Etiopia vapauttaa lisää poliittisia vankeja – joukossa myös ”terrorismin tukemisesta” tuomittu toimittaja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etiopia vapauttaa lisää poliittisia vankeja – joukossa myös ”terrorismin tukemisesta” tuomittu toimittaja

Etiopia lupaa vapauttaa muun muassa terrorismista tuomittuja poliitisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että vankiloissa viruu yhä tuhansia.

Etiopian lippu

Etiopia on vapauttanut viime aikoina poliittisia vankeja. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Etiopia on luvannut vapauttaa 746 vankia lisää. Joukossa ovat muun muassa tunnettu toimittaja Eskinder Nega sekä oppositiopoliitikko Andualem Arage.

Maan syyttäjänvirasto kertoi asiasta eilen. Vapautukset liittyvät maan tammikuun alussa antamaan lupaukseen vapauttaa poliittisia vankeja. Tammikuusta lähtien lähes 6 000 vankia on jo vapautettu, kertoo uutistoimisto Reuters. Suurin osa oli otettu kiinni sekaantumisesta joukkomielenosoituksiin, joita on viime vuosina järjestetty Oromian ja Amharan osavaltioissa.

Nega on etiopialainen toimittaja ja bloggari. Hän julkaisi vuonna 2011 kirjoituksen, jossa hän pohti, voisiko arabikevään kaltainen demokratialiike saada jalansijaa myös Etiopiassa. Hän sai syytteen terrorismin tukemisesta, ja hänet tuomittiin 18 vuodeksi vankeuteen. Arage sai saman tapauksen yhteydessä elinkautisen tuomion.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat iloinneet vapautuspäätöksestä.

”On mahtava uutinen, että tämä rohkea toimittaja pääsee pian vapauteen vietettyään seitsemän vuotta vankilassa vain siksi, että hän on tehnyt työtään. Hänen ei olisi pitänyt olla vankilassa yhtään päivää”, sanoo Sarah Jackson, Amnestyn Itä-Afrikan apulaisjohtaja tiedotteessa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että tuhannet viruvat yhä Etiopian vankiloissa tekaistujen ja poliittisesti motivoitujen terrorismisyytösten perusteella.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin vanhempi tutkija Felix Horne sanoo, että on epäselvää, ovatko vapautukset aito askel kohti avoimempaa politiikkaa, sillä monia poliittisia vankeja on yhä telkien takana. Valitettavasti on vielä paljon syitä kyseenalaistaa hallituksen sitoutuminen uudistuksiin, hän kirjoittaa.

Vapautusten on arveltu liittyvän Etiopian viimeaikaisiin levottomuuksiin ja yrityksiin liennyttää jännitteitä. Vuonna 2015 maassa puhkesi mielenosoituksia, kun hallitus aikoi laajentaa pääkaupunki Addis Abebaa oromo-kansan maille. Levottomuudet levisivät ympäri maata myös Amharan osavaltioon. Taustalla oli myös laajempaa tyytymättömyyttä. Maan kovaotteinen hallitus edustaa pientä etnistä tigray-vähemmistöä, ja suurimmat ryhmät, oromot ja amharat, kokevat jääneensä syrjään.

Lisää uusi kommentti