Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudan solmi vihdoin rauhan

Kansalaisjärjestöt kommentoivat, että sopimus on hyvä alku, mutta maalla on vielä pitkä tie todelliseen rauhaan.
(Kuva: Ash if / Flickr.com / cc 2.0)

Rauhansopimuksen solmimista viivytellyt presidentti Salvar Kiir allekirjoitti sopimuksen vihdoin keskiviikkona.

Monet kansalaisjärjestöt, kuten Oxfam International ja World Vision, kommentoivat, että sopimus on hyvä alku, mutta maalla on vielä pitkä tie todelliseen rauhaan.

Maa on kärsinyt sisällissodasta vuodesta 2013 lähtien. Sodassa on käytetty erityisen raakaa väkivaltaa, kuten kiduttamista ja elävältä polttamista.

Järjestöt vaativat, että kansainväliset ja paikalliset toimijat valvovat rauhansopimuksen toteutumista ja turvaavat siviilien turvallisuuden.

"Sopimuksen arvo mitataan nyt sillä, mitä tapahtuu kentällä. Rauhanomainen ympäristö on elintärkeä, jotta humanitaarinen apu saavuttaa kohteensa. Tämä on ollut koetuksella viimeisten 20 kuukauden aikana", kommentoi kansainvälisen pelastuskomitea IRC:n maajohtaja Ronald-Paul Veilleux.

Vaikka rauhansopimus on nyt allekirjoitettu, raportoi Lääkärit ilman rajoja -järjestö vastikään tällä viikolla kiihtyvistä väkivaltaisuuksista Unityn osavaltiossa. Järjestön kaksi työntekijää tapettiin viime viikolla ja järjestön työntekijät on evakuoitu alueelta.

"Sopimus on tärkeä askel kohti pyrkimystä lopettaa miljoonien ihmisten kärsimys, mutta rauhan ja vakauden säilyttäminen vaatii silti vielä valtavasti työtä. Kun miljoonat ihmiset näkevät parhaillaan nälkää, on myös erityisen tärkeää, että sopimuksen osapuolet kunnioittavat sitä eli lopettavat väkivallan ja päästävät avun sinne, missä sitä tarvitaan", kommentoi Oxfamin maajohtaja Zlatko Gegic.

Etelä-Sudanin konflikti avustustyökonfliktinratkaisurauhaturvallisuus Etelä-Sudan Oxfam International

Lue myös

Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-Sudaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.
Etelä-Sudanin maan sisäisiä pakolaisia Waun kaupungissa

Etelä-Sudanissa solmittiin taas rauhansopimus – Tällä kertaa se voi onnistua, sillä ”ihmiset ovat väsyneitä sotimiseen”

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta nyt konfliktin osapuolet ovat solmineet uuden rauhansopimuksen. Eteläsudanilainen tutkija Jok Madut Jok uskoo, että tällä kertaa rauhanprosessi voi onnistua. Siihen ei kuitenkaan riitä sopu vain valtaa haluavien poliittisten johtajien välillä.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Ihmisiä seisoo kokouksen puhujanpöytien takana

Harvinainen edistysaskel: Guineanmadosta saattaa tulla ensimmäinen loistauti, josta päästään kokonaan eroon

Jo Vanhan Testamentin aikoina tunnettua guineanmatoa esiintyi viime vuonna enää 28 ihmisellä. Sen poistaminen olisi harvinaista, sillä tähän mennessä ihmiskunta on päässyt kokonaan eroon vain isorokosta.
Suomen lippu ja puita

Raiskaukset eivät ole maahanmuuttokysymys

Maahanmuuttajien seksuaalirikokset ovat puhuttaneet suomalaisia viime aikoina. Amnestyn ihmisoikeustyön johtajan Niina Laajapuron mukaan keskustelu kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden uudelleentulkinnasta ja muut turvapaikanhakijoiden oikeuksia entisestään kaventavat esitykset ovat vastuuttomia ja vievät resursseja pois todellisista ratkaisuista.
Mies katselee ihmisten kuvia seinällä punakhmerien hirmutekoja esittelevässä museossa

Kambodža hyssyttelee menneisyyden hirmutöitä – Vain kolme on tuomittu punakhmerien teoista ja enempää tuskin tuomitaan

Vuosina 1975-1979 vallassa olleiden punakhmerien aikana jopa 2,5 miljoonaa kambodžalaista menehtyi aliravitsemukseen, sairauksiin ja summittaisiin teloituksiin. Nuorilla on tarjota selitys sille, miksi niin harva sai tuomion: jos olisi kaivettu syvemmälle, vastaan olisi tullut vääjäämättä nykyisiä poliitikkoja, kuten pääministeri Hun Sen.