EU:n elintarvikeasiantuntijoilla usein oma lehmä ojassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n elintarvikeasiantuntijoilla usein oma lehmä ojassa

Enemmistöllä elintarvikeviraston käyttämistä asiantuntijoista on kytköksiä ruokateollisuuteen, arvioi Corporate Europe Observatory -järjestö.

Lähes 60 prosentilla Euroopan unionin elintarvikevirasto EFSA:n työryhmissään käyttämistä asiantuntijoista on suoria tai epäsuoria yhteyksiä viraston hallinnoimiin teollisuusaloihin, käy ilmi Corporate Europe Observatory (CEO) -järjestön uudesta selvityksestä.

Viraston ongelma on pitkäaikainen, sillä CEO:n mukaan aiempien jääviysskandaalien jälkeen laaditut säännöstöt asiantuntijoiden valitsemiselle eivät ole parantaneet tilannetta.

"Siitä huolimatta, että on näkynyt merkkejä uudesta halukkuudesta ratkaista epäkohtia, EFSA ei näytä olevan oppinut aiemmista virheistään. Asiat, joista virastoa varoiteltiin jo vuosia sitten, ovat edelleen ongelma", CEO:n tutkija Martin Pigeon toteaa.

EFSA on EU:n keskeinen asiantuntijaelin, joka laatii tieteellisiä suosituksia muun muassa ruoan turvallisuudesta, tuotantoeläinten hyvinvoinnista ja ruokateollisuuden ympäristövaikutuksista.

CEO:n mukaan ei riitä, että asiantuntijoiden mahdolliset jääviydet selvitetään vain suhteessa paneelien erityisiin vastuualueisiin, vaan arviossa tulisi ottaa huomioon asiantuntijoiden mahdolliset eturistiriidat huomattavasti laajemmin.

CEO:n mukaan yhtä lukuun ottamatta kaikissa EFSA:n työryhmissä oli hallitsevassa roolissa asiantuntijoita, joilla säätiön mukaan löytyi eturistiriitoja. Valtaosassa tapauksista ongelmat johtuivat asiantuntijoiden saamasta tutkimusrahoituksesta tai konsulttisopimuksista.

Säätiön mukaan tilanne koettelee viraston uskottavuutta EU:n keskeisenä ruokaturvallisuuselimenä ja asettaa epäilyksen alaiseksi sen tuottamat suositukset ja riskiarviot liittyen muun muassa elintarvikkeiden lisäaineisiin, pakkauksiin, geenimuunteluun ja tuholaismyrkkyihin.

Kommentit

Lähettänyt Matti Aho (ei varmistettu) 1.11.2013 - 17:37

Ehkä kannattaa katsoa omin silmin, miten EFSA:n hallintokomitean puheenjohtaja Sue Davis - Iso-Britanniassa toimivan kuluttajajärjestö Which? poliittinen neuvonantaja - arvioi em. raporttia:

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131024.htm

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia