EU:n parlamentti hylkäsi kalastussopimuksen Marokon kanssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n parlamentti hylkäsi kalastussopimuksen Marokon kanssa

Kansainvälisen oikeuden vastainen EU:n ja Marokon kalastussopimus kaatui EU:n parlamentin äänestyksessä.

EU:n parlamentti on hylännyt äänestyksessä vuoden jatkoajan kiistanalaiselle kalastussopimukselle unionin ja Marokon välillä, Fish Elsewhere -verkosto uutisoi.

Suurin osa sopimukseen perusustuvasta kalastuksesta on tapahtunut Länsi-Saharan rannikkovesillä. Parlamentin oikeuspalvelu on jo aiemmin päätynyt siihen, että kalastus loukkaa kansainvälistä oikeutta, koska Länsi-Sahara ei kuulu Marokkoon.

Parlamentille asiaa koskevan mietinnön valmisteli suomalainen Carl Haglund. Hän perusteli sopimuksen hylkäämistä sillä, että Marokon sopimuksesta saama 36 miljoonan euron vuosittainen korvaus on veronmaksajien rahojen tuhlausta.

Haglundin mukaan rahoilla ei ole pystytty parantamaan ympäristöä eikä marokkolaisten elinoloja. Pikemminkin on kyse Länsi-Saharan rannikkovesien merilajiston tuhoamisesta.

Eilisessä äänestyksessä 326 äänesti Haglundin mietinnön puolesta. 296 edustajaa olisi halunnut jatkaa kalastussopimusta ja 58 edustajaa pidättäytyi äänestyksestä. Vastaan äänestäneet olivat pääosin espanjalaisia.

Marokko määräsi eilen illalla kaikki unionimaiden kalastusalukset poistumaan aluevesiltään, Yle kertoo AFP:n välittämässä uutisessa. Pääosa runsaasta sadasta aluksesta on ollut espanjalaisia.

Fish Elsewhere -verkoston mukaan espanjalaiset ovat käynnistäneet lobbauksen uuden nelivuotisen kalastussopimuksen puolesta, jonka astuisi voimaan vuoden 2012 alusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia