Uutiset

EU kovistelee Valko-Venäjää työläisten oikeuksista

Euroopan komissio on päättänyt tutkia, loukkaako Valko-Venäjä työntekijöiden perusoikeuksia, kuten kansainväliset ammattijärjestöt väittävät. Niiden mukaan presidentti Aljaksandr Lukashenkan hallitus on vuosikausien ajan estänyt ammattiliittojen rekisteröitymisen, rajoittanut edunvalvontaa sekä ahdistellut liikkeen johtajia ja aktiivisia jäseniä.

Ay-liikkeen mukaan presidentti Aljaksandr Lukashenkan hallitus on vuosikausien ajan estänyt ammattiliittojen rekisteröitymisen, rajoittanut edunvalvontaa sekä ahdistellut liikkeen johtajia ja aktiivisia jäseniä.

Syytöslistalta löytyvät myös työntekijöiden uhkailu ja laittomat erottamiset sekä yhdistymisvapauden loukkaaminen.

EU sai tiedot Vapaiden ammattijärjestöjen kansainväliseltä liitolta (Vakl) ja muilta Euroopan ja maailman laajuisilta ay-järjestöiltä. Järjestöt iloitsevat siitä, että komissio on lopulta päättänyt tutkia Valko-Venäjän tilanteen, josta ne ovat valittaneet jo pitkään.

"On kansainvälisen yhteisön velvollisuus käyttää kaikkia hallussaan olevia keinoja painottaakseen Valko-Venäjän presidentille ja hallitukselle, että heidän on kunnioitettava perustavia periaatteita ja arvoja, joihin ihmis- ja ammattiyhdistysoikeudet kuuluvat", Vaklin edustaja Barbara Kwateng sanoo.

EU uhkaa Valko-Venäjää kaupan suosituimmuusaseman (GSP) tilapäisellä menetyksellä. Se merkitsisi köyhille maille myönnetyn tullivapauden tai -helpotusten loppumista ja Valko-Venäjän vientitulojen tuntuvaa kaventumista.

EU käyttää GSP-kohtelua sekä keppinä että porkkanana. Samalla, kun Valko-Venäjää piiskataan, Sri Lanka saa uusia GSP-etuja kahdeksi vuodeksi. Maata kannustetaan jatkamaan hyvällä alulla olevaa keskeisten työelämän oikeuksien takaamista.

"Tutkimuksemme ovat osoittaneet, että maa etenee hyvin kohti (Kansainvälisen työjärjestön) ILO:n määrittelemien työelämän perusoikeuksien toteuttamista, joskin tilannetta on seurattava tarkoin", EU:n ulkomaankaupan komissaari Pascal Lamy sanoo.

ILO:n ydinsäännöstö kieltää pakkotyön teettämisen, lapsityövoiman käytön ja työsyrjinnän ja edellyttää työntekijöiden järjestäytymisvapautta.

(Inter Press Service)

työihmisoikeudet Valko-Venäjä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.