Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudanin nälkäisten määrä uhkaa nousta korkeammalle kuin koskaan aiemmin – ”olemme lähellä uutta nälänhätää”

Kesällä jo lähes kaksi kolmasosaa sisällissotaa käyvän Etelä-Sudanin väestöstä voi kärsiä ruokapulasta, kertovat YK-järjestöt.
Poika kantaa vatia pään päällä, Etelä-Sudan
Konflikti on ajanut miljoonia pakoon Etelä-Sudanissa ja aiheuttanut myös vakavan ruokapulan. Kuva Malakalista helmikuulta 2017. (Kuva: Daniel Dickinson / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0)

YK-järjestöt varoittavat, että ruokapula Etelä-Sudanissa uhkaa nousta ennennäkemättömän korkealle kevään ja kesän aikana. Pahimmassa tapauksessa lähes kaksi kolmasosaa maan väestöstä tulee kärsimään ruokapulasta.

”Tilanne on äärimmäisen hauras, ja olemme lähellä uutta nälänhätää. Ennusteet ovat karut. Jos jätämme ne huomiotta, kohtaamme kasvavan tragedian”, sanoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn edustaja Serge Tissot tiedotteessa.

Ruokapulan taustalla on vuonna 2013 alkanut verinen sisällissota, joka on ajanut ihmiset pakosalle, estänyt viljelijöitä pääsemästä pelloilleen ja romahduttanut maan talouden.

Kahden Etelä-Sudanin maakunnan julistettiin olevan nälänhädässä jo viime vuoden helmikuussa. Se saatiin torjuttua humanitaarisen avun ansiosta, mutta nälkäisten määrä on silti viime kuukausina kasvanut. Tämän vuoden tammikuussa jo lähes puolet väestöstä, 5,3 miljoonaa ihmistä, kärsi vakavasta ruokapulasta. Se on 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan, järjestöjen eilen julkaistussa raportissa kerrotaan.

”Tilanne pahenee joka vuosi, kun ihmiset menettävät senkin vähän, mitä heillä oli. Olemme huolissamme, sillä nälkäkauden, jolloin sato on käytetty loppuun, odotetaan alkavan tänä vuonna paljon normaalia aiemmin”, kertoo Maailman ruokaohjelman edustaja Adnan Khan.

Mikäli humanitaarista apua ei saada riittävästi, raportin mukaan pahin kausi koetaan touko- ja heinäkuun välillä. Silloin nälkäisiä voi olla jo 7,1 miljoonaa, joista 155 000 suoranaisessa nälänhädässä. Määrä olisi enemmän kuin koskaan aiemmin Etelä-Sudanissa.

Nälänhätä on määritelmä, jota käytetään ruokakriiseissä vain harvoin, sillä se tarkoittaa kansainvälisen ruokaturvaluokituksen viidettä eli pahinta luokkaa. Käytännössä se tarkoittaa, että päivittäin kuolee ainakin kaksi ihmistä 10 000:sta ja akuutisti aliravittuja on vähintään 30 prosenttia.

YK-järjestöt ovat viime vuoden aikana toimittaneet miljoonille eteläsudanilaisille ruoka-apua sekä esimerkiksi maanviljelysvälineitä ruokaturvan parantamiseksi. Tissot'n mukaan maan ruokaturva voikin parantua nopeasti, mikäli viljelijät saavat apua elinkeinojensa palauttamiseen.

Etelä-Sudanin konflikti katastrofiapumaatalousruokakonflikti Etelä-Sudan

Lue myös

Etelä-Sudanin maan sisäisiä pakolaisia Waun kaupungissa

Etelä-Sudanissa solmittiin taas rauhansopimus – Tällä kertaa se voi onnistua, sillä ”ihmiset ovat väsyneitä sotimiseen”

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta nyt konfliktin osapuolet ovat solmineet uuden rauhansopimuksen. Eteläsudanilainen tutkija Jok Madut Jok uskoo, että tällä kertaa rauhanprosessi voi onnistua. Siihen ei kuitenkaan riitä sopu vain valtaa haluavien poliittisten johtajien välillä.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
Eteläsudanilaisia naisia ja lapsia myymässä ruokaa muoviämpäreistä

Unicef: Valtaosa Etelä-Sudanin lapsista on nähnyt pelkkää sotaa – 300 000 lasta nälkäkuoleman partaalla

Vuonna 2013 alkaneen sisällissodan seurauksena 70 prosenttia Etelä-Sudanin lapsista ei käy koulua, miljoona kärsii aliravitsemuksesta ja arviolta 19 000 on lapsisotilaina tai sotilaiden palveluksesta. Rauhanneuvottelujen toivotaan pian johtavan läpimurtoon.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Etelä-Sudanin maan sisäisiä pakolaisia Waun kaupungissa

Etelä-Sudanissa solmittiin taas rauhansopimus – Tällä kertaa se voi onnistua, sillä ”ihmiset ovat väsyneitä sotimiseen”

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta nyt konfliktin osapuolet ovat solmineet uuden rauhansopimuksen. Eteläsudanilainen tutkija Jok Madut Jok uskoo, että tällä kertaa rauhanprosessi voi onnistua. Siihen ei kuitenkaan riitä sopu vain valtaa haluavien poliittisten johtajien välillä.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.
Ilmakuva Lontoosta ja Thames-joesta

Eurooppa, on aika lopettaa kasvuriippuvuus

Yli 200 tutkijaa vaatii kirjeessään Eurooppaa luopumaan talouskasvuun pyrkimisestä. ”Nykyisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen Euroopassa ei vaadi lisää kasvua vaan reilumpaa jo aikaansaatujen tulojen ja vaurauden jakoa”, kirjeessä todetaan. Myös seitsemän suomalaistutkijaa on allekirjoittanut kirjeen.
Senegalilainen räppäri Matar Khoudia Ndiaye studiossa mikrofonien takana

Yhteisöradio varoittaa siirtolaisuuden vaaroista Senegalissa – ”Menestyminen on yhä mahdollista, vaikka pysyy kotona”

Dakarilaisen Radio Oxy Jeunes'n ohjelmassa Eurooppaan siirtolaiseksi mielineet kertovat kokemuksistaan samaa suunnitteleville. Viestillä halutaan tavoittaa myös lastensa matkoja rahoittavat vanhemmat.