Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudanin siviilit yhä ahdingossa rauhansopimuksesta huolimatta

Osapuolet ovat rikkoneet tulitaukoa, ja malaria riehuu pakolaisleirillä.
Aliravitsemus kurittaa etenkin Etelä-Sudanin lapsia. (Kuva: UN Photo/JC McIlwaine / cc 2.0)

Etelä-Sudanin siviilien tilanne on yhä vaikea huolimatta maan sisällissodan osapuolten elokuun lopulla solmimasta rauhansopimuksesta.

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja kertoi tällä viikolla, että pohjoisessa Unityn osavaltiossa malaria tappaa Bentiun pakolaisleirissä kolme lasta päivässä. Leiri on virallisesti YK:n sotilasleiri, jonka suojiin on paennut yli 110 000 ihmistä.

Järjestön mukaan elo- ja syyskuussa malariatapausten määrä leirillä on 43-kertaistunut alkuvuoteen verrattuna. Syynä on sadekausi, jonka aikana malariaa levittävät hyttyset lisääntyvät erityisen herkästi. Järjestön koordinaattorin Vanessa Cramondin mukaan epidemia on kuitenkin ennennäkemättömän laaja. MSF:n klinikka on hoitanut viikoittain jopa 4 000:ta ihmistä.

Etelä-Sudanin sisällissota alkoi joulukuussa 2013 maan presidentin Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin riitaannuttua. Konflikti kehittyi etnispohjaiseksi sodaksi, joka on ajanut YK:n mukaan 1,64 miljoonaa ihmistä pakoon maan sisällä ja yli 620 000 naapurimaihin.

Noin 4,6 miljoonalla ihmisellä ei ole tarpeeksi ruokaa. YK-järjestöt varoittivat syyskuun alussa, että joka toinen minuutti yksi lapsi joutuu vakavasti aliravituksi.

Myöskään tulitauko ei ole pitänyt. Machar on uutistoimisto Reutersin mukaan syyttänyt hallitusta joukkojansa vastaan hyökkäämisestä Unityn osavaltiossa. Ihmiset myös pakenevat edelleen. Unityssa sijaitsevaan Nyalin kylään on YK:n mukaan viime viikkoina saapunut 18 000 pakolaista.

Etelä-Sudanin konflikti ihmisoikeudetkatastrofiapulapsetruokakonfliktiterveys Etelä-Sudan Lääkärin sosiaalinen vastuu

Lue myös

Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-Sudaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.
Etelä-Sudanin maan sisäisiä pakolaisia Waun kaupungissa

Etelä-Sudanissa solmittiin taas rauhansopimus – Tällä kertaa se voi onnistua, sillä ”ihmiset ovat väsyneitä sotimiseen”

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta nyt konfliktin osapuolet ovat solmineet uuden rauhansopimuksen. Eteläsudanilainen tutkija Jok Madut Jok uskoo, että tällä kertaa rauhanprosessi voi onnistua. Siihen ei kuitenkaan riitä sopu vain valtaa haluavien poliittisten johtajien välillä.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Ihmisiä seisoo kokouksen puhujanpöytien takana

Harvinainen edistysaskel: Guineanmadosta saattaa tulla ensimmäinen loistauti, josta päästään kokonaan eroon

Jo Vanhan Testamentin aikoina tunnettua guineanmatoa esiintyi viime vuonna enää 28 ihmisellä. Sen poistaminen olisi harvinaista, sillä tähän mennessä ihmiskunta on päässyt kokonaan eroon vain isorokosta.
Suomen lippu ja puita

Raiskaukset eivät ole maahanmuuttokysymys

Maahanmuuttajien seksuaalirikokset ovat puhuttaneet suomalaisia viime aikoina. Amnestyn ihmisoikeustyön johtajan Niina Laajapuron mukaan keskustelu kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden uudelleentulkinnasta ja muut turvapaikanhakijoiden oikeuksia entisestään kaventavat esitykset ovat vastuuttomia ja vievät resursseja pois todellisista ratkaisuista.
Mies katselee ihmisten kuvia seinällä punakhmerien hirmutekoja esittelevässä museossa

Kambodža hyssyttelee menneisyyden hirmutöitä – Vain kolme on tuomittu punakhmerien teoista ja enempää tuskin tuomitaan

Vuosina 1975-1979 vallassa olleiden punakhmerien aikana jopa 2,5 miljoonaa kambodžalaista menehtyi aliravitsemukseen, sairauksiin ja summittaisiin teloituksiin. Nuorilla on tarjota selitys sille, miksi niin harva sai tuomion: jos olisi kaivettu syvemmälle, vastaan olisi tullut vääjäämättä nykyisiä poliitikkoja, kuten pääministeri Hun Sen.