Etelä-Sudaniin nälänhätävaroitus – Sateet ja tulvat ovat ajaneet maan pahempaan kriisiin kuin on osattu ennakoida | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Sudaniin nälänhätävaroitus – Sateet ja tulvat ovat ajaneet maan pahempaan kriisiin kuin on osattu ennakoida

Maailman ruokaohjelma varoittaa, että Etelä-Sudaniin tarvitaan lisää rahoitusta tai edessä on nälänhätä.

Ihmisiä veneissä

Laajat tulvat ovat vieneet Etelä-Sudanin lähelle nälänhätää. Kuva: UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0.

Yli 5,5 miljoonaa ihmistä saattaa kärsiä nälästä Etelä-Sudanissa ensi vuoden alussa. YK:n alainen Maailman ruokaohjelma kertoi viime viikolla, että se käy ”taistelua aikaa vastaan” löytääkseen riittävästi rahoitusta ihmisten ruokkimiseksi.

”Etelä-Sudan on pulassa, pahassa pulassa. Ei vain konfliktin takia vaan myös viime kuukausina iskeneiden sateiden ja tulvien takia. Tilanne on paljon pahempi kuin olimme ennakoineet”, sanoi järjestön pääjohtaja David Beasley tiedotteessa.

Etelä-Sudanin ruokapulan taustalla on etenkin vuonna 2013 alkanut verinen sisällissota, joka on ajanut ihmiset pakosalle, estänyt viljelijöitä pääsemästä pelloilleen ja romahduttanut maan talouden.

WFP:n mukaan nyt ruokaturvanäkymät ovat kuitenkin huonommat kuin on osattu ennakoida, sillä sateet ja tulvat ovat johtaneet kansallisen tason katastrofiin.

Tulvat ovat vaikuttaneet lähes miljoonan ihmisen elämään ja tuhonneet 73 000 tonnia potentiaalista satoa. Myös karjaa on kuollut. Hallitus julisti kolmelle alueelle hätätilan lokakuussa.

”Jos emme saa sataa miljoonaa dollaria lähiviikkoina, puhutaan kirjaimellisesti jo nälänhädästä seuraavien kuukausien aikana”, Beasley sanoi.

Nälänhätä on termi, jota käytetään ruokakriiseissä vain harvoin, sillä se tarkoittaa kansainvälisen ruokaturvaluokituksen viidettä eli pahinta luokkaa. Käytännössä se tarkoittaa, että päivittäin kuolee ainakin kaksi ihmistä 10 000:sta ja akuutisti aliravittuja on vähintään 30 prosenttia.

Nälänhätä ei olisi Etelä-Sudanin ensimmäinen, sillä kahden sen maakunnan julistettiin olevan nälänhädässä helmikuussa 2017. Se saatiin torjuttua humanitaarisen avun ansiosta.

Yhteensä yli seitsemän miljoonaa ihmistä tarvitsee jonkinlaista tukea tai suojelua, ja lähes neljä miljoonaa ihmistä on paennut maan sisällä tai sen ulkopuolella.

Lisää uusi kommentti