Uutiset Etiopian kehitys

Etiopian maakahakoissa useita kuolleita

Useita opiskelijoita on kuollut protesteissa, joissa vastustetaan pääkaupungin laajentamista oromojen maille.
Addis Abeba. (Kuva: Simon Davis/Department for International Development / cc 2.0)

Useita opiskelijamielenosoittajia on kuollut viime viikkoina Etiopiassa protesteissa, joissa vastustetaan hallituksen suunnitelmia laajentaa maan pääkaupungin Addis Abeban rajoja sitä ympäröivän Oromian osavaltion maille.

Kansainvälisten medioiden mukaan protestoijat pelkäävät, että suunnitelman toteuttaminen pakottaisi mailtaan alueen viljelijöitä. Hallituksen mukaan kyse on kuitenkin infrastruktuurin rakentamisesta ja investointien houkuttelemisesta alueelle. Suunnitelman taustalla on myös Addis Abeban nopea väestönkasvu.

Tiedot kahakoista ovat olleet epäselviä, sillä Etiopia rajoittaa tiukasti mediaa, kansalaisyhteiskuntaa ja toisinajattelijoita. Uutistoimisto Reutersin mukaan hallitus kertoi maanantaina, että viisi opiskelijaa on kuollut, oppositio taas puhuu 30 kuolleesta. Yhdysvaltalaisen Vice News -uutissivuston mukaan kahakat ovat levinneet yli 50 kaupunkiin.

Alun perin protestit puhkesivat jo keväällä 2014 hallituksen ilmoitettua suunnitelmasta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan tuolloin kymmeniä opiskelijoita kuoli valtion turvallisuusjoukkojen tulituksessa. Satoja pidätettiin ja monet ovat yhä vangittuina. Osa vapautetuista on kertonut kidutuksesta, ja osa on saanut syytteen terrorismin vastaisen lain nojalla, kirjoittaa järjestön Afrikan sarven asiantuntija Felix Horne.

Hornen mukaan nyt käynnissä olevissa mielenosoituksissa ei ole kyse pelkästään Addis Abeban rajojen laajentamisesta, vaan siitä, että Oromian osavaltiossa elävät, maan suurimpaan etniseen ryhmään kuuluvat oromot, ovat jo pitkään kokeneet hallituksen syrjivän heitä.

Myöskään maakaappaukset eivät ole Etiopiassa uusi ilmiö. Maan hallitus on aiemminkin häätänyt ihmisiä mailtaan ilman kunnollisia korvauksia.

Etiopian kehitys ihmisoikeudetkehityskaupungitköyhyysmaatalousaktivismi Etiopia Human Rights Watch

Lue myös

Hökkeli, jonka edessä ihmisiä.

Uusi raportti: Etiopian armeija käyttänyt raiskauksia sota-aseena Tigrayn konfliktissa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International haastatteli 63:a seksuaalista väkivaltaa kokenutta naista. Järjestön mukaan seksuaalinen väkivalta on ollut laajamittaista ja sen tarkoituksena on ollut nöyryyttä uhreja ja näiden etnistä ryhmää.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.
Maisemakuva ruohottuneesta tasangosta, taustalla vuoria.

Lääkärit ilman rajoja: Sotilaat ovat tuhonneet terveyskeskuksia Etiopian Tigrayssa – Aiemmin hyvin toiminut terveysjärjestelmä on romahtanut lähes kokonaan

Konflikti on johtanut laajaan terveydenhuollon kriisiin Etipian Tigrayssa, jossa on taisteltu marraskuusta asti. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan terveyskeskuksia on tuhottu tahallaan, ja osaa niistä pitävät vallassaan sotilaat. Järjestölle on raportoitu muun muassa synnytyskuolemista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti