Uutiset

"EU ummistaa silmät veroparatiiseilta"

Veroparatiisien vastainen taistelu on tähän mennessä ollut tavallaan tekopyhää, sanoo maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki.
Brittiläiset Neitsytsaaret ovat yksi tunnetuimmista veroparatiiseista. (Kuva: Latham Jenkins / cc 2.0

Veroparatiisien nousu julkisuuteen on ilahduttavaa, mutta suuret askeleet niiden kitkemiseksi puuttuvat Suomesta ja EU:sta, sanoo maailmanpolitiikan professori ja Suomen Attacin hallituksen jäsen Heikki Patomäki.

"Kyproksen viimeaikainen kriisi on nostanut veroparatiiseja valokeilaan jonkin verran, mutta kaikki muu on saanut toimia vaikka kuinka pitkään. On tavallaan tekopyhää yrittää toimia globaalisti veroparatiiseja vastaan ja ummistaa samalla silmät asioilta, jotka tapahtuvat kotona Euroopassa", hän toteaa.

Hän nostaa veroparatiiseina esiin esimerkiksi Monacon, Luxemburgin ja Kanaalin saaret.

Ylen MOT-ohjelma paljasti maanantaina tietoja suomalaisten firmojen kytköksistä veroparatiiseihin. Paljastus oli osa laajaa 2,5 miljoonan asiakirjan tietovuotoa, jonka washingtonilainen tutkivien toimittajien järjestö sai haltuunsa.

"On selvää, että kaikkien maiden talouseliitin tietty osa on kytkeytynyt niihin."

MOTin tietojen mukaan esimerkiksi valtionyhtiö Itellalla on Neitsytsaarilla veroparatiisiyhtiö. Myös suomalainen Pöyry nousi esiin asiakirjoissa.

Patomäen mukaan suomalaisyhtiöiden veroparatiisiyhteydet eivät ole yllätys.

"On selvää, että kaikkien maiden talouseliitin tietty osa on kytkeytynyt niihin. Tärkeä juttu on se, että kun paljastuksia tulee, asia konkretisoituu ihmisten mielissä."

Hän myös muistuttaa, että valtionyhtiöt toimivat nykyisin voittoa tuottavien yritysten tavoin. Siksi ne turvautuvat veroparatiiseihin.

Patomäen mielestä yksi keino kitkeä veroparatiiseja olisi EU:n yhteinen pankkilainsäädäntö, jossa salailu olisi kielletty ja jossa luotaisiin standardit sen suhteen, miten veroja kerätään yhtiöiltä sekä yksityisiltä varakkailta ihmisiltä.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala kertoi tällä viikolla Ylelle, että valtionyhtiöille on tulossa velvollisuus raportoida siitä, minne ne verojaan maksavat. Hautala on myös vaatinut, että Suomen on laadittava oma lista veroparatiisimaista.

politiikkatalous Suomi Attac Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.
Katunäkymä Havannassa

Kuuba syyttää oppositiojohtajaa murhayrityksestä – Silminnäkijät: poliisi hyppäsi auton eteen

Kuuba on vanginnut oppositioryhmä UNPACUn johtajan José Daniel Ferrer Garcían ja pitää tätä eristyksissä. Ferrer García on pidätetty useita kertoja aiemminkin, nyt häntä syytetään siviilipoliisin murhayrityksestä.