EU:n kehityspolitiikan tavoitteita ei saa alistaa kauppa- tai turvallisuuspolitiikalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n kehityspolitiikan tavoitteita ei saa alistaa kauppa- tai turvallisuuspolitiikalle

Suomalaiset järjestöt vaativat yhteisellä puheenjohtajuuskauden kampanjallaan johdonmukaista kehityspolitiikkaa. Kehitystavoitteet tulisi entistä tehokkaammin integroida EU:n ulko- ja sisäpolitiikkoihin.

Suomen tulee EU-puheenjohtajakautensa aikana edistää kehitystavoitteiden sisällyttämistä EU:n ulko- ja sisäpolitiikkoihin, vaatii Kehys ry:n (Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys) koordinoima kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöohjelma.

Järjestöjen mukaan kehityspolitiikan tulee olla itsenäinen politiikkalohko, jonka arvot ja tavoitteet eivät ole alisteisia ulko-, turvallisuus- tai kauppapolitiikalle. Kehityspolitiikan johdonmukaisuus toteutuu, kun päätökset muilla politiikkalohkoilla tukevat köyhyyden poistamista ja kestävää kehitystä.

Call for Coherence -ohjelmaa on ollut suunnittelemassa yli 50 suomalaista järjestöä. Järjestöt ovat laatineet yhdessä eurooppalaisten järjestöjen kanssa vaatimukset, joiden tavoitteena on kehityspolitiikan johdonmukaisuuden tehostaminen EU-päätöksenteossa. Kehys on toimittanut vaatimukset sisältävän kannanottonsa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäelle, ulkoministeri Erkki Tuomiojalle sekä muille keskeisille ministereille.

- Vaadimme, että muun muassa erilaisia ennakoivia ja institutionaalisia mekanismeja sekä koordinaatiota on tehostettava. Myös kansalaisyhteiskunnan rooli ja asiantuntemus on hyödynnettävä entistä paremmin. Kyse ei ole ainoastaan oikeudenmukaisuudesta, vaan myös tehokkuudesta. Kehitysapu ei yksin riitä jos samaan aikaan ristiriitaiset politiikat heikentävät kehitysmaiden asemaa, toteaa Kehys ry:n pääsihteeri Rilli Lappalainen.

Kehitysyhteistyöohjelma pyrkii havainnollistamaan johdonmukaisen politiikan tärkeyttä tuomalla esiin erilaisia yhteyksiä kehityspolitiikan ja viiden muun politiikkalohkon välillä. Valitut lohkot ovat turvallisuus-, siirtolaisuus, kauppa-, ympäristö-, sekä HIV/aids -politiikka. Nämä teemat kiinnostavat kampanjassa mukana olevia järjestöjä ja ne kuuluvat myös EU:n arvion mukaan niihin politiikkalohkoihin, joilla koherenssi kehityspolitiikan kanssa on erityisen tärkeää.

EU on sitoutunut kehityspolitiikan johdonmukaisuuteen

Kehityspolitiikan johdonmukaisuus mainitaan ensimmäisen kerran periaatteena Maastrichtin sopimuksessa (1992). Sopimuksen mukaan kaikkien EU-politiikkojen tulee olla yhtenäisiä ja samansuuntaisia kehityspolitiikan tavoitteiden kanssa. EU:n kehityspoliittinen julkilausuma (2005) määrittelee EU:n kehityspoliittisen strategian. Myös sen mukaan EU:n tulee ottaa huomioon kehityspolitiikan tavoitteet kaikkien niiden politiikkojen toimeenpanossa, jotka todennäköisesti vaikuttavat kehitysmaihin.

Toukokuussa 2005 ministerineuvosto vahvisti sitoumuksen, jonka mukaan EU:n tulee seurata ja edistää kehityspolitiikan johdonmukaisuutta erityisesti 12 prioriteettialueella. Komissio on parhaillaan kirjoittamassa yksityiskohtaisempaa työohjelmaa tavoitteiden toteuttamiseksi.

- EU on maailman suurin virallisen kehitysavun antaja ja voimakas globaali toimija. Halutessaan se voi toimia entistä tehokkaammin köyhyyttä vastaan. Vain johdonmukaisemmalla kehityspolitiikalla EU voi tehdä toimivaa ja uskottavaa kehitysyhteistyötä, sanoo pääsihteeri Lappalainen.

Kehys ry:n toiminta EU-puheenjohtajuuskaudella

Kehys on avannut tänään EU-puheenjohtajuuskautta varten omat verkkosivut, joille päivitetään uutisia kansalaisyhteiskunnasta ja EU-toimielimistä. Sivuilta löytyy myös taustatietoa kampanjasta sekä tapahtumakalenteri EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvistä järjestötapahtumista.

Kehys järjestää 2.-3. lokakuuta Helsingissä kansainvälisen Call for Coherence -konferenssin, joka kokoaa yhteen politiikkajohdonmukaisuudesta kiinnostuneita asiantuntijoita EU-jäsenmaista, EU-toimielimistä, tutkimuslaitoksista ja kansalaisyhteiskunnasta. Konferenssi järjestetään Scandic Hotel Continentalissa yhteistyössä ulkoasiainministeriön, kehityspoliittisen toimikunnan ja Euroopan komission kanssa. Konferenssista toimitetaan yhteinen viesti yleisten asiain ja ulkosuhteiden neuvoston kokoukseen 16.-17.10. Luxemburgissa. Sen yhteydessä järjestetään ensimmäistä kertaa EU:n kauppa- ja kehitysministereiden yhteinen kokous.

Tapahtumien lisäksi Kehys keskittyy vaikuttamistoimintaan Suomessa ja EU:ssa. Sihteeristö seuraa aktiivisesti virallista kehityspoliittista asialistaa.

Lisätietoa:

KEHYS ry:n EU-puheenjohtajuuskauden verkkosivut: http://www.kehys.fi/eupuheenjohtajuus

Järjestöjen kannanotto ”

Pääsihteeri Rilli Lappalainen KEHYS ry rilli.lappalainen@kehys.fi, 09 23150560, 050 5613456

EU-puheenjohtajuuskauden tiedottaja Anna Pollari anna.pollari@kehys.fi, 09 23150563

EU-puheenjohtajuuskauden koordinaattori Anne Holopainen anne.holopainen@kehys.fi, 09-23150564

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia