Uutiset

Etnisten ryhmien väliset kiistat ovat pahentuneet Malissa – Lähes sata siviiliä tapettiin hyökkäyksessä

YK tuomitsee Malissa sunnuntaina tapahtuneen väkivaltaisen iskun dogon-yhteisön kylään. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston mukaan perinteisiä kiistoja on ollut aina, mutta viime aikoina ne ovat kiihtyneet.
Malin lippu kahden muun lipun välissä
YK:lla on ollut vakautusoperaatio Malissa vuodesta 2013 alkaen. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Huomautus 13.6.2019: Iskun uhrimäärä on sittemmin tarkentunut 35:een. Lue oikaiseva juttu täältä.

Noin 95 ihmisen arvioidaan kuolleen Keski-Malissa sunnuntaina, kun aseistautuneista miehistä koostuva ryhmä hyökkäsi dogon-metsästäjäyhteisön kylään. Sobanou-Koun kylässä oli yhteensä vain 300 asukasta ja ihmisiä on yhä myös kateissa.

Rakennuksia oli sytytetty palamaan ja myös osa ruumiista oli poltettu.

Isku on herättänyt laajaa huomiota maailmalla. YK:n pääsihteeri António Guterres tuomitsi eilen iskun ja vaati tuomaan hyökkääjät oikeuteen.

Iskusta epäillään karjankasvattajayhteisö fulaneita, sillä nämä ovat perinteisesti kahakoineet dogonien kanssa. Kyseessä saattaa olla kostoisku, sillä dogoneita on aiemmin syytetty fulanien kylään tehdystä iskusta maaliskuussa.

”Näitä perinteisiä kiistoja on aina ollut, mutta viime aikoina ne ovat muuttuneet yhä pahemmiksi, koska kokonaisia fulaniyhteisöjä – ja me puhumme miljoonista ihmisistä – pidetään väkivaltaisina ääriajattelijoina vain siksi, että he ovat muslimeja”, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston edustaja Ravina Shamdasani tiedotteessa.

Malin turvallisuustilanne on viime vuosina heikentynyt, sillä maassa toimii myös al-Qaidaan ja Isisiin sidoksissa olevia aseellisia ryhmiä, joita maan hallitus ei pysty kontrolloimaan.

Ne ovat käyttäneet hyväkseen etnisiä jakolinjoja rekrytoidakseen lisää väkeä sekä kasvattaakseen vaikutusvaltaansa, kertoo uutistoimisto Reuters. Dogonit ovat syyttäneet fulaneja islamistien suojelemisesta, minkä nämä ovat kuitenkin kiistäneet.

Myös YK:n kansanmurhien ehkäisyyn keskittyvä toimisto kertoi aiemmin keväällä, että Keski-Malin konflikti on muuttunut yhä etnispohjaisemmaksi ja kokonaisia yhteisöjä leimataan terroristeiksi tai aseistettujen ryhmien jäseniksi.

YK:lla on Malissa vakautusmissio Minusma, jonka edustajat kertoivat olevansa erittäin huolissaan iskusta. Se toimittaa apua uhreille ja sijoittaa joukkojaan uudelleen, jotta se voi tukea Malin armeijaa paremmin väestön suojelemisessa. Se aikoo sijoittaa alueelle myös tutkintakomission.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetkonfliktiYK Mali

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Aurinko paistaa puun lehden reunan takaa

Ilmastonmuutos vaikeuttaa viljelyä: Suomessa tutkitaan, voisiko yhteyttämisen tehostaminen keinotekoisesti vauhdittaa tulevaisuuden ruuantuotantoa

Länsimaissa ei tehdä tarpeeksi kasvitutkimusta, koska ilmastonmuutos koskettaa enemmän eteläisen pallonpuoliskon köyhiä maita, sanoo dosentti Mikko Tikkanen Turun yliopistosta.
Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.
Nainen kaakaopapujen äärellä

Ghana ja Norsunluurannikko määrittelivät ensimmäistä kertaa kaakaolle pohjahinnan – Päätöksestä toivotaan helpotusta köyhille viljelijöille

Ghana ja Norsunluurannikko ilmoittivat, etteivät myy kaakaopapuja kansainvälisille yrityksille, ellei pohjahinnasta päästä sopuun.
Kolme naista aavikolla pakolaisleirillä

Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti

Yhdysvaltalaisen avustusjärjestön IRC:n mukaan avustusjärjestö ei voi menestyä, ellei se puutu vallan epätasa-arvoiseen jakautumiseen myös oman organisaation sisällä.

Luetuimmat