"EU-maiden sitouduttava uudelleen 0,7-tavoitteeseen" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"EU-maiden sitouduttava uudelleen 0,7-tavoitteeseen"

EU:n kehityskomissaarin mukaan jäsenmaiden pitäisi viimein täyttää kehitysapulupauksensa.

EU-lippu, taustalla Brandenburgin portti

(Kuva: Rock Cohen / cc 2.0) Kuva: Rock Cohen / CC BY-SA 2.0.

EU-maiden on viimeinkin täytettävä lupauksensa antaa kehitysyhteistyöhön 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan, sanoo EU: kehityskomissaari, kroatialainen Neven Mimica. Se edistäisi Euroopan globaalia asemaa ja kannustaisi myös muita maita ottamaan vastuuta kehitysrahoituksesta, Mimica sanoi Euractiv-verkkosivuston mukaan torstaina.

Tähän mennessä vain Iso-Britannia, Luxemburg, Ruotsi ja Tanska ovat onnistuneet sovitun 0,7-tavoitteen täyttämisessä. Suomen osuus oli viime vuonna noin 0,56 prosenttia.

"EU-maiden pitäisi kollektiivisesti sitoutua uudelleen käyttämään 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysyhteistyöhön", Mimica sanoi.

Mimica puhui tilaisuudessa, jossa julkistettiin EU-komission tavoitteet vuoden 2015 jälkeisistä kehitystavoitteista. Avainelementtejä ovat komission mukaan houkutteleva poliittinen ympäristö, kotimaisen ja kansainvälisen julkisen rahoituksen tehokas käyttö, maahanmuuton, kaupan ja teknologian hyödyntäminen. Tavoitteiden pitää perustua universaaleihin arvoihin ja niiden pitää koskea kaikkia maita, komissio sanoi.

Maailman maat neuvottelevat parhaillaan siitä, miten YK:n nykyiset vuosituhattavoitteet korvataan, kun niiden määräaika tänä vuonna on päättynyt. Uusista tavoitteista on tarkoitus sopia syyskuussa.

Kansalaisjärjestöverkosto Eurodad kritisoi komission tavoitteita kunnianhimon puutteesta. Komissio näyttää sen mukaan välttelevän kysymystä siitä, miten tavoitteet rahoitettaan.

Lisää uusi kommentti