EU-johtajat lupasivat lisää rahaa pakolaisten auttamiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU-johtajat lupasivat lisää rahaa pakolaisten auttamiseen

EU:n ulkoasiain päällikön Federica Mogherinin mukaan EU-maiden tekemät leikkaukset YK-järjestöille ovat yksi syy pakolaisuuteen.

(Kuva: Russell Watkins/Department for International Development / cc 2.0)

EU-maiden johtajat lupasivat viime yönä järjestetyssä kokouksessaan suunnata vähintään miljardi euroa muun muassa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:lle sekä elintarvikeohjelma WFP:lle Syyriasta paenneiden auttamiseksi.

Tarkoituksena on myös tukea Libanonia, Jordaniaa ja Turkkia sekä muita maita Syyrian pakolaiskriisistä selviämisessä muun muassa lisäämällä EU:n alueellisen rahaston rahoitusta. Apua luvattiin myös Länsi-Balkanin maille.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sanoi olevansa tyytyväinen ilmoitukseen.

"Monet pakolaistilanteet Lähi-idässä ja Afrikassa ovat surullisen alirahoitettuja, mikä jättää pakolaiset niin koviin oloihin, että monet valitsevat siirtyä eteenpäin. Ihmiset etsivät turvaa ja selviytymiskeinoja muualta, jos pakolaisuuden juurisyihin ei puututa", toteaa YK:n pakolaisvaltuutettu António Guterres järjestön tiedotteessa.

EU:n ulkoasiainpäällikkö Federica Mogherini sanoi uutissivusto EurActivin mukaan ennen kokousta eilen, että yksi syy pakolaisten suureen määrään Euroopassa on, että pakolaisia Syyrian naapurimaissa auttavat järjestöt ovat alirahoitettuja. Esimerkiksi WFP on joutunut puolittamaan ruoka-apua tänä vuonna, koska rahoitusta ei ole ollut riittävästi.

Mogherini kieltäytyi nimeämästä syyllisiä, mutta Euobserver-uutissivuston selvityksen mukaan tänä vuonna lähes kaikki jäsenmaat ovat leikanneet rahoitustaan WFP:lle tänä vuonna.

Kommentit

Uutisessa puhutaan vain UNHCR:stä, mutta ei UNRWA:sta. UNHCR ei avusta Syyriasta paenneita pakolaisia eikä pitkään Libanonissa asuneitakaan. UNRWA on vakavasti alirahoitettu. Libanonin palestiinalaisleireissä turhautuminen on suurta. Mitenkähän saisi tämän huomautuksen jollekin taholle, jonka tietosuudesta ja toimenpiteistä olisi hyötyä?

Sirkku Kivistö

vastuu.fi/libanon

Lisää uusi kommentti