Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudanissa päästiin sadonkorjuuseen, mutta nälkäisten määrä lasketaan yhä miljoonissa

Etelä-Sudan on ohittanut alkuvuoden pelätyn nälkäkauden ja päässyt korjaamaan satoa. Konfliktin ja hyperinflaation vuoksi se ei kuitenkaan auta riittävästi vähentämään nälkäisten määrää, varoittavat YK-järjestöt.
Siviilien suojelualue Borissa Etelä-Sudanissa
Miljoonat eteläsudanilaiset ovat paenneet väkivaltaa eivätkä pääse viljelemään maitaan. Kuvassa siviilien suojelualue Borissa. (Kuva: UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0)

Nälkäisten määrä on vähenemässä Etelä-Sudanissa sadonkorjuukauden ansiosta, mutta siitä huolimatta miljoonat kärsivät yhä ruokapulasta. Ruokaturva voi heikentyä uudelleen jo ensi vuoden alussa, todetaan maan hallituksen sekä YK-järjestöjen ja muiden avustustoimijoiden tekemässä tuoreessa arviossa.

Vakavasta ruokapulasta kärsivien määrä nousi Etelä-Sudanissa kesäkuussa kuuteen miljoonaan. Nyt ennustetaan, että määrä putoaa joulukuuhun mennessä 4,8 miljoonaan. Siitä huolimatta se tulee olemaan pitkälti toista miljoonaa enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, arviossa varoitetaan. Useissa maakunnissa jo yli 30 prosenttia ihmisistä kärsii aliravitsemuksesta.

Etelä-Sudan on ollut sisällissodassa joulukuusta 2013, jolloin eri etnisiin ryhmiin kuuluva presidentti Salva Kiir ja varapresidentti Riek Machar riitaantuivat. Väkivallan vuoksi miljoonat ovat paenneet kodeistaan ja tarvitsevat humanitaarista apua.

Väkivalta haittaa ruuantuotantoa ja heikentää markkinoita. Öljyyn nojaavan maan talous on raunioina, minkä seurauksena maa kärsii hyperinflaatiosta.

Esimerkiksi durran, maissin ja vehnäjauhon hinta on noussut Etelä-Sudanissa 281 prosenttia viime vuoteen verrattuna, arviossa kerrotaan.

Kuluvan vuoden alussa kahteen Etelä-Sudanin maakuntaan julistettiin nälänhätä. Nälänhädällä tarkoitetaan kansainvälisen ruokaturva-asteikon pahinta astetta, joka käytännössä toteutuu vain harvoin.

”Massiivinen apuoperaatio auttoi lopettamaan nälänhädän osissa maata tänä vuonna. Mutta nykyisenäkin satokautena miljoonat tarvitsevat jatkuvaa apua selviytyäkseen. On kylmäävää nähdä, että pahimmassa tapauksessa samanlaiset olosuhteet voivat syntyä uudestaan vuoden 2018 nälkäkaudella”, varoittaa Adnan Khan, Maailman ruokaohjelman edustaja Etelä-Sudanissa.

Arvion mukaan niin sanottu nälkäkausi, jolloin ruoka loppuu ennen seuraavaa satoa, voi ensi vuonna alkaa jopa kolme kuukautta tavallista aikaisemmin.

YK-järjestöt ovat jakaneet Etelä-Sudanissa muun muassa kalastus- ja viljelyvälineitä, rokottaneet karjaa ja hoitaneet aliravitsemustapauksia. Avun toimittaminen perille on sekä logistisista ja turvallisuuteen liittyvistä syistä kuitenkin erittäin vaikeaa.

Etelä-Sudanin konflikti avustustyökatastrofiapuruokakonflikti Etelä-Sudan

Lue myös

YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
Eteläsudanilaisia naisia ja lapsia myymässä ruokaa muoviämpäreistä

Unicef: Valtaosa Etelä-Sudanin lapsista on nähnyt pelkkää sotaa – 300 000 lasta nälkäkuoleman partaalla

Vuonna 2013 alkaneen sisällissodan seurauksena 70 prosenttia Etelä-Sudanin lapsista ei käy koulua, miljoona kärsii aliravitsemuksesta ja arviolta 19 000 on lapsisotilaina tai sotilaiden palveluksesta. Rauhanneuvottelujen toivotaan pian johtavan läpimurtoon.
Äiti ja lapsi sairaalan pihalla Jubassa Etelä-Sudanissa

Uusi rauhansopimus tuo Etelä-Sudaniin toivonpilkahduksen – tavallisilla kansalaisilla ”ei riitä sotimiselle enää pienintäkään ymmärrystä”

Etelä-Sudanin sisällissodan osapuolet allekirjoittivat eilen jälleen kerran alustavan rauhansopimuksen. Väkivallan loppuminen olisi tervetullut uutinen etenkin nälänhädän partaalla kamppailevalle kansalle. ”Eteläsudanilaiset alkavat olla todella turhautuneita”, kertoo maassa hiljattain vieraillut Unicefin tiedottaja Martti Penttilä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.