Etelä-Sudanin pakolaisille apua Kirkon Ulkomaanavulta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Sudanin pakolaisille apua Kirkon Ulkomaanavulta

Tuhansia on kuollut ja runsaat satatuhatta on paennut heimojen välisia taisteluja Jonglein osavaltiossa.

Tuhansia on kuollut ja runsaat satatuhatta ihmistä on paennut kodeistaan kahden heimon välisissä hyökkäysissä Etelä-Sudanin Jonglein osavaltiossa, raportoi Kirkon Ulkomaanapu, joka avustaa pakolaisia 200 000 eurolla.

Kirkon Ulkomaanapu jakaa 2500:lle kodeistaan paenneelle perheelle paketit, jotka sisältävät muun muassa pressun, alustamaton, kanistereita, vedenpuhdistustabletteja, moskiittoverkkoja, kattiloita, ruokailuvälineitä ja saippuaa.

"Myöhemmin varaudumme avustamaan tuhottujen koulujen uudelleen avaamisessa. Koulut ovat toistaiseksi pystyssä, mutta niihin tarvitaan ainakin pulpetteja ja liitutauluja", humanitaarisen avun koordinaattori Sakari Koivula Etelä-Sudanista kertoo.

Pitkään jatkuneet kahakat ja karjan ryöstely Loue Nuer- ja Murle-heimojen välillä kärjistyivät vuodenvaihteessa. Uudenvuoden aattona 6000–8000 Lou Nuer -soturin joukko hyökkäsi syvälle Murle-heimon alueelle.

Kirkon Ulkomaanavun mukaan hyökkäystä perusteltiin murlejen aiemmin tekemillä ryöstöretkillä. Lou Nuerit polttivat kaikki matkan varrelle osuneet kylät ja tappoivat miehiä, naisia ja lapsia sekä ajoivat tämän hetkisen arvion mukaan ainakin 125 000 ihmistä kodeistaan.

Koivulan mukaan yksi syy konfliktiin on se, että että murlet ovat kokeneet jääneensä kaikesta kehityksestä ulkopuolelle.

"Tämän epäkohdan poistamiseksi tarvitaan niin Etelä-Sudanin hallituksen kuin kansainvälisen yhteisönkin ponnistuksia alkaen tieverkoston kehittämisestä aina perinteisempään kehitysapuun, kuten terveydenhuoltoon, elinkeinojen monipuolistamiseen, puhtaaseen veteen ja koulutukseen."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia