Etiopia pidätti Euroopassa vierailleen oppositiojohtajan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etiopia pidätti Euroopassa vierailleen oppositiojohtajan

Oromopoliitikko Merera Gudina on arvostellut maan ihmisoikeusloukkauksia ja hätätilaa.

Etiopian lippu

Etiopia on vapauttanut tuhansia vankeja. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Tunnettu etiopialainen oppositiojohtaja Merera Gudina on pidätetty sen jälkeen, kun hän oli puhunut Euroopan parlamentille maansa ihmisoikeustilanteesta ja poliittisesta kriisistä.

Pitkän linjan oppositiojohtaja Gudina kritisoi puheenvuorossaan Etiopian hätätilaa. Hän on aiemmin kritisoinut myös maassa tapahtuneita oromo- ja amharakansan jäsenten pidätyksiä.

Kansainvälisten medioiden mukaan Brysselistä viime keskiviikkona palannut Gudina pidätettiin samana päivänä, vaihtelevien tietojen mukaan joko Addis Abeban lentokentällä tai kotonaan samana iltana.

Syynä pidätykseen oli maan hallituksen mukaan se, että Gudina rikkoi Etiopiassa voimassa olevia hätätilasääntöjä olemalla yhteydessä terroristiryhmittymään. Gudinan on kerrottu tavanneen Brysselissä Berhanu Negan, hallituksen terroristiryhmäksi määrittelemän ryhmän johtajan.

Gudina johtaa Etiopian oromoiden oppositiopuoluetta, jolla ei ole paikkoja maan parlamentissa. Oromoiden asuttamalla Oromian alueella on ollut viimeisen vuoden ajan protesteja, jotka leimahtivat oromoiden huolestuttua maanomistusoikeuksistaan. Kesällä protestit levisivät myös Amharan osavaltioon. Yli 500 ihmistä on kuollut hallituksen ryhdyttyä taltuttamaan protesteja.

Lokakuussa hallitus julisti maahan puolen vuoden hätätilan, jonka avulla se voi esimerkiksi pidättää ihmisiä helpommin. Julistuksen jälkeen noin 11 000 etiopialaista on pidätetty.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoi olevansa pöyristynyt Gudinan pidätyksestä.

"Tämä on teko, joka kiristää, ei lievennä jännitteitä. Etiopian hallituksen pitäisi sorron sijasta puuttua ihmisoikeusongelmiin, jotka lietsovat epävakautta", sanoi järjestön Itä-Afrikan apulaisjohtaja Michelle Kagari.

Myös EU on kritisoinut pidätystä. Unioni on kritisoinut maata hitaasti, sillä Etiopia on sille tärkeä kehitysyhteistyön kumppanimaa sekä kumppani siirtolaisuuden torjunnassa, mutta viime viikolla komissio nuhteli maata, kertoo uutissivusto EurActiv.

Komission mukaan Gudinan pidätys on vahingollinen maan liennytysprosessin ja dialogin kannalta.

"Etiopia tarvitsee poliittista dialogia ja vuorovaikutusta Etiopian kansan oikeutettuihin huolenaiheisiin puuttumiseksi. Olemme toistuvasti vaatineet Etiopian viranomaisilta, että hätätilaa pitäisi toteuttaa ihmisoikeuksia kunnioittaen ja tavalla, joka palvelee tarpeellisten poliittisten uudistusten tavoitetta", komission edustaja sanoi.

Lisää uusi kommentti