Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudanin siviilit yhä ahdingossa rauhansopimuksesta huolimatta

Osapuolet ovat rikkoneet tulitaukoa, ja malaria riehuu pakolaisleirillä.
Aliravitsemus kurittaa etenkin Etelä-Sudanin lapsia. (Kuva: UN Photo/JC McIlwaine / cc 2.0)

Etelä-Sudanin siviilien tilanne on yhä vaikea huolimatta maan sisällissodan osapuolten elokuun lopulla solmimasta rauhansopimuksesta.

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja kertoi tällä viikolla, että pohjoisessa Unityn osavaltiossa malaria tappaa Bentiun pakolaisleirissä kolme lasta päivässä. Leiri on virallisesti YK:n sotilasleiri, jonka suojiin on paennut yli 110 000 ihmistä.

Järjestön mukaan elo- ja syyskuussa malariatapausten määrä leirillä on 43-kertaistunut alkuvuoteen verrattuna. Syynä on sadekausi, jonka aikana malariaa levittävät hyttyset lisääntyvät erityisen herkästi. Järjestön koordinaattorin Vanessa Cramondin mukaan epidemia on kuitenkin ennennäkemättömän laaja. MSF:n klinikka on hoitanut viikoittain jopa 4 000:ta ihmistä.

Etelä-Sudanin sisällissota alkoi joulukuussa 2013 maan presidentin Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin riitaannuttua. Konflikti kehittyi etnispohjaiseksi sodaksi, joka on ajanut YK:n mukaan 1,64 miljoonaa ihmistä pakoon maan sisällä ja yli 620 000 naapurimaihin.

Noin 4,6 miljoonalla ihmisellä ei ole tarpeeksi ruokaa. YK-järjestöt varoittivat syyskuun alussa, että joka toinen minuutti yksi lapsi joutuu vakavasti aliravituksi.

Myöskään tulitauko ei ole pitänyt. Machar on uutistoimisto Reutersin mukaan syyttänyt hallitusta joukkojansa vastaan hyökkäämisestä Unityn osavaltiossa. Ihmiset myös pakenevat edelleen. Unityssa sijaitsevaan Nyalin kylään on YK:n mukaan viime viikkoina saapunut 18 000 pakolaista.

Etelä-Sudanin konflikti ihmisoikeudetkatastrofiapulapsetruokakonfliktiterveys Etelä-Sudan Lääkärin sosiaalinen vastuu

Lue myös

Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.
Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-Sudaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Aurinko paistaa puun lehden reunan takaa

Ilmastonmuutos vaikeuttaa viljelyä: Suomessa tutkitaan, voisiko yhteyttämisen tehostaminen keinotekoisesti vauhdittaa tulevaisuuden ruuantuotantoa

Länsimaissa ei tehdä tarpeeksi kasvitutkimusta, koska ilmastonmuutos koskettaa enemmän eteläisen pallonpuoliskon köyhiä maita, sanoo dosentti Mikko Tikkanen Turun yliopistosta.
Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.
Nainen kaakaopapujen äärellä

Ghana ja Norsunluurannikko määrittelivät ensimmäistä kertaa kaakaolle pohjahinnan – Päätöksestä toivotaan helpotusta köyhille viljelijöille

Ghana ja Norsunluurannikko ilmoittivat, etteivät myy kaakaopapuja kansainvälisille yrityksille, ellei pohjahinnasta päästä sopuun.
Kolme naista aavikolla pakolaisleirillä

Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti

Yhdysvaltalaisen avustusjärjestön IRC:n mukaan avustusjärjestö ei voi menestyä, ellei se puutu vallan epätasa-arvoiseen jakautumiseen myös oman organisaation sisällä.

Luetuimmat