Uutiset

Etnisten ryhmien väliset kiistat ovat pahentuneet Malissa – Lähes sata siviiliä tapettiin hyökkäyksessä

YK tuomitsee Malissa sunnuntaina tapahtuneen väkivaltaisen iskun dogon-yhteisön kylään. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston mukaan perinteisiä kiistoja on ollut aina, mutta viime aikoina ne ovat kiihtyneet.
Malin lippu kahden muun lipun välissä
YK:lla on ollut vakautusoperaatio Malissa vuodesta 2013 alkaen. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Huomautus 13.6.2019: Iskun uhrimäärä on sittemmin tarkentunut 35:een. Lue oikaiseva juttu täältä.

Noin 95 ihmisen arvioidaan kuolleen Keski-Malissa sunnuntaina, kun aseistautuneista miehistä koostuva ryhmä hyökkäsi dogon-metsästäjäyhteisön kylään. Sobanou-Koun kylässä oli yhteensä vain 300 asukasta ja ihmisiä on yhä myös kateissa.

Rakennuksia oli sytytetty palamaan ja myös osa ruumiista oli poltettu.

Isku on herättänyt laajaa huomiota maailmalla. YK:n pääsihteeri António Guterres tuomitsi eilen iskun ja vaati tuomaan hyökkääjät oikeuteen.

Iskusta epäillään karjankasvattajayhteisö fulaneita, sillä nämä ovat perinteisesti kahakoineet dogonien kanssa. Kyseessä saattaa olla kostoisku, sillä dogoneita on aiemmin syytetty fulanien kylään tehdystä iskusta maaliskuussa.

”Näitä perinteisiä kiistoja on aina ollut, mutta viime aikoina ne ovat muuttuneet yhä pahemmiksi, koska kokonaisia fulaniyhteisöjä – ja me puhumme miljoonista ihmisistä – pidetään väkivaltaisina ääriajattelijoina vain siksi, että he ovat muslimeja”, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston edustaja Ravina Shamdasani tiedotteessa.

Malin turvallisuustilanne on viime vuosina heikentynyt, sillä maassa toimii myös al-Qaidaan ja Isisiin sidoksissa olevia aseellisia ryhmiä, joita maan hallitus ei pysty kontrolloimaan.

Ne ovat käyttäneet hyväkseen etnisiä jakolinjoja rekrytoidakseen lisää väkeä sekä kasvattaakseen vaikutusvaltaansa, kertoo uutistoimisto Reuters. Dogonit ovat syyttäneet fulaneja islamistien suojelemisesta, minkä nämä ovat kuitenkin kiistäneet.

Myös YK:n kansanmurhien ehkäisyyn keskittyvä toimisto kertoi aiemmin keväällä, että Keski-Malin konflikti on muuttunut yhä etnispohjaisemmaksi ja kokonaisia yhteisöjä leimataan terroristeiksi tai aseistettujen ryhmien jäseniksi.

YK:lla on Malissa vakautusmissio Minusma, jonka edustajat kertoivat olevansa erittäin huolissaan iskusta. Se toimittaa apua uhreille ja sijoittaa joukkojaan uudelleen, jotta se voi tukea Malin armeijaa paremmin väestön suojelemisessa. Se aikoo sijoittaa alueelle myös tutkintakomission.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetkonfliktiYK Mali

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.
Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.