Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudanin siviilit yhä ahdingossa rauhansopimuksesta huolimatta

Osapuolet ovat rikkoneet tulitaukoa, ja malaria riehuu pakolaisleirillä.
Aliravitsemus kurittaa etenkin Etelä-Sudanin lapsia. (Kuva: UN Photo/JC McIlwaine / cc 2.0)

Etelä-Sudanin siviilien tilanne on yhä vaikea huolimatta maan sisällissodan osapuolten elokuun lopulla solmimasta rauhansopimuksesta.

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja kertoi tällä viikolla, että pohjoisessa Unityn osavaltiossa malaria tappaa Bentiun pakolaisleirissä kolme lasta päivässä. Leiri on virallisesti YK:n sotilasleiri, jonka suojiin on paennut yli 110 000 ihmistä.

Järjestön mukaan elo- ja syyskuussa malariatapausten määrä leirillä on 43-kertaistunut alkuvuoteen verrattuna. Syynä on sadekausi, jonka aikana malariaa levittävät hyttyset lisääntyvät erityisen herkästi. Järjestön koordinaattorin Vanessa Cramondin mukaan epidemia on kuitenkin ennennäkemättömän laaja. MSF:n klinikka on hoitanut viikoittain jopa 4 000:ta ihmistä.

Etelä-Sudanin sisällissota alkoi joulukuussa 2013 maan presidentin Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin riitaannuttua. Konflikti kehittyi etnispohjaiseksi sodaksi, joka on ajanut YK:n mukaan 1,64 miljoonaa ihmistä pakoon maan sisällä ja yli 620 000 naapurimaihin.

Noin 4,6 miljoonalla ihmisellä ei ole tarpeeksi ruokaa. YK-järjestöt varoittivat syyskuun alussa, että joka toinen minuutti yksi lapsi joutuu vakavasti aliravituksi.

Myöskään tulitauko ei ole pitänyt. Machar on uutistoimisto Reutersin mukaan syyttänyt hallitusta joukkojansa vastaan hyökkäämisestä Unityn osavaltiossa. Ihmiset myös pakenevat edelleen. Unityssa sijaitsevaan Nyalin kylään on YK:n mukaan viime viikkoina saapunut 18 000 pakolaista.

Etelä-Sudanin konflikti ihmisoikeudetkatastrofiapulapsetruokakonfliktiterveys Etelä-Sudan Lääkärin sosiaalinen vastuu

Lue myös

Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-Sudaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.
Etelä-Sudanin maan sisäisiä pakolaisia Waun kaupungissa

Etelä-Sudanissa solmittiin taas rauhansopimus – Tällä kertaa se voi onnistua, sillä ”ihmiset ovat väsyneitä sotimiseen”

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta nyt konfliktin osapuolet ovat solmineet uuden rauhansopimuksen. Eteläsudanilainen tutkija Jok Madut Jok uskoo, että tällä kertaa rauhanprosessi voi onnistua. Siihen ei kuitenkaan riitä sopu vain valtaa haluavien poliittisten johtajien välillä.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Mielenosoittajia Ilmastotekoja-kyltin kera

Koululaiset marssivat ilmastotoimien puolesta – ”Aikuiset väittävät välittävänsä lapsistaan eniten, vaikka tuhoavat heidän tulevaisuuttaan”

Koululaiset ja opiskelijat noin sadassa maassa lakkoilevat tänään perjantaina vaatiakseen päättäjiltä tehokkaampia ilmastotoimia. Esimerkiksi Tampereella järjestetty mielenosoitus keräsi arviolta satoja osallistujia.
Öljynporauslautta merellä, taustalla vuoria

YK-raportti varoittaa luonnonvarojen tuhlaamisesta: Kulutus kolminkertaistunut 1970-luvulta

Ihmiskunta kuluttaa luonnonvaroja kuin viimeistä päivää, todetaan tuoreessa raportissa. Sen mukaan maapallon resursseja on yksinkertaisesti ryhdyttävä käyttämään säästeliäämmin, jotta tuhokierre saadaan poikki.
Korkeita rakennuksia vedenrajassa Intiassa

Brexit saa britit haikailemaan menneitä – Monella on ruusuinen käsitys siirtomaa-ajasta

Britanniassa on esitetty suhteiden elvyttämistä entisiin siirtomaihin korvikkeeksi EU-jäsenyydelle. Taustalla on usko siihen, että siirtomaapolitiikassa oli kyse kansainvälisestä vastuunkannosta ja köyhien maiden kehittämisestä. Taloustutkijat Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury osoittavat Intian esimerkin avulla, että todellisuus on päinvastainen.