EU vetää aluksensa Välimeren siirtolaisoperaatiosta – ”Vastuuton ja holtiton päätös” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU vetää aluksensa Välimeren siirtolaisoperaatiosta – ”Vastuuton ja holtiton päätös”

EU-maat ovat sopineet jatkavansa siirtolaisten salakuljetuksen vastaista operaatio Sophiaa, mutta jatkossa Välimerellä ei enää partioi laivoja, jotka voisivat pelastaa siirtolaisia. Järjestöt syyttävät unionia ihmisten hylkäämisestä merelle, sillä myöskään kansalaisjärjestöjen laivoja ei enää partioi Välimerellä.

EU-lippuja Euroopan komission rakennuksen edessä

EU on torjunut salakuljetusta Välimerellä mutta aikoo nyt vetää laivansa operaatiosta. Kuva: Stuart Chalmers / CC BY-NC 2.0.

EU poistaa Välimereltä laivansa, jotka ovat aiemmin pelastaneet siirtolaisia ja pakolaisia. EU-maat päättivät tällä viikolla, että salakuljetuksen vastaista operaatio Sophiaa jatketaan puolella vuodella, mutta kaksi jäljellä ollutta laivaa vedetään Välimereltä.

Lentopartiointi kuitenkin laajenee. Myös yhteistyötä Libyan rannikkovartioston kanssa jatketaan.

EU aloitti siirtolaisten ja pakolaisten salakuljetuksen vastaisen operaatio Sophian vuonna 2015. Se on pelastanut mereltä noin 45 000 ihmistä, kertoo saksalainen Deutsche Welle. Operaatiossa on myös koulutettu Libyan rannikkovartiostoa ja valvottu Libyaan kohdistuvaa asevientikieltoa.

Operaation mandaatti on uusittu useampaan kertaan, mutta nyt Italia ilmoitti, ettei se enää ota vastaa mereltä pelastettuja, kertoo uutistoimisto Reuters. Nykyinen mandaatti päättyy maaliskuun lopussa.

Järjestöt ovat EU:n päätöksestä järkyttyneitä. Ne ovat pitkään kritisoineet EU:n yhteistyötä Libyan kanssa, sillä Libyassa siirtolaisia ja pakolaisia suljetaan pidätyskeskuksiin, joissa heitä on muun muassa kidutettu.

”Päätös on vastuuton ja holtiton. Libyasta pakenevien haavoittuvien ihmisten ’vaihtoehdot’ rajoittuvat yhä enemmän pidätyskeskuksissa jumittamiseen tai merellä kuolemiseen”, sanoo Lääkärit ilman rajoja kannanotossaan.

Sen Aquarius-laiva oli viimeinen avustusjärjestölaiva, joka vielä partioi Välimerellä. Se lopetti toiminnan joulukuussa, syynä EU-maiden pyrkimykset estää sen toiminta. Muun muassa laivan rekisteröintiä oli vaikeutettu.

”Tämä on järkyttävää EU:n hallitusten vastuusta luopumista”, sanoo myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tutkimusjohtaja Massimo Moratti tiedotteessa.

”EU on jo käyttänyt kaikki mahdolliset tekosyyt karkottaakseen järjestöjen pelastusalukset Välimereltä ja on lopettanut useita kuukausia sitten pelastamisen. Nyt EU-maat poistavat omat aluksensa, eikä ketään ole pelastamassa vaarassa olevien ihmisten henkiä.”

Järjestöt vaativat, että EU-maat takaisivat Välimerelle kunnollisen etsintä- ja pelastuskapasiteetin ja sopisivat turvapaikanhakijoiden jaosta jäsenmaihin.

EU:hun tuli Välimeren alueen kautta viime vuonna runsaat 116 000 ihmistä meriteitse. Meri- ja maateitse yhteensä tuli runsaat 141 000 ihmistä. Määrä on vähentynyt jyrkästi huippuvuodesta 2015, jolloin tulijoita oli noin miljoona. Tänä vuonna 289 ihmistä on hukkunut merellä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia