Uutiset Ruokaturva

Eteläisessä Afrikassa pelätään uutta nälkäkautta

Monet eteläisen Afrikan maat ovat hädin tuskin selvinneet El Niñon aiheuttamasta kuivuudesta. Nyt uusi kuivuus ja tuhoisa armeijamato uhkaavat jälleen viljasatoja.
Kuivunutta viljaa, Mosambik
Kuivuus koettelee jälleen eteläistä Afrikkaa. Mosambikissa satoja menetettiin myös vuonna 2016. (Kuva: Aurélie Marrier d'Unienville / IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Pitkittynyt kuivuuskausi ja satoa tuhoava armeijamato uhkaavat miljoonien ihmisten ruokaturvaa eteläisessä Afrikassa, varoittaa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP).

Se siteeraa kansainvälisten ruokaturvatoimijoiden raporttia (pdf), jonka mukaan oikukkaat sateet, korkeat lämpötilat ja armeijamato vaikuttavat alueen ruokaturvaan seuraavien 12–15 kuukauden aikana.

Eniten tilanteesta kärsivät Botswana, Malawi, Mosambik, Zimbabwe, Madagaskar, Sambia ja Etelä-Afrikka.

Kuivuuskausi alkoi viime lokakuussa, ja se on aiheuttanut satojen kuihtumista sekä kurittanut laidunmaita. Vaikka lähikuukausina sateita tulisikin tavallista enemmän, iso osa tuhoista on peruuttamattomia, WFP sanoo. Maiden tilannetta vaikeuttaa se, että ne ovat viime vuosina kärsineet kuivuudesta muutenkin sääilmiö El Niñon takia.

”Kun otetaan huomioon, että alue on tuskin selvinnyt kolme vuotta kestäneestä El Niñoon liittyvästä kuivuudesta, tämä on erityisen julma isku. Mutta se osoittaa, miten tärkeää on puuttua nälän ja aliravitsemuksen perimmäisiin syihin ilmasto-olosuhteiden muuttuessa”, sanoo järjestön alueellinen neuvonantaja Brian Bogart tiedotteessa.

Vuosina 2014–2016 El Niñon aikana apua tarvitsevien määrä oli eteläisessä Afrikassa 40 miljoonaa, viime vuonna 26 miljoonaa. Nyt määrän pelätään jälleen nousevan.

Ruokaturva maatalousruoka Eteläinen Afrikka

Lue myös

Hymyileviä naisia edessään kuivattuja papuja lautasilla Sambian maaseudulla

Ruokapolitiikan asiatuntijat: EU voisi vähentää siirtolaisuutta ruokaturvaa parantamalla

EU voisi tehdä paljonkin maailman ruokaturvan eteen ja hillitä samalla muuttoliikkeitä, sanoo kansainvälinen asiantuntijaryhmä. Tuotannon kasvattamisen sijaan olisi keskityttävä kestävään viljelyyn, lopetettava ylijäämäruuan dumppaus ja laitettava kausityöläisten oikeudet kuntoon.
Perulaisia naisviljelijöitä

Perun naisviljelijät taistelevat roskaruokaa vastaan

Pohjois-Perun naisviljelijät kiertävät antamassa ravitsemusvalistusta ja valmistavat koululaisille muun muassa terveellisiä lounasrasioita. Niillä halutaan korvata kioskien myymät epäterveelliset välipalat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.
Katunäkymä Havannassa

Kuuba syyttää oppositiojohtajaa murhayrityksestä – Silminnäkijät: poliisi hyppäsi auton eteen

Kuuba on vanginnut oppositioryhmä UNPACUn johtajan José Daniel Ferrer Garcían ja pitää tätä eristyksissä. Ferrer García on pidätetty useita kertoja aiemminkin, nyt häntä syytetään siviilipoliisin murhayrityksestä.
Tyttö istuu kadulla

Afrikasta pois pyrkivät kerääntyvät nyt Beniniin – Cotonou toivottaa tulijat tervetulleiksi

Benin on monille afrikkalaisille välietappi matkalla Pohjois-Afrikkaan ja Eurooppaan. Cotonoussa ei tarvitse pelätä poliisin ahdistelua, mutta ihmissalakuljettajat ovat jo löytäneet paikalle.
Naisia ja lapsia istumassa maassa

"Seuraavan sadekauden jälkeen istutan riisiä" – Orjuudessa eläneet Intian janadit iloitsevat maanomistusoikeudesta

Intian alkuperäisväestöön kuuluvat janadit ovat saaneet odottaa maanomistusoikeuden toteutumista jo parikymmentä vuotta. Paikallinen järjestö auttaa orjuuden kaltaisissa oloissa eläneitä janadeja kohentamaan elinolojaan.