Etiopian poliittiset uudistukset takkuilevat – vapautettuja poliittisia vankeja pidätettiin uudelleen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etiopian poliittiset uudistukset takkuilevat – vapautettuja poliittisia vankeja pidätettiin uudelleen

Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn kohahdutti alkuvuodesta ilmoittamalla maan vapauttavan ison liudan poliittisia vankeja. Nyt maan viranomaiset ovat kuitenkin pidättäneet uudelleen opposition edustajia ja toimittajia, jotka olivat juhlineet vapautusta.

Etiopian lippu

Etiopia on vapauttanut viime aikoina poliittisia vankeja. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Etiopia on ottanut kiinni joukon oppositiopoliitikkoja ja toimittaja, joista monet oli vapautettu hiljattain osana maan poliittisten vankien vapautusohjelmaa.

Toimittajajärjestö CPJ:n mukaan joukossa oli muun muassa bloggareita sekä kuuluisa etiopialainen toimittaja Eskinder Nega, joka istui aiemmin 18 vuoden vankeustuomiota ”terrorismin tukemisesta”. Hänet vapautettiin helmikuussa.

”Kuusi viikkoa sitten juhlimme, kun Eskinder Nega vapautettiin vankilasta Etiopiassa. Tänään hänet on pidätetty 11 muun ohella, neljä heistä toimittajia. Juuri, kun ajateltiin, että asiat paranevat”, tviittasi CPJ:n Etiopian kirjeenvaihtaja Muthoki Mumo sunnuntaina.

Six weeks ago we celebrated when Eskinder Nega was released from prison in Ethiopia. Today authorities have re-arrested him alongside 11 others, four of whom are journalists. Just when you think things are getting better.

— Muthoki Mumo (@muthokimumo) March 25, 2018

Uutistoimisto Bloombergin mukaan pidätetyt olivat yksityisasunnossa. Aiemmin samana päivänä he olivat olleet mukana juhlimassa vankien vapautusta lounaalla.

Heidän asianajajansa kertoi uutistoimisto AP:lle, että pidätyksen taustalla oli ilmeisesti luvaton kokoontuminen sekä kielletyn lipun esillä pitäminen.

Etiopiassa on voimassa hätätila, joka vaatii luvan hakemista joukkokokoontumiselle sekä kieltää maan lipun pitämistä esillä ilman sen keskelle kuuluvaa tähtisymbolia. Oppositioaktivistit ovat aiemmin käyttäneet lippua ilman tähteä.

Etiopiassa on ollut viime vuosina levotonta itsevaltaista hallitusta vastustavien protestien ja etnisten levottomuuksien vuoksi. Tämän vuoden alussa pääministeri Hailemariam Desalegn ilmoitti kuitenkin, että maa vapauttaa poliittisia vankeja. Tuhansia on jo vapautettu. Desalegn ilmoitti helmikuussa myös eroavansa tehtävistään. Maahan kuitenkin säädettiin poikkeustila jo toista kertaa kahden vuoden sisällä.

Etiopian valtapuolueen on määrä ilmoittaa uudesta pääministeristä lähipäivinä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia