EU jäädyttää tukensa Burundin hallitukselle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU jäädyttää tukensa Burundin hallitukselle

Viime vuonna alkaneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut jo yli 400 ihmistä.

Burundin presidentti Pierre Nkurunziza

Burundin presidentti Pierre Nkurunziza. (Kuva: UN Photo / Lou Rouse) Kuva: Lou Rouse / UN Photo.

EU:n neuvosto on päättänyt jäädyttää taloudellisen tukensa itäafrikkalaisen Burundin hallitukselle. Syynä ovat maassa viime vuonna alkaneet väkivaltaisuudet, jotka ovat johtaneet satojen ihmisten kuolemaan ja tuhansien pakenemiseen naapurimaihin.

Neuvosto ilmoitti eilen, että Burundin hallituksen vastaukset EU:n esittämiin huolenaiheisiin ovat riittämättömät ja tämän vuoksi taloudellinen tuki suoraan hallitukselle lopetetaan. Sen sijaan EU tukee edelleen taloudellisesti Burundin kansaa sekä antaa maahan humanitaarista apua.

EU:n avun Burundille oli määrä olla vuosina 2014–2020 yhteensä noin 430 miljoonaa euroa. Päätös lopettamisesta tehtiin joulukuussa alkaneiden neuvotteluiden jälkeen. Burundi on mukana niin sanotussa Cotonoun sopimuksessa, jonka EU on solminut Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maiden kanssa ja jonka päämääränä on maiden kestävä kehitys ja köyhyyden vähentäminen. Sen mukaan ihmisoikeusloukkaukset ja oikeusvaltion heikentäminen voivat johtaa kehitysavun keskeyttämiseen.

"Burundin tilanne on vakava huolenaihe, vaikka olemme hiljattain nähneet toivonpilkahduksia. Päätös tekee selväksi, että jotta suhteemme palautettaisiin täysin, odotamme konkreettisia toimia", toteaa EU:n ulkopolitiikan edustaja Federica Mogherini neuvoston tiedotteessa.

Väkivalta alkoi Burundissa viime huhtikuussa, kun vuodesta 2005 asti hallinnut presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti asettuvansa ehdolle kolmannelle kaudelle, mitä vastustajat pitävät perustuslain vastaisena. Nkurunziza voitti heinäkuussa järjestetyt vaalit, joita kansainvälinen yhteisö ei pitänyt uskottavina.

Poliittinen epävakaus on johtanut laajaan väkivaltaan, joka on vienyt yli 400 ihmisen hengen ja ajanut yli 240 000 naapurimaihin. Maa kävi 1990- ja 2000-luvuilla verisen sisällissodan, joka päättyi vasta vuonna 2006, ja nykytilanteen on pelätty johtavan uuteen väkivaltaan.

YK sekä ihmisoikeusjärjestöt ovat ilmaisseet huolensa Burundin ihmisoikeustilanteesta. Turvallisuusjoukkojen on kerrottu tappaneen, siepanneen, kiduttaneen ja pidättäneen mielivaltaisesti ihmisiä. Myös maan humanitaarinen tilanne on kriittinen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia