Etiopian mielenosoittajille erävoitto kovalla hinnalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etiopian mielenosoittajille erävoitto kovalla hinnalla

Ainakin 140 ihmistä on kuollut marraskuussa alkaneissa protesteissa, joiden seurauksena maan hallitus on perunut kiistellyn Addis Abeban laajennussuunnitelman.

Etiopian valtapuolue EPRDF on perunut kiistellyn suunnitelman laajentaa pääkaupunki Addis Abeban rajoja sitä ympäröivän Oromian osavaltion maille. Ainakin 140 ihmistä ehti kuolla suunnitelmaa vastustaneissa mielenosoituksissa, eikä tyytymättömyys vieläkään ole laantunut.

Protestit alkoivat marraskuussa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan sen jälkeen, kun viranomaiset aikoivat siirtää paikallisen koulun sekä osan metsästä yksityisten sijoittajien haltuun. Mielenosoitukset levisivät nopeasti vastustamaan koko hallituksen jo aiemmin lanseeraamaa suunnitelmaa, joka olisi laajentanut nopeasti kasvavan pääkaupunki Addis Abeban kunnallisia rajoja maan suurimman etnisen ryhmän, oromojen, asuttaman Oromian osavaltion maille ja vetänyt samalla sijoittajia puoleensa.

Protestoijat pelkäsivät, että suunnitelma tarkoittaisi viljelijöiden pakkohäätöjä mailtaan ilman kunnon korvauksia. Guardian-lehden mukaan taustalla on myös laajempi tyytymättömyys vallan ja vaurauden epätasaiseen jakautumiseen maassa.

Amnesty ja sen järjestökumppanit vaativat viime viikolla Etiopian kansainvälisiä kumppaneita ja avunantajia puuttumaan tilanteeseen. Niiden mukaan turvallisuusjoukot ovat käyttäneet suhteettoman kovia otteita mielenosoittajia vastaan ja ampuneet protestoijia kovilla ammuksilla, vaikka nämä ovat olleet pääosin rauhanomaisia. Mielenosoittajia ja oppositiojohtajia on pidätetty sankoin joukoin, ja hallitus on luokitellut mielenosoittajat terroristeiksi. Väkivaltaisuuksia on pidetty pahimpina sitten vuoden 2005 kiistanalaisten vaalien.

Vaikka hallitus on nyt luvannut perua suunnitelman, asiantuntijoiden mukaan protestit eivät välttämättä laannu. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntijan Felix Hornen mukaan turvallisuusjoukkojen kovat otteet ovat laajentaneet protestin tarkoitusperiä, ja monet mielenosoittajat ovat lisäksi skeptisiä siitä, toteuttaako hallitus lupaustaan. Hänen perjantaina julkaisemansa blogikirjoituksen mukaan raportit tappamisista ja pidätyksistä ovat yhä jatkuneet.

Etiopia elää kriisiaikoja muutenkin, sillä samaan aikaan maassa on pahin kuivuus 30 vuoteen El Niño -sääilmiön vuoksi. Noin 10,2 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia