EU väittelee liikkumisen kontrollista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU väittelee liikkumisen kontrollista

Populistinen pelottelu ja Pohjois-Afrikan levottomuudet murentavat jäsenvaltoiden sitoutumista vapaan liikkuvuuden Eurooppaan.

EU:n sisäministerien mukaan Pohjois-Afrikan levottomuuksia pakenevien tuhansien pakolaisten saapuminen Italian ja Maltan rannoille vaatii unionin sisällä tapahtuvan vapaan liikkuvuuden uudelleenarviointia. Kriitikoiden mukaan tämä tarkoittaa passittomasta Euroopasta luopumista.

Ministerien 12. toukokuuta Brysselissä järjestämässä hätäkokouksessa oli keskiössä kiista siitä, onko jäsenvaltioilla oikeus luoda omia tulkintoja liikkuvuuden vapautta säätevästä Schengen-sopimuksesta.

Vain tunteja ennen kokouksen alkua Tanskan oikeistohallitus ilmoitti päätöksestä aloittaa passitarkastukset rajoillaan itä-eurooppalaisen rikosturismin hillitsemiseksi.

Etelä-Euroopassa hallitusten välejä hiertävät Italiaan ja Maltaan saapuneet yli 25 000 pakolaista erityisesti Libyasta, jonne on matkaa EU:n etelärannikolta vain 300 kilometria. Monet pakolaisista ovat jatkaneet matkaansa Schengen-alueen muihin maihin.

Kansainvälisten arvioiden mukaan EU:n alueelle on päätynyt vain murto-osa noin 740 000 pakolaisesta, jotka ovat paenneet Libyan väkivaltaisuuksia pääosin Egyptiin ja Tunisiaan. Naapurimaiden hallitukset ovat ilmoittaneet avoimesti rajojensa olevan auki Libyan hätää pakeneville ihmisille.

Suomea kokouksessa edusti Astrid Thors, joka ilmaisi huolensa rajavalvonnan kiristymisestä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia