Uutiset Etiopian demokratiakehitys

Etiopian mielenosoittajille erävoitto kovalla hinnalla

Ainakin 140 ihmistä on kuollut marraskuussa alkaneissa protesteissa, joiden seurauksena maan hallitus on perunut kiistellyn Addis Abeban laajennussuunnitelman.
Sadonkorjuuta Oromian alueella. (Kuva: SarahTz / CC BY 2.0)

Etiopian valtapuolue EPRDF on perunut kiistellyn suunnitelman laajentaa pääkaupunki Addis Abeban rajoja sitä ympäröivän Oromian osavaltion maille. Ainakin 140 ihmistä ehti kuolla suunnitelmaa vastustaneissa mielenosoituksissa, eikä tyytymättömyys vieläkään ole laantunut.

Protestit alkoivat marraskuussa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan sen jälkeen, kun viranomaiset aikoivat siirtää paikallisen koulun sekä osan metsästä yksityisten sijoittajien haltuun. Mielenosoitukset levisivät nopeasti vastustamaan koko hallituksen jo aiemmin lanseeraamaa suunnitelmaa, joka olisi laajentanut nopeasti kasvavan pääkaupunki Addis Abeban kunnallisia rajoja maan suurimman etnisen ryhmän, oromojen, asuttaman Oromian osavaltion maille ja vetänyt samalla sijoittajia puoleensa.

Protestoijat pelkäsivät, että suunnitelma tarkoittaisi viljelijöiden pakkohäätöjä mailtaan ilman kunnon korvauksia. Guardian-lehden mukaan taustalla on myös laajempi tyytymättömyys vallan ja vaurauden epätasaiseen jakautumiseen maassa.

Amnesty ja sen järjestökumppanit vaativat viime viikolla Etiopian kansainvälisiä kumppaneita ja avunantajia puuttumaan tilanteeseen. Niiden mukaan turvallisuusjoukot ovat käyttäneet suhteettoman kovia otteita mielenosoittajia vastaan ja ampuneet protestoijia kovilla ammuksilla, vaikka nämä ovat olleet pääosin rauhanomaisia. Mielenosoittajia ja oppositiojohtajia on pidätetty sankoin joukoin, ja hallitus on luokitellut mielenosoittajat terroristeiksi. Väkivaltaisuuksia on pidetty pahimpina sitten vuoden 2005 kiistanalaisten vaalien.

Vaikka hallitus on nyt luvannut perua suunnitelman, asiantuntijoiden mukaan protestit eivät välttämättä laannu. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntijan Felix Hornen mukaan turvallisuusjoukkojen kovat otteet ovat laajentaneet protestin tarkoitusperiä, ja monet mielenosoittajat ovat lisäksi skeptisiä siitä, toteuttaako hallitus lupaustaan. Hänen perjantaina julkaisemansa blogikirjoituksen mukaan raportit tappamisista ja pidätyksistä ovat yhä jatkuneet.

Etiopia elää kriisiaikoja muutenkin, sillä samaan aikaan maassa on pahin kuivuus 30 vuoteen El Niño -sääilmiön vuoksi. Noin 10,2 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta.

Etiopian demokratiakehitys ihmisoikeudetkehitysaktivismidemokratia Etiopia Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Etiopian lippu

Etiopian poliittiset uudistukset takkuilevat – vapautettuja poliittisia vankeja pidätettiin uudelleen

Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn kohahdutti alkuvuodesta ilmoittamalla maan vapauttavan ison liudan poliittisia vankeja. Nyt maan viranomaiset ovat kuitenkin pidättäneet uudelleen opposition edustajia ja toimittajia, jotka olivat juhlineet vapautusta.
Somalipakolaisia Etiopiassa istumassa seinän vieressä

Some lietsoo etnistä eripuraa Etiopiassa – muistuttaa Ruandan tilannetta ennen kansanmurhaa

Tuhannet etiopialaiset ovat maan sisäisinä pakolaisina sen jäljiltä, kun etninen väkivalta leimahti viime syyskuussa. Moni epäilee, että etnisiä levottomuuksia lietsotaan poliittisista syistä.
Etiopian entinen pääministeri Hailemariam Desalegn ja muita ihmisiä

Valtarakenteet horjuvat Etiopiassa – uudelta pääministeriltä odotetaan paljon

Etiopia oli 25 vuotta rauhan saareke kuohuvan Afrikan sarven juuressa, mutta viime vuodet maa on ollut poikkeustilassa. ”Ei ole takuita siitä, etteikö Etiopia voisi suistua kaaokseen ja väkivaltaan”, sanoo oikeustieteilijä Awol Allo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset