EU-oikeudelta uusi linjaus homoseksuaalien vainosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU-oikeudelta uusi linjaus homoseksuaalien vainosta

EU-tuomioistuimen päätös tulkita homoseksuaalinen vaino turvapaikkaperusteena ei mene riittävän pitkälle, sanovat järjestöt.

Homoseksuaalien vaino voi olla peruste turvapaikalle EU-alueella, päätti EU-tuomioistuin marraskuun alussa. Uuden linjauksen mukaan henkilöllä voi olla oikeus turvapaikkaan, jos hakijan lähtömaassa on lakeja, joiden perusteella homoseksuaaleja tuomitaan vankeusrangaistuksiin.

EU-tuomioistuin linjasi samalla, että turvapaikanhakijoilta ei voi vaatia seksuaalisen suuntautumisensa salaamista vainon välttämiseksi. Euroopan unionin tuomioistuin otti asiaan kantaa hollantilaisen tuomioistuimen pyynnöstä liittyen kolmen afrikkalaisen homoseksuaalin turvapaikkahakemukseen.

Seksuaalivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA kiittää päätöstä, joka järjestön mukaan osoittaa väkivaltaa ja alentavaa kohtelua kohtaavien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuden hakea turvapaikkaa EU:ssa.

"Olemme erityisen tyytyväisiä siitä, että tuomioistuin torjuu joissakin maissa ilmenneet kohtuuttomat ja alentavat vaatimukset, joissa HLBTI-turvapaikanhakijoita on ohjeistettu 'lieventämään' homoseksuaalisuuttaan, olemaan 'hienovaraisia' ja siten 'turvallisesti' palaamaan kotimaihinsa", Euroopan ILGA:n toiminnanjohtaja Evelyne Paradis toteaa.

Ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja International Comission of Jurists sen sijaan kritisoivat sitä, että tuomioistuimen mukaan turvapaikkaperusteeksi ei kuitenkaan riitä homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi sinänsä, vaan turvapaikkaa arvioidessa tullaan myös tarkastelemaan lainsäädännön pohjalta tehtyjen tuomoiden määrää. Järjestöt katsovat linjauksen olevan ristiriidassa kansainvälisen ihmisoikeus- ja pakolaislainsäädännön kanssa.

"Tuomioistuin väisteli todellista ongelmaa ja menetti tilaisuutensa ilmaista selkeästi, että samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisten seksuaalikäytäntöjen kriminalisoinnissa on pohjimmiltaan kyse ihmisten kriminalisoinnista. Siten kriminalisointi itsessään on katsottava vainoksi huolimatta siitä, kuinka usein vankeusrangaistuksia pannaan täytäntöön", Amnestyn pakolais- ja siirtolaisoikeuksien päällikkö Sherif Elsayed-Ali sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia