Uutiset Etiopian demokratiakehitys

Etiopia vapauttaa lisää poliittisia vankeja – joukossa myös ”terrorismin tukemisesta” tuomittu toimittaja

Etiopia lupaa vapauttaa muun muassa terrorismista tuomittuja poliitisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että vankiloissa viruu yhä tuhansia.
Etiopian lippu
Etiopia on vapauttanut viime aikoina poliittisia vankeja. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Etiopia on luvannut vapauttaa 746 vankia lisää. Joukossa ovat muun muassa tunnettu toimittaja Eskinder Nega sekä oppositiopoliitikko Andualem Arage.

Maan syyttäjänvirasto kertoi asiasta eilen. Vapautukset liittyvät maan tammikuun alussa antamaan lupaukseen vapauttaa poliittisia vankeja. Tammikuusta lähtien lähes 6 000 vankia on jo vapautettu, kertoo uutistoimisto Reuters. Suurin osa oli otettu kiinni sekaantumisesta joukkomielenosoituksiin, joita on viime vuosina järjestetty Oromian ja Amharan osavaltioissa.

Nega on etiopialainen toimittaja ja bloggari. Hän julkaisi vuonna 2011 kirjoituksen, jossa hän pohti, voisiko arabikevään kaltainen demokratialiike saada jalansijaa myös Etiopiassa. Hän sai syytteen terrorismin tukemisesta, ja hänet tuomittiin 18 vuodeksi vankeuteen. Arage sai saman tapauksen yhteydessä elinkautisen tuomion.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat iloinneet vapautuspäätöksestä.

”On mahtava uutinen, että tämä rohkea toimittaja pääsee pian vapauteen vietettyään seitsemän vuotta vankilassa vain siksi, että hän on tehnyt työtään. Hänen ei olisi pitänyt olla vankilassa yhtään päivää”, sanoo Sarah Jackson, Amnestyn Itä-Afrikan apulaisjohtaja tiedotteessa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että tuhannet viruvat yhä Etiopian vankiloissa tekaistujen ja poliittisesti motivoitujen terrorismisyytösten perusteella.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin vanhempi tutkija Felix Horne sanoo, että on epäselvää, ovatko vapautukset aito askel kohti avoimempaa politiikkaa, sillä monia poliittisia vankeja on yhä telkien takana. Valitettavasti on vielä paljon syitä kyseenalaistaa hallituksen sitoutuminen uudistuksiin, hän kirjoittaa.

Vapautusten on arveltu liittyvän Etiopian viimeaikaisiin levottomuuksiin ja yrityksiin liennyttää jännitteitä. Vuonna 2015 maassa puhkesi mielenosoituksia, kun hallitus aikoi laajentaa pääkaupunki Addis Abebaa oromo-kansan maille. Levottomuudet levisivät ympäri maata myös Amharan osavaltioon. Taustalla oli myös laajempaa tyytymättömyyttä. Maan kovaotteinen hallitus edustaa pientä etnistä tigray-vähemmistöä, ja suurimmat ryhmät, oromot ja amharat, kokevat jääneensä syrjään.

Etiopian demokratiakehitys ihmisoikeudetpolitiikkaaktivismidemokratiahallintolaki Etiopia Amnesty International

Lue myös

Etiopian lippu

Etiopian poliittiset uudistukset takkuilevat – vapautettuja poliittisia vankeja pidätettiin uudelleen

Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn kohahdutti alkuvuodesta ilmoittamalla maan vapauttavan ison liudan poliittisia vankeja. Nyt maan viranomaiset ovat kuitenkin pidättäneet uudelleen opposition edustajia ja toimittajia, jotka olivat juhlineet vapautusta.
Somalipakolaisia Etiopiassa istumassa seinän vieressä

Some lietsoo etnistä eripuraa Etiopiassa – muistuttaa Ruandan tilannetta ennen kansanmurhaa

Tuhannet etiopialaiset ovat maan sisäisinä pakolaisina sen jäljiltä, kun etninen väkivalta leimahti viime syyskuussa. Moni epäilee, että etnisiä levottomuuksia lietsotaan poliittisista syistä.
Etiopian entinen pääministeri Hailemariam Desalegn ja muita ihmisiä

Valtarakenteet horjuvat Etiopiassa – uudelta pääministeriltä odotetaan paljon

Etiopia oli 25 vuotta rauhan saareke kuohuvan Afrikan sarven juuressa, mutta viime vuodet maa on ollut poikkeustilassa. ”Ei ole takuita siitä, etteikö Etiopia voisi suistua kaaokseen ja väkivaltaan”, sanoo oikeustieteilijä Awol Allo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.