Eteläisessä Afrikassa pelätään uutta nälkäkautta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eteläisessä Afrikassa pelätään uutta nälkäkautta

Monet eteläisen Afrikan maat ovat hädin tuskin selvinneet El Niñon aiheuttamasta kuivuudesta. Nyt uusi kuivuus ja tuhoisa armeijamato uhkaavat jälleen viljasatoja.

Kuivunutta viljaa, Mosambik

Kuivuus koettelee jälleen eteläistä Afrikkaa. Mosambikissa satoja menetettiin myös vuonna 2016. Kuva: Aurélie Marrier d'Unienville / IFRC / CC BY-NC-ND 2.0.

Pitkittynyt kuivuuskausi ja satoa tuhoava armeijamato uhkaavat miljoonien ihmisten ruokaturvaa eteläisessä Afrikassa, varoittaa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP).

Se siteeraa kansainvälisten ruokaturvatoimijoiden raporttia (pdf), jonka mukaan oikukkaat sateet, korkeat lämpötilat ja armeijamato vaikuttavat alueen ruokaturvaan seuraavien 12–15 kuukauden aikana.

Eniten tilanteesta kärsivät Botswana, Malawi, Mosambik, Zimbabwe, Madagaskar, Sambia ja Etelä-Afrikka.

Kuivuuskausi alkoi viime lokakuussa, ja se on aiheuttanut satojen kuihtumista sekä kurittanut laidunmaita. Vaikka lähikuukausina sateita tulisikin tavallista enemmän, iso osa tuhoista on peruuttamattomia, WFP sanoo. Maiden tilannetta vaikeuttaa se, että ne ovat viime vuosina kärsineet kuivuudesta muutenkin sääilmiö El Niñon takia.

”Kun otetaan huomioon, että alue on tuskin selvinnyt kolme vuotta kestäneestä El Niñoon liittyvästä kuivuudesta, tämä on erityisen julma isku. Mutta se osoittaa, miten tärkeää on puuttua nälän ja aliravitsemuksen perimmäisiin syihin ilmasto-olosuhteiden muuttuessa”, sanoo järjestön alueellinen neuvonantaja Brian Bogart tiedotteessa.

Vuosina 2014–2016 El Niñon aikana apua tarvitsevien määrä oli eteläisessä Afrikassa 40 miljoonaa, viime vuonna 26 miljoonaa. Nyt määrän pelätään jälleen nousevan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia