Etiopiassa vuosituhat vaihtuu 12.9.MILLENIUM HUUMAA ETIOPIAN | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etiopiassa vuosituhat vaihtuu 12.9.<br>MILLENIUM HUUMAA ETIOPIAN

Millenium-juhla on nostattanut Etiopiassa pakahduttavan ylpeyden ja yrittämisen hengen. Afrikan Unioni on julistanut Etiopian juhlapäivän myös koko Afrikan Milleniumiksi. Köyhässä maassa on nyt paljon toivoa, ja mukana hengittää koko maanosa.

Etiopian Millenium-nettisivuilla sekuntikello on jo kuukausia osoittanut, kuinka pitkä aika on jäljellä Suureen Päivään.

Sillä etiopialaiset ovat ylpeitä ja haluavat osoittaa itselleen ja koko maailmalle, että siihen on aihetta. Juhlaan odotetaan 50 000 – 100 000 ulkomailla elävää maanmiestä näkemään, mitä kotimaassa on tapahtunut ja kantamaan kortensa kehityksen hyväksi.

Milleniumin merkeissä on aloitettu suuri puidenistutuskampanja. Koulut, laitokset, yritykset, osavaltiot, ulkomaiden lähettiläät jne. ovat kilvan julistaneet, kuinka paljon taimia ne istuttavat. Sadekauden tavoite, 60 miljoonaa puuta, on jo ylitetty satakertaisesti. Vihreä innostus pyyhkii ympäri vuoristoista maata, jossa metsää on enää pari prosenttia pinta-alasta ja kuivuus kovisteli viimeksi neljä vuotta sitten 13 miljoonaa ihmistä … mutta loistavan avustustoiminnan ansiosta uhrit jäivät vähiin.

Addis Abebaa on myllerretty kuukausikaupalla. Kiinalaiset ja korealaiset urakoitsijat rakentavat teitä. Matalia slummeja puretaan, vanhoja eukalyptuksia kaadetaan ja lammaslaitumet täyttyvät gondomininoilla eli entisen Itä-Saksan tyylisillä kerrostaloilla. Uusia liikekeskuksia syntyy ja Afrikan Unionin monumentin lisäksi on noussut Etiopian-Kiinan ystävyyden muistomerkki.
iinalaiset ovat tulleet vahvasti Etiopiaan kuten muuallekin Afrikkaan. He lahjoittavat ja lainaavat rahaa ja myyvät halpoja vaatteita, kulutustavaroita, elektroniikkaa. Etiopialaisessa ravintolassa, maan eri kulttuureja esittelevän tanssiohjelman lomassa, esitetään uusien rakentajien kunniaksi, ja suureksi liikutukseksi, kiinalaisiakin lauluja. – Kiinalaisten levittäytymisen takana on kiinnostus Etiopian luonnonvaroja kohtaan. Öljyä etsitään.

KAHVISTA RUUSUIHIN

Rakentamisbuumin mahdollistaa Etiopian hämmästyttävä talouskasvu. Viimeiset seitsemän vuotta talous on kasvanut noin yhdeksän prosenttia vuodessa, ja jos tahti jatkuu, Suomenkin kehitysyhteistyön pitkäaikaisesta vastaanottajasta tulee Keski-Afrikan johtavia talousmaita.
äävientiartikkeli on kahvi. Sen osuus on kuitenkin kaventunut: uusi vientivaltti on ruusut. Kukkabisnestä on siirtymässä Keniasta Etiopiaan, jossa ulkomaalaisia kohdellaan hyvin ja maaperä ja ilmasto ovat kukille erinomaiset. Tilaa löytyy vanhoilta maatiloilta, kunhan kastelu järjestyy.
a miksei järjestyisi – kuivuusimagoa kantavan Etiopian vesivarat ovat itse asiassa Afrikan suurimmat. Etiopialla on mahdollisuuksia niin huomattavaksi sähkönviejäksi kuin Afrikan suurimmaksi leikkokukkienkin viejäksi.

Muita vientituotteita ovat mm. kulta, arvokivet, kengät, nahat ja öljysiemenet.

Suomalaisia yrityksiä on Etiopiassa vähän: ABB, Wärtsilä. Nokia-Siemens ja pari pientä yritystä. Nokia-Siemens kilpailee kiinalaisten kanssa Etiopian kännykkä-markkinoista ja on rakentanut maahan 2 000 kilometriä optista kuituverkkoa, joka liittää kansan kansainvälisiin yhteyksiin. Etiopialaisista puolitoista prosenttia omistaa kännykän.

"Isona haasteena laajassa maassa on tavoittaa 20 prosenttia väestöstä viidessä vuodessa", kertoo Nokia-Siemensin maajohtaja Micke Maltusch.

Suomen Etiopian suurlähettillään Kirsti Aarnion mukaan suomalaisten kannattaisi kiinnostua Etiopiasta. Investointisuojasopimus on jo tehty.

USKONNOT YHDISTÄVÄT POLITIIKKA EROTTAA

allitus antaa lahjoja Milleniumina syntyville lapsille. Pikkuiset saavat Etiopian perustuslain, vanhoja kolikoita sekä kirkkojen ja moskeijojen kuvia. Ensi kesänä nämä lapset vanhempineen saavat myös istuttaa puita puistoihin, jotka nimetään heidän mukaansa.

Etiopian noin 80-miljoonaisesta väestöstä yli puolet on ortodoksikristittyjä, lähes yhtä paljon on muslimeja. Perinteisesti kristityt ja muslimit ovat eläneet sovussa keskenään. Milleniumia viettävät molemmat yhtä hartaasti.

Sen sijaan poliittisella tasolla maassa on repeämä. Pääministeri Melles Zenawin johtaman hallituksen on vaikea sulattaa opposition olemassaoloa. Se voitti vuoden 2005 vaaleissa noin kolmanneksen parlamenttipaikoista. Molemmat puolet syyttivät toisiaan vaalipetoksesta ja tuhansia pidätettiin. Milleniumin alla hallitus on armahtanut vielä vankiloissa olleita oppositiojohtajia. Uuden aikakauden kynnyksellä kansan on ainakin näytettävä yhtenäiseltä.

"Vaalien jälkeiset tapahtumat ovat olleet demokratian takaisku.. Ihmisoikeudet ovat vielä Etiopian heikko kohta", suurlähettiläs Aarnio sanoo.

Hän muistuttaa että viimeiset 17 vuotta on kuitenkin eletty maan historian demokraattisinta aikaa. Sitä edelsi 17 vuotta kommunistista sotilasdiktatuuria, ja sitä puolestaan feodaalinen keisarikunta.

Milleniumina hallitus vakuuttaa, että kaikille kouluikäisille on koulupaikka. Mikäli tämä pitää paikkansa ja lapset myös pysyvät koulussa, Etiopia voi todella harpata eteenpäin. Toistaiseksi lukutaidottomia on väestöstä noin kolmannes ja maa maailman köyhimpien joukossa.

ALKUPERÄISTÄ TIETOA

Etiopia on ainoa valtio, jossa noudatetaan juliaanista kalenteria. Muissa kristityissä maissa ajanlaskua tarkistettiin 1 500-luvulla yli seitsemän vuotta kahdeksan kuukautta eteenpäin. Etiopialaiset uskovat, että heillä on Jeesuksen syntymän ajankohdasta alkuperäinen tieto. Ovathan he, Raamatun lukemisensa perusteella, myös ensimmäinen kristinuskoon käännytetty kansa.
e uskovat säilyttävänsä paljon muutakin alkuperäistä.

He ovat mm. varmoja siitä, että Aksumin kaupungissa säilytetään alkuperäistä Liiton arkkia, jossa ovat Mooseksen saamat laintaulut. Tästä johtuu, että Etiopian kaikkien ortodoksikirkkojen pyhin paikka on tabot, verholla peitetty Liiton arkki.

"Etiopialaisille Millenium on kristikunnan suurin tapahtuma 2000 vuoteen", sanoo Etiopian Millenium-sihteeristön jäsen ja Etiopian Suomen kunniakonsuli Elias Saboure.

Julkaisija: Aamulehti

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia