Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudan solmi vihdoin rauhan

Kansalaisjärjestöt kommentoivat, että sopimus on hyvä alku, mutta maalla on vielä pitkä tie todelliseen rauhaan.
(Kuva: Ash if / Flickr.com / cc 2.0)

Rauhansopimuksen solmimista viivytellyt presidentti Salvar Kiir allekirjoitti sopimuksen vihdoin keskiviikkona.

Monet kansalaisjärjestöt, kuten Oxfam International ja World Vision, kommentoivat, että sopimus on hyvä alku, mutta maalla on vielä pitkä tie todelliseen rauhaan.

Maa on kärsinyt sisällissodasta vuodesta 2013 lähtien. Sodassa on käytetty erityisen raakaa väkivaltaa, kuten kiduttamista ja elävältä polttamista.

Järjestöt vaativat, että kansainväliset ja paikalliset toimijat valvovat rauhansopimuksen toteutumista ja turvaavat siviilien turvallisuuden.

"Sopimuksen arvo mitataan nyt sillä, mitä tapahtuu kentällä. Rauhanomainen ympäristö on elintärkeä, jotta humanitaarinen apu saavuttaa kohteensa. Tämä on ollut koetuksella viimeisten 20 kuukauden aikana", kommentoi kansainvälisen pelastuskomitea IRC:n maajohtaja Ronald-Paul Veilleux.

Vaikka rauhansopimus on nyt allekirjoitettu, raportoi Lääkärit ilman rajoja -järjestö vastikään tällä viikolla kiihtyvistä väkivaltaisuuksista Unityn osavaltiossa. Järjestön kaksi työntekijää tapettiin viime viikolla ja järjestön työntekijät on evakuoitu alueelta.

"Sopimus on tärkeä askel kohti pyrkimystä lopettaa miljoonien ihmisten kärsimys, mutta rauhan ja vakauden säilyttäminen vaatii silti vielä valtavasti työtä. Kun miljoonat ihmiset näkevät parhaillaan nälkää, on myös erityisen tärkeää, että sopimuksen osapuolet kunnioittavat sitä eli lopettavat väkivallan ja päästävät avun sinne, missä sitä tarvitaan", kommentoi Oxfamin maajohtaja Zlatko Gegic.

Etelä-Sudanin konflikti avustustyökonfliktinratkaisurauhaturvallisuus Etelä-Sudan Oxfam International

Lue myös

YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
Eteläsudanilaisia naisia ja lapsia myymässä ruokaa muoviämpäreistä

Unicef: Valtaosa Etelä-Sudanin lapsista on nähnyt pelkkää sotaa – 300 000 lasta nälkäkuoleman partaalla

Vuonna 2013 alkaneen sisällissodan seurauksena 70 prosenttia Etelä-Sudanin lapsista ei käy koulua, miljoona kärsii aliravitsemuksesta ja arviolta 19 000 on lapsisotilaina tai sotilaiden palveluksesta. Rauhanneuvottelujen toivotaan pian johtavan läpimurtoon.
Äiti ja lapsi sairaalan pihalla Jubassa Etelä-Sudanissa

Uusi rauhansopimus tuo Etelä-Sudaniin toivonpilkahduksen – tavallisilla kansalaisilla ”ei riitä sotimiselle enää pienintäkään ymmärrystä”

Etelä-Sudanin sisällissodan osapuolet allekirjoittivat eilen jälleen kerran alustavan rauhansopimuksen. Väkivallan loppuminen olisi tervetullut uutinen etenkin nälänhädän partaalla kamppailevalle kansalle. ”Eteläsudanilaiset alkavat olla todella turhautuneita”, kertoo maassa hiljattain vieraillut Unicefin tiedottaja Martti Penttilä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.