Uutiset

Etnisten ryhmien väliset kiistat ovat pahentuneet Malissa – Lähes sata siviiliä tapettiin hyökkäyksessä

YK tuomitsee Malissa sunnuntaina tapahtuneen väkivaltaisen iskun dogon-yhteisön kylään. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston mukaan perinteisiä kiistoja on ollut aina, mutta viime aikoina ne ovat kiihtyneet.
Malin lippu kahden muun lipun välissä
YK:lla on ollut vakautusoperaatio Malissa vuodesta 2013 alkaen. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Huomautus 13.6.2019: Iskun uhrimäärä on sittemmin tarkentunut 35:een. Lue oikaiseva juttu täältä.

Noin 95 ihmisen arvioidaan kuolleen Keski-Malissa sunnuntaina, kun aseistautuneista miehistä koostuva ryhmä hyökkäsi dogon-metsästäjäyhteisön kylään. Sobanou-Koun kylässä oli yhteensä vain 300 asukasta ja ihmisiä on yhä myös kateissa.

Rakennuksia oli sytytetty palamaan ja myös osa ruumiista oli poltettu.

Isku on herättänyt laajaa huomiota maailmalla. YK:n pääsihteeri António Guterres tuomitsi eilen iskun ja vaati tuomaan hyökkääjät oikeuteen.

Iskusta epäillään karjankasvattajayhteisö fulaneita, sillä nämä ovat perinteisesti kahakoineet dogonien kanssa. Kyseessä saattaa olla kostoisku, sillä dogoneita on aiemmin syytetty fulanien kylään tehdystä iskusta maaliskuussa.

”Näitä perinteisiä kiistoja on aina ollut, mutta viime aikoina ne ovat muuttuneet yhä pahemmiksi, koska kokonaisia fulaniyhteisöjä – ja me puhumme miljoonista ihmisistä – pidetään väkivaltaisina ääriajattelijoina vain siksi, että he ovat muslimeja”, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston edustaja Ravina Shamdasani tiedotteessa.

Malin turvallisuustilanne on viime vuosina heikentynyt, sillä maassa toimii myös al-Qaidaan ja Isisiin sidoksissa olevia aseellisia ryhmiä, joita maan hallitus ei pysty kontrolloimaan.

Ne ovat käyttäneet hyväkseen etnisiä jakolinjoja rekrytoidakseen lisää väkeä sekä kasvattaakseen vaikutusvaltaansa, kertoo uutistoimisto Reuters. Dogonit ovat syyttäneet fulaneja islamistien suojelemisesta, minkä nämä ovat kuitenkin kiistäneet.

Myös YK:n kansanmurhien ehkäisyyn keskittyvä toimisto kertoi aiemmin keväällä, että Keski-Malin konflikti on muuttunut yhä etnispohjaisemmaksi ja kokonaisia yhteisöjä leimataan terroristeiksi tai aseistettujen ryhmien jäseniksi.

YK:lla on Malissa vakautusmissio Minusma, jonka edustajat kertoivat olevansa erittäin huolissaan iskusta. Se toimittaa apua uhreille ja sijoittaa joukkojaan uudelleen, jotta se voi tukea Malin armeijaa paremmin väestön suojelemisessa. Se aikoo sijoittaa alueelle myös tutkintakomission.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetkonfliktiYK Mali

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan