Etiopiassa yli 10 miljoonaa nälänhädän partaalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etiopiassa yli 10 miljoonaa nälänhädän partaalla

El Niño -sääilmiön aiheuttama kuivuus on ajanut myös ihmisiä kodeistaan.

Etiopiassa yli 10:tä miljoonaa ihmistä uhkaa nälänhätä. Vielä vuosi sitten humanitaarisen avun tarpeessa oli noin 2,9 miljoonaa ihmistä, mutta viime vuonna iskenyt El Niño -sääilmiö on aiheuttanut maahan pahimman kuivuuden pitkään aikaan.

Kahden kauden sateet ovat jääneet nyt tulematta, ja kuivuus on tuhonnut satoja ja tappanut karjaa. Yli miljoona ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan, kun asuinalueet ovat muuttuneet elinkelvottomiksi, kertoo Kirkon Ulkomaanapu.

Suomen Punaisen Ristin mukaan tilanne on vakavin sitten 1980-luvun kuivuuden, jolloin sadat tuhannet etiopialaiset kuolivat ruokapulan vuoksi. Tilanne on kriittinen myös siksi, että maassa noin 80 prosenttia ihmisistä saa elantonsa maataloudesta.

Etiopian hallitus pyysi viime viikonloppuna avunantajilta rahaa 10,2 miljoonan ihmisen auttamiseen. Avustusjärjestöjen mukaan lähikuukausina aliravitsemuksesta kärsivien ihmisten määrä saattaa nousta jopa 15 miljoonaan.

Hallituksen arvion mukaan avun tarve on noin 1,4 miljardia dollaria, eli noin 1,25 miljardia euroa tänä vuonna. Suomessa ainakin Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Lähetysseura ja SPR lahjoittavat kukin 50 000 euroa kriisin hoitoon. Myös Suomen Plan kerää varoja ruokakriisin taltuttamiseksi.

El Niño aiheutuu Tyynenmeren pintalämpötilojen muutoksista, ja se on aiheuttanut viime ja tänä vuonna laajan kuivuuden etenkin itäiseen ja eteläiseen Afrikkaan. Ilmiön arvellaan olevan parhaillaan huipussaan, ja se vaikuttaa miljoonien ihmisten elämään ympäri maailman.

PÄIVITYS 10.2. Lisätty Suomen Planin osuus.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Kommentit

Lähettänyt Janne Lehtinen (ei varmistettu) 6.2.2016 - 15:25

Etiopian tulisi siirtyä markkinatalouteen, niin nälänhädän vaara olisi pienempi. 

 

Kehitysaputeollisuuden vahingollisuus on ilmiselvää, mutta hyvää bisnestä. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia