Etelä-Sudanin rauhanneuvottelut takkuilevat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Sudanin rauhanneuvottelut takkuilevat

Rauhanneuvotteluita viivyttelevä presidentti Salvar Kiir on pyytänyt sopimuksen allekirjoittamiseen lisäaikaa. Yhdysvallat painostaa maata YK-pakotteilla.

(Kuva: United Nations Photo / cc 2.0)

Etelä-Sudanin sisällisodan taistelevat osa-puolet olivat maanantaina lähellä allekirjoittaa rauhansopimuksen, mutta presidentti Salvar Kiir vetäytyi aikeista viime metreillä.

Eilen presidentti kuitenkin raportoi, että tarvitsee enemmän aikaa sopimuksen allekirjoittamiseen. Presidentti Kiir on pyytänyt lisäaikaa kaksi viikkoa. 

Yhdysvallat on painostanut Etelä-Sudania YK-pakotteilla, mikäli se ei suostu allekirjoittamaan sopimusta 15 päivän kuluessa. 

Sisällissota alkoi vuonna 2013, kun presidentti Salvar Kiir syytti oppositiojohtaja Riek Macharia vallankaappauksesta. Taistelut ovat jatkuneet siitä lähtien, useista tulitaukosopimuksista huolimatta. Kyse on myös etnisistä jakolinjoista, joissa Kiirin joukkoihin kuuluvat Dinkat taistelevat Macharin Nuer -joukkoja vastaan.

Oxfamin mukaan ainakin 4,6 miljoonaa ihmistä uhkaa nälänhätä. Myös puhtaan veden on puute on aiheuttanut tautiepidemioita, kuten koleraa ja malariaa. Sodasta ovat kärsineet eniten naiset ja lapset. YK ja Human Rights Watch raportoivat keväällä armeijan joukkojen syyllistyneen julmiin ihmisoikeusrikkomuksiin, kuten kidutuksiin, raiskauksiin ja elävältä polttamiseen.

YK raportoi, että 730 000 ihmistä on paennut maasta ja maan sisäisiä pakolaisia on yhteensä 1,5 miljoonaa.

Lisää uusi kommentti