EU:lta puoli miljardia euroa naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:lta puoli miljardia euroa naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön

YK ja EU julkistivat YK:n yleiskokouksen yhteydessä uuden aloitteen, jonka tarkoituksena on kitkeä muun muassa naiskauppaa ja perheväkivaltaa.

YK:n ja EU:n edustajat allekirjoittamassa Spotlight Initiative -aloitetta

Spotlight Initiative julkistettiin YK:n yleiskokouksessa. Keskellä YK:n pääsihteeri António Guterres. Kuva: Rick Bajornas / UN Photo.

EU ja YK ovat julkistaneet uuden aloitteen naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi. EU on suunnannut sitä varten perustettuun uuteen rahastoon 500 miljoonaa euroa, joilla on tarkoitus puuttua muun muassa koti- ja perheväkivaltaan, seksuaaliseen ja sukupuolittuneeseen väkivaltaan sekä ihmiskauppaan.

Uutta rahastoa hallinnoivat YK:n monenkeskinen Multi-Partner Trust-Fund -rahoitustoimisto, kehitysohjelma UNDP, väestörahasto Unfpa sekä tasa-arvojärjestö UN Women. Rahojen avulla on tarkoitus muun muassa vahvistaa lainsäädäntöä ja instituutioita, ehkäistä väkivaltaa, parantaa palveluita sekä kerätä tarkempaa tietoa väkivallasta.

Tilastojen mukaan yli kolmannes naisista kokee elämänsä aikana väkivaltaa. Joissakin maissa osuus on jopa 70 prosenttia.

Aluksi keskitytään naiskauppaan Aasiassa, sukupuolittuneeseen ja seksuaaliseen väkivaltaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, naisten murhiin Latinalaisessa Amerikassa ja kotiväkivaltaan Karibialla ja Tyynellämerellä, kertoo YK:n väestörahasto Unfpa.

Tasa-arvojärjestöt ovat kiitelleet aloitetta, mutta kanadalainen Awid-järjestö muistuttaa, että tähän mennessä naisjärjestöjen rahoitus on ollut nihkeää ja toisaalta vastaavanlaisia aloitteita on jo olemassa.

”Ei keksitä pyörää uudelleen. YK:lla on jo rahoitusmekanismeja, kuten naisten väkivallan vastainen rahasto. Näitä rakenteita pitäisi vahvistaa sen sijaan, että luodaan uusia mekanismeja ja byrokraattisia rakenteita viime viikolla julkistettujen varojen hallitsemiseksi”, kirjoittaa järjestön johtaja Cindy Clark.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia