EU-parlamentti hyväksyi kyseenalaisen kalastussopimuksen Marokon kanssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU-parlamentti hyväksyi kyseenalaisen kalastussopimuksen Marokon kanssa

EU-alukset kalastavat pian jälleen miehitetyn Länsi-Saharan aluevesillä.

(Kuva: Biały / Flickr.com / cc 2.0)

Europarlamentti on hyväksynyt sopimuksen, joka antaa EU:lle oikeuden kalastaa Marokon ja sen miehittämän Länsi-Saharan aluevesillä.

Viime viikolla hyväksytyn sopimuksen mukaan 11 EU-maata saa kalastusoikeuden ja Marokko 30 miljoonaa euroa sekä lisäksi 10 miljoonaa euroa laivanomistajien maksuina vuosittain. Sopimus on voimassa neljä vuotta.

EU:n ja Marokon kalastussopimus on ollut katkolla joulukuusta 2011, jolloin parlamentti hylkäsi sen. Taustalla oli muun muassa keskustelu siitä, olisiko sopimus ollut kansainvälisen oikeuden mukainen. Marokko miehittää Länsi-Saharaa, jonka aluevedet sopimus olisi kattanut. Mikään maa ei ole tunnustanut Marokon oikeutta alueeseen.

Myös nyt solmittu sopimus kattaa Länsi-Saharan aluevedet, mutta europarlamentin mukaan Marokon on todistettava investoivansa rahat siten, että se hyödyttää myös sahraweita eli Länsi-Saharan asukkaita.

Aluetta edustava Polisario-liike on kuitenkin jo kritisoinut sopimuksen solmimista. Se muistuttaa, että kansainvälisen tuomioistuimen ja YK:n oikeudellisten asioiden apulaispääsihteerin mukaan Marokolla ei ole suvereniteettiä Länsi-Saharassa, vaan se on miehittäjävalta. Näin ollen sillä ei ole myöskään oikeutta tehdä sopimuksia alueen luonnonvaroista.

Länsi-Saharassa on Western Sahara Resource Watch -järjestön mukaan ollut mielenosoituksia ennen ja jälkeen sopimuksen solmimisen ja ne on tukahdutettu kovin ottein.

Myös Greenpeace vaati aiemmin EU:ta hylkäämään sopimuksen ylikalastusongelmien vuoksi.

Lisää uusi kommentti