Uutiset

EU-maiden siirtolaispolitiikka uhkaa ihmisoikeuksia

EU-maiden tiukentunut rajanvalvonta ja siirtolaisten käännyttäminen tekevät hallaa siirtolaisille, sanoo Punaisen Ristin EU-toimisto.

EU-maiden tiukentunut rajanvalvonta ja siirtolaisten käännyttäminen uhkaa kansainvälisiä ihmisoikeuslakeja, väittää Punaisen Ristin EU-toimisto.

Maat tavoittelevat laittoman maahanmuuton estämistä tiukentamalla rajavalvontaa ja käännyttämällä siirtolaisia jo EU:n toimivalta-alueen ulkopuolella.

Punaisen Ristin mukaan lukuisissa tapauksissa maahan pyrkijöitä, joiden joukossa on myös turvapaikanhakijoita, on käännytetty jo avomerellä ilman heidän suojeluntarpeensa tarkistamista. Lisäksi ainakin 2 500 ihmisen arvioidaan menettäneen henkensä vuonna 2011 pelkästään Välimerellä.

Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaan ketään ei kuitenkaan saa käännyttää maahan, jossa hänellä on riski joutua vainon, kidutuksen tai hengenvaaran kohteeksi.

Maiden toimet voivat rikkoa EU:n velvollisuutta noudattaa kansainvälistä oikeutta, pakolaisoikeutta, ihmisoikeuksia sekä EU:n omaa turvapaikkalainsäädäntöä, osoittavat Euroopan Punaiset Ristit ja siirtolaisten asemaa käsittelevät raportit.

Punainen Risti kannustaa EU-maita luomaan turvallisia ja laillisia tapoja päästä Euroopan alueelle hakemaan turvapaikkaa, jotta vältyttäisiin kärsimykseltä ja EU:n rajoilla tapahtuvilta kuolemantapauksilta.

ihmisoikeudetpakolaiset Eurooppa

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.