus luopua hiilestä vuoteen 2050 mennessä.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen kannanoton mukaan sopimus myös hidastaa puhtaan energian kehittämistä EU:ssa ja pitää unionin riippuvaisena saastuttavista polttoaineista.

EU:n sopimuksen uskotaan luovan pohjan ensi vuoden Pariisin ilmastoneuvotteluille, joissa on tarkoitus sopia globaaleista päästövähennystavoitteista. Sopu oli kuitenkin vaikea saavuttaa, sillä etenkin hiilivoimaloista riippuvainen Puola uhkasi käyttää veto-oikeuttaan, ellei sen vaatimuksiin suostuta. Se saikin läpi myönnytyksiä.

Ilmastopolitiikka politiikkaEUilmastonmuutos GreenpeaceOxfam International

Lue myös

Mies kumartuneena kanavan varrella.

Selvitys: Köyhiin maihin suuntautuvaa ilmastorahoitusta ei seurata riittävän tarkasti – Suomen tukemien rahoittajien toiminnassa parantamisen varaa

Rikkaiden maiden pitäisi ohjata köyhille maille sata miljardia dollaria ilmastorahoitusta vuoteen 2020 mennessä. Rahoituksen vastuullisuutta on kuitenkin vaikea arvioida, käy ilmi Suomen Lähetysseuran selvityksestä.
Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.