EU harkitsee pakotteita Burundille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU harkitsee pakotteita Burundille

EU:n ja Yhdysvaltain mukaan tiistain presidentinvaalit eivät olleet uskottavat.

EU harkitsee sanktioiden asettamista demokratiakriisissä olevan Burundin viranomaisille. Uutistoimisto Reutersin siteeraaman EU:n ulkopolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin mukaan unioni on valmis asettamaan tarvittaessa sanktioita niille, jotka ovat olleet mukana johtamassa väkivaltaa, sortoa ja ihmsioikeusloukkauksia sekä estäneet poliittisen ratkaisun löytämistä.

Reutersin mukaan EU harkitsee kuuden Burundin viranomaisen tilien jäädytyksiä sekä matkustuskieltoja. Yhdysvallat on jo asettanut Burundin hallituksen jäseniä viisumikieltoon, ja se aikoo arvioida myös kehitysapunsa maalle uudelleen.

Burundin kriisi alkoi huhtikuussa, kun istuva presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti asettuvansa presidentinvaaleissa ehdoille kolmannelle kaudelle. Opposition mukaan tämä on perustuslain vastaista. Ilmoitus laukaisi laajat kahakat, ja yli 145 000 ihmistä on paennut maasta.

Presidentinvaalit pidettiin tämän viikon tiistaina, ja tuloksia odotetaan myöhemmin tänään perjantaina. Nkurunzizan odotetaan voittavan vaalit, mutta EU:n ja Yhdysvaltain mukaan vaalit eivät olleet uskottavat.

YK:n mukaan vaalit sujuivat laajalti rauhallisesti, ja pääsihteeri Ban Ki-moon on vaatinut osapuolilta dialogia. Maan oppositiojohtaja on vaatinut yhteishallitusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia