EU pönkittää Tshadin diktatuuria, europarlamentaarikot suomivat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU pönkittää Tshadin diktatuuria, europarlamentaarikot suomivat

Euroopan unionia arvostellaan Tshadin-operaatiostaan. Arvostelijoiden mukaan EU:n Tshadiin lähettämät ranskalaisvoittoiset Eufor-joukot sekoitetaan helposti niihin Ranskan joukkoihin, jotka ovat maassa hallituksen tukena.

Tshadin Eufor-joukkojen on määrä saavuttaa 3 700 hengen kokonaisvahvuutensa touko–kesäkuussa. Ranskalaisia on noin pari tuhatta, loput tulevat 13 muusta maasta, kuten Suomesta, jonka osuus on 60 henkeä.

Tshadin entisellä siirtomaaisännällä Ranskalla on lisäksi maassa liki 2 000 sotilasta tukemassa Idriss Debyn hallitusta, jota vastaan on tehty useita kapinayrityksiä, tuorein tänä talvena.

Ranskan joukot ovat maassa 1970-luvulta periytyvän sopimuksen nojalla.

Deby otti vallan sotilaskaappauksella 1990 ja on tukahduttanut vastarinnan kovin ottein. Oppositiojohtajat ovat nytkin telkien takana, ja osan olinpaikka on tuntematon.

Eufor voi pahentaa Tshadin kriisiä

"Tuemme tällä hetkellä käytännössä diktaattoria", Ranskan vihreitä edustava Marie-Anne Isler-Béguin sanoi Euroopan parlamentin hiljan käymässä keskustelussa.

Saksan vasemmiston edustaja Tobias Pflüger piti koko Tshadin Eufor-operaatiota epäselvänä. Hän kehotti lopettamaan Euforin, ennen kuin se johtaa tilanteen pahenemiseen maassa.

EU:ta Tshadissa ja Sudanissa edustava diplomaatti Torben Brylle kuitenkin vakuutti, että Euforin rooli tehdään selväksi tshadilaisille: "Me emme osallistu maan sisäiseen valtataisteluun."

Hän muistutti, että Eufor on Tshadissa turvaamassa Sudanin Darfurin kriisialueen pakolaisten auttamista. Noin neljännesmiljoona sudanilaista on hakenut turvaa naapurimaasta.

Valkoisia naamoja yhtä kaikki

Portugalin demariedustaja Ana Gomes epäili, ettei EU:n ministerineuvosto todella ymmärrä, "mistä Darfurissa on kyse." Eufor-joukkojen ranskalaisylivoimasta hän syytti kuitenkin maita, jotka eivät ole lähteneet mukaan joukkoihin.

EU:n runsasväkisimmät valtiot Saksa ja Britannia ovat operaation ulkopuolella.

Saksan oikeiston meppi Michael Gahler puolestaan pelkää, että Ranskan omat Tshadin-joukot vaarantavat Euforin puolueettomuuden.

"Pystyvätkö tshadilaiset erottamaan valkoisista naamoista puolueettomat sotilaat ja ne, jotka ovat hallituksen puolella", hän kysyi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia