EU muovaa kehityspolitiikkansa uusiksi – maahanmuuttoteemat huolettavat järjestöjä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU muovaa kehityspolitiikkansa uusiksi – maahanmuuttoteemat huolettavat järjestöjä

Komission linjaus on ristiriidassa EU:n nykyisen toiminnan kanssa, sanoo Kehys ry. "Kehitysyhteistyö on valjastettu EU:n rajojen varjelemiseen", kritisoi järjestön pääsihteeri Rilli Lappalainen.

Euroopan komissio on julkaissut ehdotuksen (pdf) unionin uusiksi kehityspolitiikan suuntaviivoiksi. Tiistaina julkistettu niin sanottu kehityspoliittinen konsensus linjaa unionin kehitysyhteistyötä vuoteen 2030 asti.

Linjausta on odotettu pitkään, sillä sen on tarkoitus korvata nykyinen, vuodesta 2005 asti voimassa ollut linjaus ja kertoa muun muassa siitä, miten EU aikoo saavuttaa viime vuonna hyväksytyt YK:n kestävän kehityksen tavoitteet.

27-sivuisen linjauksen ydinteemat ovat "ihmiset, planeetta, vauraus, rauha ja kumppanuus". Komission mukaan EU:n on tehtävä kehitysyhteistyötä "enemmän, paremmin ja eri tavalla".

Linjauksessa korostetaan esimerkiksi EU:n jäsenmaiden tiiviimpää yhteistyötä ja globaalien, toisiinsa liittyvien haasteiden ja teemojen, kuten sukupuolen, nuorison, ilmastotoimien ja siirtolaisuuden parempaa huomioimista. Tärkeä painopiste on yksityisen sektorin hyödyntäminen: kehitysapu pitää yhdistää kotimaisten resurssien mobilisointiin ja yksityisen sektorin investointeihin, komissio sanoo.

Kansalaisjärjestöt ovat ottaneet linjauksen vastaan varovaisesti – uutissivusto EurActivin mukaan osa kiittelee linjausta, mutta esimerkiksi katolinen avustusjärjestö Caritas on huolissaan siitä, että kehitysapu alistetaan EU:n tarpeelle hallita maahanmuuttoa.

Järjestöt ovat viime aikoina kritisoineet etenkin yksityisen sektorin tunkeutumista kehitysyhteistyösektorille sekä siirtolaisuuden torjumista kehitysavulla. EU-maat ovat viime aikoina käyttäneet kehitysyhteistyövaroja pakolaisuuden torjuntaan, ja unioni teki esimerkiksi Afganistanin kanssa sopimuksen turvapaikanhakijoiden käännyttämisestä avun vastineena.

Suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistyksen Kehyksen mukaan linjaus on ristiriidassa EU:n nykyisten toimien kanssa, sillä se puhuu esimerkiksi muuttoliikkeen myönteisistä seurauksista, mikä taas ei nykypolitiikassa näy.

"EU:n sopimukset muun muassa Turkin ja Afganistanin kanssa asettavat kehitysyhteistyön ehdoksi, että maat estävät ihmisten liikkumisen. Kehitysyhteistyö on valjastettu EU:n rajojen varjelemiseen. Tämä sotii niin EU:n kehityspolitiikan päätavoitetta kuin avun tuloksellisuutta koskevia kansainvälisiä sopimuksiakin vastaan. On vaikea uskoa, että komission visio ja käytännön toimet tulevat samasta luukusta", kritisoi pääsihteeri Rilli Lappalainen järjestön tiedotteessa.

Jäsenmaiden ja parlamentin onkin vaadittava komissiota toimimaan visionsa mukaisesti, järjestö huomauttaa.

Komission ehdotus etenee seuraavaksi EU:n jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin käsittelyyn. Tavoitteena on päästä sopuun siitä kesään 2017 mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia