EU-kansalaiset kannattavat kehitysyhteistyötä mutta tietävät siitä vähän | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU-kansalaiset kannattavat kehitysyhteistyötä mutta tietävät siitä vähän

Suomalaiset lahjoittavat EU:n keskitasoa enemmän rahaa kehitysyhteistyöhön, käy ilmi tuoreesta kyselystä.

EU-kansalaiset suhtautuvat kehitysyhteistyöhön hieman aiempaa positiivisemmin talouskriisistä huolimatta. Kaksi kolmasosaa kasvattaisi kehitysapua joko luvatulle tasolle tai sen yli, käy ilmi Euroopan komission julkistamasta tuoreesta Eurobarometristä.

Kyselyyn haastateltiin noin 28 000:ta ihmistä syyskuussa 2014. Sen mukaan kehitysavun lisäämisen kannatus on noussut kuusi prosenttiyksikköä vuodesta 2013. Kannatus oli näin korkealla viimeksi vuonna 2010, ja ainoa EU-maa, jossa enemmistö ei lisäisi kehitysapua, on Bulgaria.

Kyselyn mukaan lähes kaksi kolmasosaa EU-kansalaisista myös ajattelee, että kehitysmaiden köyhyyden kitkemisen pitäisi olla yksi EU:n tärkeimmistä tavoitteista. Kansallisen tärkeyslistan kärkeen sen nostaisi kuitenkin alle puolet.

Suomalaisten mielipiteet noudattelevat EU:n keskiarvoa, mutta aiempaa harvempi nostaisi köyhyyteen puuttumisen EU:n tai Suomen tärkeimpien tavoitteiden joukkoon. Kehitysavun nostoa sen sijaan kannattaa kyselyn mukaan aiempaa useampi, 63 prosenttia suomalaisista, ja 59 prosenttia ilmoittaa lahjoittavansa rahaa kehitysyhteistyöhön myös itse. Koko EU:n tasolla lahjoituksia tekee alle kolmannes.

Kannatuksesta huolimatta kehitysavusta ei tiedetä kovin paljon, kyselystä selviää. Vain 12 prosenttia EU-kansalaisista tietää, että meneillään on kehitysyhteistyön eurooppalainen teemavuosi. Yli puolet ei tiedä mitään siitä, minne EU:n apu menee ja vajaa puolet ei tiedä, minne oman maan apu menee.

Suomessa tietämys näyttää olevan keskimäärin paremmalla tasolla. Vain neljännes katsoo, ettei tiedä mitään siitä, minne Suomen kehitysapu menee. EU-avusta tietämätön on vajaa puolet.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia