EU tiukentaa luonnonvaroja käyttävien yritysten raportointia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU tiukentaa luonnonvaroja käyttävien yritysten raportointia

Järjestöjen mukaan raportoinnin tiukentaminen on hyvä, mutta yrityksille jää edelleen keinoja ryöstää kehitysmaita.

Pitkällisten neuvottelujen päätteeksi EU:n parlamentti, komissio ja unionin jäsenmaat ovat päässeet yksimielisyyteen luonnonvaroja hyödyntävien yhtiöiden uudesta tilinpäätös- ja läpinäkyvyysdirektiivistä.

Jos direktiivi lopullisesti hyväksytään Eurooppa-neuvostossa, se velvoittaa suuret eurooppalaiset öljy-, maakaasu-, kaivos- ja metsäyritykset raportoimaan sekä maa- että projektikohtaisesti kaikista yli 100 000 euron maksuista toimintamaidensa hallituksille hyödyntämistään luonnonvaroista.

Useat kansalaisjärjestöt ovat kiitelleet lakiesitystä avoimuuden lisääntymisesta. Läpinäkyvyyden lisäksi Nigerian ja Kongon demokraattisen tasavallan kaltaisten luonnonvaroiltaan rikkaiden maiden kansalaisilla on parempi mahdollisuus vaatia hallituksiaan vastuuseen luonnonvarojen käytöstä, toteavat eurooppalainen velkaverkosto Eurodad ja kansainvälinen kehitysjärjestö Oxfan yhteisessä kannanotossaan.

Järjestöt eivät kuitenkaan ole yksinomaan tyytyväisiä.

"Vaikka onkin hyvin olennaista tietää, paljonko yritykset maksavat hallituksille, nämä luvut eivät yksin anna selvää kuvaa siitä, maksavatko yritykset oikeudenmukaisen osuuden veroja", toteaa Eurodadin asiantuntija Øygunn Sundsbø Brynildsen.

Brynildsenin mukaan yritykset jatkavat kehitysmaiden ryöstämistä, kunnes ne velvoitetaan kertomaan myös esimerkiksi tuotannon ja myynnin suuruusluokasta, työvoiman määrästä tai voitoista.

Eurodad ja Oxfan myös muistuttavat, että kehitysmaat menettävät veronkierron vuoksi vuosittain enemmän kuin mitä ne saavat kehitysapua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia