Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudanin siviilit yhä ahdingossa rauhansopimuksesta huolimatta

Osapuolet ovat rikkoneet tulitaukoa, ja malaria riehuu pakolaisleirillä.
Aliravitsemus kurittaa etenkin Etelä-Sudanin lapsia. (Kuva: UN Photo/JC McIlwaine / cc 2.0)

Etelä-Sudanin siviilien tilanne on yhä vaikea huolimatta maan sisällissodan osapuolten elokuun lopulla solmimasta rauhansopimuksesta.

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja kertoi tällä viikolla, että pohjoisessa Unityn osavaltiossa malaria tappaa Bentiun pakolaisleirissä kolme lasta päivässä. Leiri on virallisesti YK:n sotilasleiri, jonka suojiin on paennut yli 110 000 ihmistä.

Järjestön mukaan elo- ja syyskuussa malariatapausten määrä leirillä on 43-kertaistunut alkuvuoteen verrattuna. Syynä on sadekausi, jonka aikana malariaa levittävät hyttyset lisääntyvät erityisen herkästi. Järjestön koordinaattorin Vanessa Cramondin mukaan epidemia on kuitenkin ennennäkemättömän laaja. MSF:n klinikka on hoitanut viikoittain jopa 4 000:ta ihmistä.

Etelä-Sudanin sisällissota alkoi joulukuussa 2013 maan presidentin Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin riitaannuttua. Konflikti kehittyi etnispohjaiseksi sodaksi, joka on ajanut YK:n mukaan 1,64 miljoonaa ihmistä pakoon maan sisällä ja yli 620 000 naapurimaihin.

Noin 4,6 miljoonalla ihmisellä ei ole tarpeeksi ruokaa. YK-järjestöt varoittivat syyskuun alussa, että joka toinen minuutti yksi lapsi joutuu vakavasti aliravituksi.

Myöskään tulitauko ei ole pitänyt. Machar on uutistoimisto Reutersin mukaan syyttänyt hallitusta joukkojansa vastaan hyökkäämisestä Unityn osavaltiossa. Ihmiset myös pakenevat edelleen. Unityssa sijaitsevaan Nyalin kylään on YK:n mukaan viime viikkoina saapunut 18 000 pakolaista.

Etelä-Sudanin konflikti ihmisoikeudetkatastrofiapulapsetruokakonfliktiterveys Etelä-Sudan Lääkärin sosiaalinen vastuu

Lue myös

Nainen lähikuvassa

Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla

Eteläsudanilaiset uskovat, että muualle muuttaneet, koulutetut ihmiset puhuvat totta. Se lietsoo vihapuhetta maassa, jossa suurin osa väestöstä ei edes käytä nettiä. ”Tarvittaisiin lisää kriittistä ajattelua”, sanoo vihapuheen vastaista ohjelmaa vetävä Achol Jok Mach.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan