Uutiset Etiopian demokratiakehitys

Etiopian mielenosoittajille erävoitto kovalla hinnalla

Ainakin 140 ihmistä on kuollut marraskuussa alkaneissa protesteissa, joiden seurauksena maan hallitus on perunut kiistellyn Addis Abeban laajennussuunnitelman.
Sadonkorjuuta Oromian alueella. (Kuva: SarahTz / CC BY 2.0)

Etiopian valtapuolue EPRDF on perunut kiistellyn suunnitelman laajentaa pääkaupunki Addis Abeban rajoja sitä ympäröivän Oromian osavaltion maille. Ainakin 140 ihmistä ehti kuolla suunnitelmaa vastustaneissa mielenosoituksissa, eikä tyytymättömyys vieläkään ole laantunut.

Protestit alkoivat marraskuussa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan sen jälkeen, kun viranomaiset aikoivat siirtää paikallisen koulun sekä osan metsästä yksityisten sijoittajien haltuun. Mielenosoitukset levisivät nopeasti vastustamaan koko hallituksen jo aiemmin lanseeraamaa suunnitelmaa, joka olisi laajentanut nopeasti kasvavan pääkaupunki Addis Abeban kunnallisia rajoja maan suurimman etnisen ryhmän, oromojen, asuttaman Oromian osavaltion maille ja vetänyt samalla sijoittajia puoleensa.

Protestoijat pelkäsivät, että suunnitelma tarkoittaisi viljelijöiden pakkohäätöjä mailtaan ilman kunnon korvauksia. Guardian-lehden mukaan taustalla on myös laajempi tyytymättömyys vallan ja vaurauden epätasaiseen jakautumiseen maassa.

Amnesty ja sen järjestökumppanit vaativat viime viikolla Etiopian kansainvälisiä kumppaneita ja avunantajia puuttumaan tilanteeseen. Niiden mukaan turvallisuusjoukot ovat käyttäneet suhteettoman kovia otteita mielenosoittajia vastaan ja ampuneet protestoijia kovilla ammuksilla, vaikka nämä ovat olleet pääosin rauhanomaisia. Mielenosoittajia ja oppositiojohtajia on pidätetty sankoin joukoin, ja hallitus on luokitellut mielenosoittajat terroristeiksi. Väkivaltaisuuksia on pidetty pahimpina sitten vuoden 2005 kiistanalaisten vaalien.

Vaikka hallitus on nyt luvannut perua suunnitelman, asiantuntijoiden mukaan protestit eivät välttämättä laannu. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntijan Felix Hornen mukaan turvallisuusjoukkojen kovat otteet ovat laajentaneet protestin tarkoitusperiä, ja monet mielenosoittajat ovat lisäksi skeptisiä siitä, toteuttaako hallitus lupaustaan. Hänen perjantaina julkaisemansa blogikirjoituksen mukaan raportit tappamisista ja pidätyksistä ovat yhä jatkuneet.

Etiopia elää kriisiaikoja muutenkin, sillä samaan aikaan maassa on pahin kuivuus 30 vuoteen El Niño -sääilmiön vuoksi. Noin 10,2 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta.

Etiopian demokratiakehitys ihmisoikeudetkehitysaktivismidemokratia Etiopia Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Etiopian lippu

Etiopian poliittiset uudistukset takkuilevat – vapautettuja poliittisia vankeja pidätettiin uudelleen

Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn kohahdutti alkuvuodesta ilmoittamalla maan vapauttavan ison liudan poliittisia vankeja. Nyt maan viranomaiset ovat kuitenkin pidättäneet uudelleen opposition edustajia ja toimittajia, jotka olivat juhlineet vapautusta.
Somalipakolaisia Etiopiassa istumassa seinän vieressä

Some lietsoo etnistä eripuraa Etiopiassa – muistuttaa Ruandan tilannetta ennen kansanmurhaa

Tuhannet etiopialaiset ovat maan sisäisinä pakolaisina sen jäljiltä, kun etninen väkivalta leimahti viime syyskuussa. Moni epäilee, että etnisiä levottomuuksia lietsotaan poliittisista syistä.
Etiopian entinen pääministeri Hailemariam Desalegn ja muita ihmisiä

Valtarakenteet horjuvat Etiopiassa – uudelta pääministeriltä odotetaan paljon

Etiopia oli 25 vuotta rauhan saareke kuohuvan Afrikan sarven juuressa, mutta viime vuodet maa on ollut poikkeustilassa. ”Ei ole takuita siitä, etteikö Etiopia voisi suistua kaaokseen ja väkivaltaan”, sanoo oikeustieteilijä Awol Allo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta

Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma

Suomalaiset maahanmuuttajavanhempien lapset elävät usein kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa. Moni onnistuu yhdistämään kummankin maailman parhaat puolet, mutta yhteiskunta ei sitä aina ymmärrä. “Jotkut ihmiset määrittelevät minut asettamalla minut kulttuuriin, joka on tuntematon itsellenikin”, sanoo Amina Mohamed.
Kuivunut ruohonkorsi kuivassa maassa

Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa

Avustusjärjestöt ovat varoitelleet pitkään, että kuivuudesta kärsivässä eteläisessä Afrikassa kehittyy massiivinen ruokakriisi. ”Nälkäkriisi on laajempi kuin olemme ennen nähneet ja näyttää siltä, että se on pahenemassa”, sanoo Maailman ruokaohjelman aluejohtaja Lola Castro.
Toimittajat ottavat kuvia kylttiä pitelevästä luurangosta

Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa

Meksiko on yksi maailman vaarallisimmista maista toimittajille. Erityisen hankalaa on naistoimittajilla, jotka muiden uhkien lisäksi voivat joutua kokemaan seksuaalista ahdistelua, syrjintää ja miehiä suosivia asenteita työssään.
Kolumbian lippu ja talojen raunioita

YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit

Kolumbiassa tapettiin viime vuonna enemmän ihmisoikeusaktivisteja kuin missään muualla. Etenkin etnisten ryhmien ja alkuperäiskansojen ryhmät ovat tulilinjalla.
Autiotalo maantien laidassa

Miten nälkämaa-Suomesta tuli hyvinvointivaltio – Ja olisiko siitä esimerkiksi nykyisille kehitysmaille?

Eurooppa-vetoiseen maailmantalouteen integroituminen, onnekas ajoitus ja osittain sattumanvaraiset tapahtumat – siinä syitä köyhän Suomen vaurastumiseen, listaa aiheesta kirjan toimittanut emeritusprofessori Juhani Koponen.

Tuoreimmat

Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma
Miten nälkämaa-Suomesta tuli hyvinvointivaltio – Ja olisiko siitä esimerkiksi nykyisille kehitysmaille?
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Johtavat järjestöt boikotoivat G20-kokouksen järjestöfoorumia, jota johtaa tänä vuonna Saudi-Arabia – ”Farssimainen maineenpuhdistusyritys”
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”
Kehitysmaat leikkaavat rajusti julkisen sektorin menoja velkoja maksaakseen – ”Maailman pitää herätä köyhien maiden kasvavaan velkakriisiin”
Pelastakaa Lapset: Syyrian Idlibissä tapettu vuoden ensimmäisellä viikolla lapsi päivittäin